Viikinmäen jätevedenpuhdistamon ongelmien vuoksi typpeä päässyt vesistöön 350% tavallista enemmän

Nykysuomi kirjoitti viime viikolla Viikinmäen jätevedenpuhdistamon biologisen typenpoiston vakava häiriöstästa, jonka seurauksena typpeä on päässyt vesistöön saakka huomattavasti tavallista enemmän. Ongelma jatkuu yhä ja typenpoistoteho on edelleen merkittävästi tavallista heikompi. Typen poiston prosessit ovat kuitenkin elpymässä hiljalleen kohti normaalia.

Typenpoistoaste oli eilen keskiviikkona 45 % ja se paranee päivä päivältä nitrifikaation elpyessä. Häiriön aikana typenpoistoaste oli matalimmillaan vain 20 %, kun se Viikinmäessä on normaalitilassa yli 90 %. Häiriötilanne käynnistyi maanantaina 23.7.2018 noin klo 03.00 ja sen selvittäminen aloitettiin välittömästi.

HSY:n mukaan häiriön arvioidaan johtuvan tuntemattomasta teollisuuden kemikaalipäästöstä, joka on tappanut typenpoistosta vastaavia nitrifikaatiobakteereita. Prosessi toipuu sitä mukaa kun bakteerit lisääntyvät.

– Jatkamme häiriön aiheuttajan selvittelyä ja typenpoistoasteen tarkkailua. Nyt vaikuttaa siltä, että typenpoisto on kääntymässä normaalitilaan ja noin viikon kuluttua pääsemme takaisin 90 % typenpoistoasteeseen, arvioi vesihuollon toimialajohtaja Tommi Fred.

Häiriöstä johtuen typpikuorma vesistöön pääsi kasvamaan pahimmillaan jopa 350%. Jätevedenpuhdistamon muu biologinen puhdistusprosessi toimii kuitenkin normaalisti, kuten myös kemiallinen fosforinpoisto. Muita vaikutuksia typpikuorman kasvun lisäksi ei arvioida olevan, mutta typpikuorman vaikutuksia ympäristöön HSY ei toistaiseksi ole arvioinut.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon toiminta-alue kattaa Helsingin, Vantaan keski- ja itäosat, Tuusulan, Keravan, Sipoon, Järvenpään, Pornaisen ja eteläosan Mäntsälää.

Lähde: HSY

7 thoughts on “Viikinmäen jätevedenpuhdistamon ongelmien vuoksi typpeä päässyt vesistöön 350% tavallista enemmän

  • 2.8.2018 at 12:03
    Permalink

    Lietelaitos-teemaiset jäteveden puhdistamot eivät aina riitä. (mekaaninen-,kemiallinen-ja biologinen). Yllättäen biologisenpuhdistuksen pöpö-kantaa voi elvyttää fosforihapolla ja lisäämällä tehoa hapetukseen.
    Kuitenkin vastaaviin tilainteisiin olisi hyvä olla rinnalla aktiivihiili-puhdistamo. Varsinkin teollisuuden jätevesille. Kuten tämäkin tapaus todistaa. Aktiivihiili imee vedestä useimmat myrkyt. Jopa fenolin. Tunnetusti pääkaupunkiseudun jätevesissä on perkeleesti lääke-ja huumejäämiä. Nekin putsaantuisi samalla.
    Aktiivihiili voidaan regeneroida ja käyttää uudelleen, kun puhdistusteho laskee. Mutta todellinen ympäristönsuojeluhan ei kiinnosta tässä maassa, koska se ei ole mediaseksikästä, eikä poliittisesti korrektia.

    Reply
    • 5.8.2018 at 15:34
      Permalink

      Ikävä kyllä Suomi on suurin meriveden pilaaja. On helppo haukkau toista syyllistymällä itse samaa, siten viedään huomio pois oleellisesta. Ja kuvitelkaa tuota Turun rannikon vettä, sitä pumpataan Virttaankankaalle ”puhdistumaan”. Turun juomavedessä on dalaponia moninkertainen määrä maksimimäärään nähden eikä kukaa muka huomaa sitä. Ehkä se näkyy noissa ilmakuvissa, se koko ”ruuhkasuomi” joka pilaa merivedet.

      Suomessa ikävä kyllä järvien tila on pitkälti samanlainen. Kun katselee taivaalta järviämme niin ne eivät ole väriltään sinisä vaan poikkeuksetta kuravellin värisiä. Esim. Pirkkalan järvivedet ovat ihan hirvittävän näköisi. Silmiin pistää myös se erikoisuus että aina sielä missä pelto rajaa veteen, tai on edes lähellä, kaislikkoa kasvaa hirveästi ja vesi on ihan vihreää. Myös kesämökkien edeustat ovat kaislottuneet ja vesi on väriltään vihreää.

      Ja sitten vielä sanotaan että mökkeily ja maanviljelys eivät pilaa vesitöjämme. Niin niin… Kuinkahan paljon maassamme ruvettiin käyttämään lannotteita sen jälkeen kun valtio sai myyntiin ”jalostetut viljalajikkeet” -70 luvulla. Sitä ennenhän vilja ei tarvinnut lannoiteita juuri lainkaan. Tähkä oli isompi ja korsi yli 2m pitkä. Josta tehtiin olkipatjat. Kun korsi oli patjan mittainen niin se ei pistellyt. Jaa että mistä voi olla varma että tähkä oli isompi? No siitä kun naapuri ei koskaan ostanut niitä jyviä vaan säilytti omat jyvänsä. Kun vertaa naapurin tähkiä ja nykyaikaisia tähkiä niin lannoittamatta saa 40% suuremman sadon. Eikä tarvitse tuskailla lannotemaksujen kanssa. Ero on nähtävissä joka syksy.

      Reply
  • 2.8.2018 at 20:59
    Permalink

    Periaatteessa luonto voi palautua tuosta ”yksittäistapauksesta”.
    Suomi on muutoinkin vahingollisella tiellä, joten eipä saivarrella!

    Reply
  • 3.8.2018 at 07:29
    Permalink

    Matut paskovat paljon koska heitä syötetään veronmaksajien piikkiin viisi kertaa päivässä. Ja ne tekevät vielä itse fantastista ruokaa joka päätyy suoliston kautta itämereen.

    Reply
  • 3.8.2018 at 15:41
    Permalink

    Voisiko paikallinen ELY-keskus tehdä jo rikosilmoituksen ympäristörikoksesta. Se kun teki naapuristakin rikosilmoituksen kun sen peltoa pohjustettiin rannasta kaivetulla maa-aineksella johon oli lupa. ELY-keskuksen virkailijat olivat sitä mieltä että kuivasta maa-aineksesta tuli valumia järveen ja että maa-aines oli järvestä otettua ruoppa-rutaa. Eivät edes kutsuneet paikalle maanomistajaa vaan yhdessä poliisin kanssa kävivät tutkimassa asian ja tulivat omiin johtopäätöksiinsä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.