Lakimiesliitto vaatii kokonaisuudistusta seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön

Lakimiesliitto esittää seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistamista. Vaatimusta on vauhdittanut ja motivoinut mm. laajalti käyty keskustelu raiskaustuomioista, joita on useissa yhteyksissä kutsuttu jopa mitättömiksi sekä esitys suostumuksen puutteen ottamisesta raiskauksen tunnusmerkistöön. Lakimiesliitto nostaa esiin myöskin tapauksen, jossa sukupuoliyhteys 10-vuotiaan tytön kanssa ei ollut törkeä raiskaus, vaan lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö. 

Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä kuitenkin toppuuttelee tilkkutäkkimäistä sieltä-täältä korjailua lakiin ja näkee kokonaisvaltaisen uudistuksen välttämättömäksi.

– Seksuaalirikoslainsäädännön uudistamistoiveille on tyypillistä niiden liittyminen ajankohtaisiin tuomioistuinratkaisuihin. Lainsäädännön sirpalemainen uudistaminen ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista. Tarvitaan laaja kokonaisuudistus, Rytkölä näkee ja jatkaa:

– Tuomioistuinten rangaistuskäytäntö ei myöskään muutu pelkästään koventamalla rangaistusten yläpäätä. Mikäli rangaistuskäytäntöä halutaan tosiasiallisesti tiukentaa, tulee rangaistusten vähimmäismäärää korottaa.

”Lainsäädännön on oltava yleisen oikeustajun mukaista”

– Lainsäädännön on oltava yleisen oikeustajun mukaista. Toisaalta yleisen oikeustajun vastaiset päätökset ovat usein väärinymmärryksen tulosta. Lyhyesti perusteltujen tuomioiden taustalla on seksuaalirikosten uhrien suojeleminen, minkä vuoksi pääosa käsittelyssä ilmenneistä seikoista on salaisia. Tämä tekee ratkaisujen perustelun tuomioistuimille ymmärrettävästi vaikeaksi, Rytkölä toteaa.

Lakimiesliiton näkemyksen mukaan seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisen yhteydessä on tärkeää miettiä myöskin sitä, kuinka erilaisista seksuaalirikoksista, niiden tekomuodoista sekä rangaistuksista viestitään kansalaisille. Rytkölä perää myöskin selkeämpää lainsäädäntöä sekä sen kansantajuisempaa ja selkeämpää soveltamista.

– Juristien on muistettava, että oikeustaju ei synny vain juristeriasta, vaan lainsäädännön ja sen soveltamisen ymmärrettävyydestä. Lainsäädännön ymmärrettävä perusteleminen on tehtävämme. Myös rikosnimikkeiden on kerrottava selkeästi, kuinka moitittavan tuomittavia tekoja pidetään.

Lakimiesliiton aloite seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta liittyy liiton oikeuspoliittisiin tavoitteisiin seuraavalle hallituskaudelle. Aloitteesta keskustellaan tänään SuomiAreenassa osana keskustelua väkivallasta.

Lähde: Lakimiesliitto

4 thoughts on “Lakimiesliitto vaatii kokonaisuudistusta seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön

 • 17.7.2018 at 09:29
  Permalink

  Miten helvetissä uhrin suojeleminen tuomion perusteluja muotoiltaessa voi johtaa rikollisen tuomion lyhyyteen ja lievyyteen? Tuo tuosta Rytkölän liirum laarumista pistää pahimmin silmään.

  Reply
 • 17.7.2018 at 11:07
  Permalink

  Kansalaiset kannattavat kovempaa linjaa raiskaustuomioihin. Samoin henkirikoksiin. Miksi rikollisen ihmisoikeuksia pitäisi kunnioittaa kun rikollinen ei ole kunnioittanut uhrin ihmisoikeuksia? Globalististen liberaali-suvakki-multikultti mädättäjien ajamat pakoloisten ja rikollisten ihmisoikeudet ovat riistäneet ihmisoikeuden yhteiskunnan heikommilta jäseniltä ja rikosten uhreilta.
  Itse kannatan raiskareille kastraatiota ja julkista häpeärangaistusta. Kuohitsemisen ja ruoskimisen jälkeen raiskari torille jalkapuuhun häpeämään oli sitten kesä tai talvi. Sillä raiskari ei ole kunnioittanut uhrinsa ihmisoikeuksia, joten raiskarilakaan ei ole ihmisoikeuksia.
  Henkirikosten tekijät taas tulisi muitta mutkitta teloittaa täsmälleen samalla tekotavalla, jolla he surmasivat uhrinsa.
  Ainoastaan oikeuden mukaisilla rangaistuksilla voidaan palauttaa ihmisarvo jonka globalisti-multikultti-federalisti-liberaali-poliitikot ovat rapauttaneet löysillä rangaistuksilla.

  Reply
 • 17.7.2018 at 11:26
  Permalink

  Triplatuomiot nykyisiin verrattuna ja pedofiilit kaulakiikkuun ilman mutinoita. Turha näin selviä asioita on vuosikausia hieroa.

  Reply
 • 18.7.2018 at 01:57
  Permalink

  Lakimiesliitto on sellainen poppoo, että jos kyseisen esityksen olisi antanut itse pääpiru, uskoisin sen vilpittömyyteen paljon enemmän. ”Kyllä kansa tietää” miten pitäisi rangaista, mutta kun viineripöydässä kahvitellaan tuloksena on nahkamuna.
  Lakimiesliiton julkisuustemppu, joka tekee tehtävänsä, eli goodwilliä ja kun mikään ei muutu. Voivat sanoa, että me ainakin yritimme ja olimme ”sitä mieltä”. Ja raiskajaiset jatkuvat kuten ennenkin, sillä eihän toisen ihmisen kipu ja kärsimys tunnu missään. Se on vain yksi uutinen lehdessä urheilusivujen lisäksi.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.