HSY:n Viikinmäen vedenpuhdistamolla häiriö typenpoistossa – Lähialueen vesistöjen typpikuorma kasvanut

4
HSY:n Viikinmäen vedenpuhdistuslaitoksella on toimintahäiriö, jonka syytä selvitetään parhaillaan. Jätevedenpuhdistamon biologisen typenpoiston vakava häiriötilanne käynnistyi maanantaina kolmen aikaan aamu-yöstä. Tilanne jatkuu edelleen eikä häiriöön johtaneita syitä vielä tiedetä.

Päästö on äkillisesti häirinnyt nitrifikaatioprosessia, minkä myötä typpikuorma vesistöön on kasvanut voimakkaasti. Muita vesistövaikutuksia ei tällä hetkellä pidetä todennäköisinä.

Arvioitu syy liittyy todennäköisesti puhdistamolle ohjautuvaan tuntemattomaan teollisuuspäästöön, joka inhiboi voimakkaasti nitrifikaatiobakteerien toimintaa. Toisin sanoen viemäriin on päätynyt sinne kuulumatonta ainetta. Päästö on todennäköisesti tapahtunut edeltäneen viikonlopun aikana ja häiriön syitä ryhdyttiin selvittämään välittömästi maanantai-aamuna.

Koska häiriön aiheuttavan päästön laatu ja päästön mahdollinen edelleen jatkuminen ei ole tiedossa, on vaikea arvioida tilanteen lopullista kestoa. Tässä vaiheessa biologisen typenpoiston kokonaistoipumisaika-arvio on noin yksi viikko, mikäli päästö on ollut kertaluonteinen. Toistaiseksi ei siis tiedetä, kuinka laajoja vaikutuksia päästöllä on.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon toiminta-alue kattaa Helsingin, Vantaan keski- ja itäosat, Tuusulan, Keravan, Sipoon, Järvenpään, Pornaisen ja eteläosan Mäntsälää. HSY toivoo yhteydenottoa mahdollisesta teollisuusmittakaavaisesta päästöstä tietäviltä, jotta haitat prosessille ja vesistölle voidaan minimoida.

Lähde: HSY

4 KOMMENTIT

 1. Kaikissa Suomen jätevesipuhdistamoissa tapahtuu ohijuoksutuksia päivä/pari vuodessa. Niistä ei vain uutisoida. Tämä vahingossa lipsahti julkisuuteen typen vuoksi. Normaalisti puhutaan ”ohijuoksutuksesta”.

  Aikanaan Nokian tapauksessakin puhuttiin ”teknisestä vedestä” kun kyse oli puhtaasta paskavedestä juomavesiputkistoon. Ja sitä varten oli laitettu putkiin ihan kunnon liitos palloventtiileineen.

  Ei siis ihme ette esim. Turun seudun vesi on huonolaatuista vaikka se nykyään otetaan Kokemäenjoesta. Sinnehän Tampere ja Nokia laskevat jätevetensä. Ja jos uusi ”suurpuhdistamo” toteutuu, niin koko irkanmaan jätevedet lasketaan Kokemäenjokeen. Siitä huolimatta että insinöörit todistavat puhdistuskyvyn olevan 98%, niin käytännössä se tarkoittaa Nokian kaupungin kokoisen yhdyskunnan päästöjä puhdistamattomina. Eli, melkoista tavaraa tulee Pirkkalankin järvien yläjuoksulta. Siksi ihmetyttääkin Pirkkalan ”vetovoima”. Ennen vanhaan Tampereella sanottiin ”Näsijärvessä uidaan ja Pyhäjärveen kustaan”. Pitänee paikkansa yhä edelleen.

  • Vakuutan todeksi mitä sanot ohijuoksutuksista. Ite niitä käytännössä jouduin tekemään aiemman urani aikana. Lisäksi itselleni oli järkytys todeta mikä oli ”puhdistetun” veden määre. Ei pahemmin houkuta kalastella tietyillä vesialueilla.
   Juu. Lisäksi aina tiedettiin tarkasti milloin ns.viranomais näytteet otettiin. Muuna aikana oli toisinaan villinlännen laki. Oman tunnon tähden olkin pakko vaihtaa alaa.

 2. Matut kun eivät osaa paskantaa pyttyyn vaan sen vieren, josta sitten ”kestävyysvajeen” puolittajien akateeminen ”lahjakkuus” kondensoituu siksi suureksi asiaksi, jonka takia kaikki Herra Yksin Tietää, millä ajattelijat huutavat yhteen ääneen kuin lammaslauma määkii ja vannovat kaiken sen nimeen, mitä toiset omistavat sitä suuruutta ja auvon määrää, joka koituu näistä Neandertalinihmistä vain selkäpuolen näkevistä kädellisistä, jotka kursivat tukkoon joka aukon, sillä muutenhan henki pakenee ihmisestä kuin ilmalla täytetystä vuohen mahasta eli sikäläisen futuristisen kulttuurin ”ilmapallosta”,
  ”Onks likaista neulaa näkynyt?”

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.