Puolustusministeriö viilaa pilkkua Shoigun väitteistä – ”Ei olla sovittu NATO:n, vaan Yhdysvaltojen kanssa”

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun Moskovassa tiistaina esittämät kommentit Suomen ja Ruotsin NATO-yhteistyöstä sisältävät puolustusministeriön mukaan useita epätarkkuuksia ja asiavirheitä. Shoigu varoitti hiljattain Suomea ja Ruotsia lähentymisestä NATO:n kanssa ja kertoi siitä seuraavan vastatoimia. Shoigun uhittelu on ehtinyt jo keräämään sekä ymmärtäjiä että vastustajia. Jo tutuksi tullut NATO-keskustelu on saanut asian tiimoilta uusia kierroksia.

Shoigu viittasi puheessaan Suomen, Ruotsin ja Naton väliseen toukokuussa allekirjoitettuun sopimukseen. Tällaista ei kuitenkaan puolustusministeriön mukaan ole olemassa, vaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet toukokuussa 2018 aiejulistuksen kolmenvälisestä puolustusyhteistyöstä. Kyseisessä sopimuksessa kuitenkin selkeästi mainitaan EU-alueen ja NATO:n yhteistyön syventäminen, sekä päämääränä että keinona niihin pääsemiseen. Linkin takaa löytyvä virallinen versio sopimuksesta on englanniksi, sillä sopimusta ei ole saatavilla suomeksi.

Suomessa ei ole Shoigun mainitsemaa USA:n avulla sijoitettua kyberoperaatiokeskusta vaan vuonna 2017 perustettu monikansallinen hybridiosaamiskeskus. Keskuksen toiminnassa mukana ovat kuitenkin myös Yhdysvallat. Tämän lisäksi EU ja NATO osallistuvat aktiivisesti keskuksen johtokuntaan ja muuhun toimintaan. Molempien kerhojen, NATO ja EU, mailla on myöskin on mahdollisuus liittyä keskuksen osallistujamaaksi, joten kovin kaukaa ei Shoigun uhittelun pointit liippaa.

Puolustusministeriö myöskin korostaa, että Suomella ei ole täysimääräistä pääsyä Naton harjoituksiin ja komentorakenteisiin, toisin kuin Shoigu väittää. Merkittävää lähentymistä Suomen ja NATO:n välillä ei kuitenkaan voida kieltää. Suomalaisia poliitikkoja ramppaa NATO:n kokouksissa ennätystahtiin, PRY-sopimus taukiloitiin pöytään vastustuksen välttämiseksis ohi eduskunnan ja onpa ministerivaliokuntammekin linjannut Suomen NATO-yhteistyön tärkeydestä erikseen.

Esiin nousseen ilmatilan käytön osaltapuolustusministeriö jatkaa samalla linjalla. Natolla ei sen mukaan ole rajoittamatonta pääsyä Suomen aluevesille ja ilmatilaan, vaan valtion alusten ja ilma-alusten pääsy Suomen alueelle edellyttää lupaa lupaviranomaiselta eli Puolustusvoimilta. Lupakäsittely on aina tapauskohtainen ja harkinnanvarainen, joskin kyseessä on melkoisen muodollinen pykälä, eikä esimerkiksi NATO-koneiden ilmatilaloukkauksista kovin suurta äläkkää normaalisti nosteta.

Shoigu esittää puolustusministeriön näkemyksen mukaan virheellisesti, että Suomea ollaan vetämässä mukaan Natoon. Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana on sen mukaan selkeä ja Suomi tekee itse turvallisuuspoliittiset valintansa. Kansalaiselle tilanne ei kuitenkaan välttämättä ole läheskään yhtä selvä, kuin puolustusministeriö antaa ymmärtää.

NATO-keskustelu ottaa kierroksia

Suomessa on jo useiden vuosien ajan käyty ajoittain kiihkeäksikin äityvää keskustelua siitä, tulisiko Suomen liittyä tai yrittää pyrkiä NATO:on. Liittymisen kannalla olevat perustelevat kantaansa Venäjän agressiivisuudella ja maantieteellisellä sijainnilla Suomeen nähden, kun taas vastustajat mieltävät, että NATO-jäsenyys tai edes liiallinen lähentyminen NATO:n kanssa heikentäisi Suomen turvallisuustilannetta Venäjän suhteen.

EU:n ja sen myötä Suomenkin viime vuosina heikentyneet suhteet Venäjään ovat olleet Suomen osalta paranemaan päin ja Suomi on ajoittain nähty jopa linkkinä EU:n ja Venäjän välillä. Shoigun ulostulo on pitkiin aikoihin ensimmäinen avoimen agressiivinen ele Venäjältä Suomeen ja sen katalyyttinä toimi nimenomaan NATO-lähentyminen.

Odotettavissa on, että NATO-keskustelu ottaa uusia kierroksia asian tiimoilta ja tilanne on omiaan nostamaan NATO:n myöskin yhdeksi mahdolliseksi keskeiseksi vaaliteemaksi sekä kansan ja median että poliitikkojen toimesta.

Lähde: Valtioneuvosto, Kaleva, puolustusministeriö (sopimus), eurooppatiedotus.fi,

10 thoughts on “Puolustusministeriö viilaa pilkkua Shoigun väitteistä – ”Ei olla sovittu NATO:n, vaan Yhdysvaltojen kanssa”

  • 27.7.2018 at 09:14
    Permalink

    Suomi on juuri ja juuri liittoutumaton maa.
    Ei puolueeton, puolensa se on valinnut, eli on Lännen (NATO) puolella, Venäjää vastaan!

    Reply
    • 27.7.2018 at 09:27
      Permalink

      Venäjää vastaan ainoastaan, jos Venäjä aikoo marssia maahan. On hyvä ymmärtää, että puolustus ei ole jotakuta vastaan olemista, se on pelkästään varautumista mahdollisiin ongelmiin.

      Reply
      • 27.7.2018 at 15:00
        Permalink

        Näyttääkö tämänhetkinen toiminta puolustukseen varautumiselta?

        Reply
  • 27.7.2018 at 10:28
    Permalink

    Niinistö ei kuulemma voi tavata Venäjän puolustusministeriä oikaistaakseen ”virheelliset” näkemykset, koska EU-sanktiot estävät tapaamisen. Tämä lienee maailmanhistorian huonoin selitys sille, ettei jonkun maan tärkeitä ulkosuhteita voida hoitaa asianmukaisella tavalla. Nämä Suomen EU-kiimaiset poliitikot ovat siis huonompia kuin oikeasti voidaan edes käsittää.

    Reply
  • 27.7.2018 at 10:33
    Permalink

    Suomi ei ole liittoutumaton. Suomi on osa NATO:a. Kun Jussi Niinistö allekirjoitti isäntämaasopimuksen vuonna 2014 sai NATO oikeutuksen ajaa monta rekallista omaa sotilasmateriaaliaan Helsingin kallioluoliin. Jos olisin helsinkiläinen, minua jännittäisi mahdollinen iskun kohde. Sillä ensimmäisenähän koitetaan saada vastapuolen asevarastot tuhottua. Tai siis, ensimmäisenä katkaistaan kommunikaatio, sitten energia ja sitten asevarastot ja huoltoyhteydet.

    Suomi on myös NATO-maa jo siinäkin mielessä että Suomen maaperällä on toisen valtion sotilaita. Jo se osoittaa liittoutumista jos harjoittelemme toisen valtion maaperällä sotilasliittoutuman kanssa, mutta että niiden sotilaita on jatkuvasti Suomen maaperällä osoittaa selvästi että olemme NATO-maa. Tätä ei ikimaailmassa olisi tapahtunut Kekkosen aikana. Suomi olisi pysytellyt visusti puolueettomana ja liittoutumattomana.

    Suomalaiset eivät myöskään ymmärrä että venäläiset eivät uhkaile. He antavat lupauksia. Ja kun Venäjän puolustusministeri Lavrov sanoi jo vuosia sitten että ”Venäjä ei hyväksy Suomen liittymistä NATO:on” niin se tarkoittaa että ”Suomi ei saa liittyä NATO:on”. Sitä olisi kannattanut kuunnella ja ymmärtää viesti. Venäläisethän sanoivat myös että ”Suomessa on 32 taktista kohdetta ja 5000 ihmistä”. Suomi on ollut maalitettuna jo vuosia. Samoin kriittisissä pisteissä toimivat henkilöt. Oletko sinä yksi noista 5000:sta??

    Nykyiset politikot NATO-kiimassaan ovat vieneet Suomen sotaan. Ja se kestää Suomen osalta seitsemän minuuttia. Sen verran kestää lennostoilla lentää rajalle (ne lentokoneet jotka ovat lentokunnossa) ja ampua 93% kaikesta siitä asearsenaalista mitä Suomella on. Sen jälkeen ne palaavet kentälle ja koko kansa voi vain odotella sitä ”rautakattoa” joka tulee maamme yli ja pommittaa meidät keskiajalle. Ohjukset tulevat tietysti ensin ja pommikoneet jäljessä.

    On useaan kertaan ennustettu että Venäjä miehittää Suomen akselilla Hanko – Lahti – Oulu. Saadakseen mm. vapaan kulun merialueilla. Oikeastaan tässä vaiheessa minä jo toivon että ne miehittäisivät Suomen noilta osin. Sen verran pitkään ovat Suomen politikot vittuilleet venäläisille kolleegoilleen. Ja sen verran kovassa kiimassa on nuoltu NATO:n johtajia. Ehkä sen jälkeen tämä tyhmä kansa ymmärtää mitä meillä oli ja minkä hinnan me maksoimme valitsemalla juuri nämä kyseiset politikot edustamaan ja johtamaan maatamme. Ruplalla on itse asiassa suurempi ostovoima kuin eurolla. Siksi itärajalla venäläiset ovat kovasti kaupan.

    Ja muistakaa, Suomea konflikteissa ja kriisiaikana auttaa NATO:n jäsenmaista Italia !!!

    Mitä luulette, onko niillä hinkua lähteä sotimaan Suomen puolesta esim. talvella? Tai syksyllä kun on ”sadonkorjuu”?? Saksalaiset auttoivat meitä aikoinaan. Ja me olemme sylkeneet heidän kasvoilleen.

    Jos joku ei tiedä isäntämaasopimuksen sisältöä niin täältä se löytyy:

    http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185645-ipu-kaansi-naton-isantamaasopimuksen-mou-suomeksi

    Reply
    • 27.7.2018 at 13:12
      Permalink

      Se että Venäjä miehittäisi Suomen on lapsellinen pelko jolla NATO-onanoijat ratsastavat. Todellisuudessa jos suursota syttyy niin Venäjälle on edullisempaa täräyttää koko suomi reilun tuhannen rajakilometrin pituiseksi säteileväksi, hiiltyneeksi ja ihmisistä autioksi suojavyöhykkeeksi.

      Reply
  • 27.7.2018 at 13:48
    Permalink

    Jussi Niinistö voi kaivella varpaittensa välejä tai vaihtoehtoisesti leikkiä niillä kuin pikkulapsi, sillä se mitä tuo androidi puhuu ja ”korjailee” on yhtä tyhjän kanssa kun karhun naapurina kerran ollaan. On naurettavuuksiin menevää saivarrella sillä onko Nato vaiko Yhdysvallat, koska samaa asiaa merkitsisi sekin, että oliko viime yönä äidin vaiko tyttären sänkyssä ”lähentymässä” tai vieläpä molempien kanssa peuhuhunnan jälkeen paukuttelemassa hinksileitä siitä, kumpi huokaili enemmän ja kuinka tästä huolimatta oli kysymys aivan kahdesta ”eri” asiasta.

    Reply
    • 27.7.2018 at 14:10
      Permalink

      Kyllä Suomen asema tuossa suhteessa on se äidin tai tyttären asema, Jussi & co. ottavat voihkien vastaan mitä isoilta pojilta tulee.

      Reply
  • 27.7.2018 at 23:45
    Permalink

    ”Esiin nousseen ilmatilan käytön osalta puolustusministeriö jatkaa samalla linjalla. Natolla ei sen mukaan ole rajoittamatonta pääsyä Suomen aluevesille ja ilmatilaan, vaan valtion alusten ja ilma-alusten pääsy Suomen alueelle edellyttää lupaa lupaviranomaiselta eli Puolustusvoimilta.”

    Hupsis, kuinkas tässä näin on käynyt, Puolustusvoimien käsiin annettu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Eduskunnaltahan tuo lupa pitäisi anoa.

    Reply
  • 28.7.2018 at 06:19
    Permalink

    Jussi Niinistö haluaa historiaan kolmannen maailmansodan puolustusministerinä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.