Migri: Puolet turvapaikanhakijoista vähintään toisella kierroksella

6
Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkaa on hakenut vuoden 2018 aikana noin 2 300 ihmistä. Hakemuksista noin 1 100 on hakijoilta, jotka ovat aiemmin saaneet vähintään yhden turvapaikkapäätöksen. Eniten uusintahakemuksia olivat tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä tehneet irakilaiset (noin 710 kpl), jotka muutenkin ovat suurin turvapaikanhakijoiden ryhmä Suomessa.

Turvapaikkahakemuksien määrää ei ole lainsäädännössä rajoitettu, joten käytännössä hakemusrallia voi jatkaa niin pitkään kuin tahtoo. Käytännössä uusintahakemukseen täytyisi edetäkseen sisältää uusia, asian ratkaisun kannalta merkittäviä perusteita kansainväliselle suojelulle. Jos uusia perusteita ei ole, hakemus ratkaistaan nopeutetusti ja päätös tulee lähtökohtaisesti tehdä kielteisenä.

Uusintahakemuksiin tehdyistä päätöksistä 15 prosenttia on ollut tänä vuonna myönteisiä ja 32 prosenttia kielteisiä. Alustavassa tutkinnassa on tehty tutkimatta jättämispäätös 47 prosenttiin hakemuksista eli uusia, asian ratkaisuun vaikuttavia perusteita ei ole hakemuksessa esitetty. Rauenneita hakemuksia on 6 prosenttia.

Vanha ilmiö, uusia syitä

Uusintahakemukset eivät ilmiönä ole erityisen uusi. Vuonna 2017 noin 1 800 henkilöä 5 000 turvapaikkaa hakeneesta oli saanut päätöksen joko yhden tai useamman kerran. Suomen laki sanoo, että henkilö voidaan kielteisen päätöksen jälkeen.Palauttaminen on mahdollista, jos ensimmäiseen turvapaikkapäätökseen on tehty kielteinen päätös ja hallinto-oikeus sekä mahdollisesti korkein hallinto-oikeus on vahvistanut päätöksen palauttamisen täytäntöönpanoa ei ole kielletty.

Virasto ei tilastoi uusintahakemuksissa esitettyjä perusteita, mutta kertoo yleisimmän syyn olevan se, että hakija on kertonut uudesta perusteesta tai antanut uusia selvityksiä, joita ei ole ollut esillä aiemmin. Yleisimmin uutena perusteena esitetään kääntyminen Suomessa kristinuskoon tai hän kertoo kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Myöskin kotimaan tilanteen muuttuminen aikaisemman päätöksen jälkeen, on Migrin mukaan varsin yleinen syy. Toisinaan vedotaan myös virheelliseen päätökseen.

Sisäministeriö käynnisti heinäkuussa lakihankkeen, jossa selvitetään mahdollisuuksia muuttaa uusintahakemuksien käsittelyä. Menettelyä turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksien kohdalla pyritään tarkentamaan siten, että hakemista viivytystarkoituksessa rajataan erityisesti kolmannesta hakemuksesta eteenpäin. Tässä vaiheessa henkilö on jo oleskellut Suomessa vuosien ajan.

Lähde: Migri

Migri: Afganistanissa paljon alueita joille ei palauteta – Migrin mukaan palauttaa voidaan muuallekin maahan

6 KOMMENTIT

  1. Ei käy järkeen, että näistä voi valittaa tai hakea uudelleen, kun päätös on jo tehty. Pitää tehdä lakimuutos, jolla päätöksistä tulee kerralla pitäviä.

  2. Irakilaisilla kuset sukassa,pelkkä terroristiepäily,tai armejasta pako,rintamakarkuruus riittää hirsipuussa riippumiskilpailuun pakkoosallistumaan. Siinä mallia länsimaille,.miten hommat hoidellaan vanhan ajan (sivistysvaltioissa).

  3. Joo, ja nämä käyvät siinä välissä vielä ”varikolla” suvakkihuorien jalkoväliissä, joka on aina kosteana odottamassa.

  4. Ja sitten se todellisuus:

    Suomen hallitus, migri, SPR ja asianajajien liittouma viivyttävät organisoituna yhteistyönä palautuksia saadakseen lypsettyä maksimaalisen tuoton jokaisesta maahantunkeutuneesta loisesta. Samalla suunnitellaan uusia keinoja millä valepakolaiset saataisiin jäämään suomeen lopullisesti -palautukset eivät ala koskaan ellei riittävän suuri joukko kansalaisia nosta riittävän suurta meteliä asiasta -näitä päivittäisiä ”tiedotteita” milloin miltäkin taholta on jo nähty ja kuultu niin paljon että ne pursuaa korvista ulos. Vain totaalisilta idiooteilta on voinut jäädä huomaamatta että niiden ainut tarkoitus on suomalaisten veronmaksajien röyhkeä rahastus.

  5. Nyt urpoorpo ja muuta ministerit valoja päälle ja tähän pelleilyyn jotakin tolkkua. Kertakäsittely ja hylsyllä ulos maasta, saatana.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.