Finlandia-taloa rempataan taas – Arkkitehdit valittu, hintalappu hahmoteltu, maksajana helsinkiläiset

6
Finlandia-talo rakennettiin enempi vähempi nykyiseen muotoonsa vuonna 1975 ja edellinen remontti valmistui 1999 ja uusi julkisivu on nyt ollut käytössä 19 vuotta. Yleisesti mm. korkeakulttuurin käytössä oleva rakennus remontoitiin viimeksi vanhaa kunnioittaen ja painopiste asetettiin ulkonäölle, teknisesti ylivertaisten vaihtoehtojen kustannuksella. Nyt kulttuurihistoriallisestikin arvokas rakennus on menossa jälleen työn alle ja ensimmäisiä konkreettisia tietoja on alkanut tipahdella.

Alustava hintalappu on määritelty noin 60 miljoonaan euroon, joten aivan ilmainen projekti ei ole kysymyksessä. Remontti on tarkoitus työstää valmiiksi vuosien 2021-2024 aikana joten rahaa palaa jo töiden pitkäkestoisuudenkin vuoksi. Tämän lisäksi perusparannuksen suunnittelussa kuullaan Museovirastoa ja Alvar Aalto -säätiötä, joten hintalappu tullee venymään jonkin verran.

Remontin yhteydessä uusitaan talotekniikka, vesikatto ja julkisivu. Julkisivun osalta tutkitaan marmorin lisäksi eri materiaalivaihtoehtoja, josta viime kerralla pitäydyttiin alkuperäisen ilmeen säilyttämiseksi täydellisesti. Jo tuolloin tiedettiin marmorilaattojen taipuvan Suomen ilmastossa muutamia millejä vuodessa. Julkisivun rapistuminen on yksi pääasiallisista syistä projektin aloittamiseen.

Perusparannushankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu-toimisto valittiin EU-kilpailutuksella ja valinta varmistui kesäkuussa 2017. Arkkitehdit NRT Oy:stä pääsuunnittelijana ja arkkitehtina toimivat arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes. Lisähaastetta projektiin tuo jo sen esivaiheessa suunnitelmiin ympätty tilamuutoksien mahdollisuus. Tämä saattaa lisätä kustannuksia entisestään.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että koko 60 miljoonan alustavat kustannukset sälyttyvät helsinkiläisten maksettavaksi.

Lähde: Helsingin kaupunki, YLE, MTV

 

6 KOMMENTIT

 1. En oikein ymmärrä että jos arkkitehti piirtää jotain niin siinä pysytään vaikka henki menisi. Ja jonkun tietyn värisiä laattoja tai värejä etsitään maailman ääristä. No, onhan se ymmärrettävää että tällaiset kohteet ovat kalliita kun arkkitehtien palkiot ovat 3-5% kokonaiskustannuksista. Eli, mitä kalliimman ratkaisun arkkitehti keksii, sitä enemmän se saa rahaa.

  Muistan hyvin tuon -90 luvun lopun remontin. Kaikki ihmettelivät että miksi ihmeessä susi materiaalissa täytyy pidättäytyä. Kun huokoisena tiedetty marmori imee likaa ja taipuu, kuten tekstissä sanottiin. Siitä huolimatta Italiasta tuotettiin sitä marmoria ja italaialaiset sen asensivatkin, naureskellen suomalaisille.

  Viimeksikin olisi ollut mahdollista käytää betonilevyjä jotka olisi joko pinnoitettu marmorilevyllä tai marmori olisi jauhettu betonin sekaan. Jolloin louhimon jätettä olisi voitu käyttää julkisun ulkonäön parantamiseen. Mutta ei. Kun joku Alvari oli kirjoitanut että sen pitää olla marmoria, niin sitä sitten laitettiin uudelleen.

  Toivottavasti koko lasku (joka yleensä kasvaa +30%) jää helsinkiläisten maksettavaksi. Me täälä maaseudulla emme moista turhaketta tarvitse. Ja siksi meitä ei tule velvoittaa maksamaan pääkaupunlaisten aivopieruja. Sitäpaitsi, onhan sielä pääkaupunkiseudulla nyt paljon aivokirurgeja ja avaruuslentäjiä. Se tarkoittaa että heidän tuloverotuksellaan Helsingin kaupungin kassassa on rahaa. Ja koko pääkaupunkiseudun.

 2. Hesalla on rahaa, kuulemma elättävät muun Suomen. Mikä summa tuo nyt on, Vapaajattelijavuori kaivaa vähän perstaskua ja siinähän se, kahen kilon siika

 3. Eiköhän seuraava hallitus laita laskua koko Suomen kansalle eli veronmaksajille sen jälkeen kun kaupunginjohtaja invalidiksi pahoinpidellyt kaverinsa Jan Vapaavuori (KOK) ole ruikuttanut viikkotolkulla siitä kuinka kallis projekti remppa on Helsingille ja miten helevin köyhiä me ollaan ja kuinka EPÄREILUA se on, että sen TÄYTYY MEIDÄN M A K S E T T E V A ! ! !

  BYÄÄÄÄÄÄ – ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ ! ! !

 4. Olisivat korjanneet sen lähes 20 vuotta sellaisella materiaalilla, joka kestää suomalaisen ilmaston lämpötilojen vaihtelut! Turha sitä nyt on itkeä, kun on jo housussa. Pitäkää tunkkinne ja maksa se, mitä olette tilanneet ja mitä typerämpiä ihmisiä päättäjiksi valinneet! Ei kiinnosta pätkääkään.

  Muuten olen sitä mieltä, että Alvar Aalto on ylimainostettu arkkitehti, joka myös kopioi ideoita arkkitehtuuriinsa muualta, mm. Italiasta. Sieltähän se Carraran marmorikin on kotoisin.

 5. Eipä ihme että muualla Suomessa naureskellaan helsinkiläisille ja pyöritellään sormea ohimolla.

 6. Paljonkas se lastensairaala nyt maksoikaan?Jossa lopulta myös joku tienasi sillä

  Ei pidä antaa liikaa palautetta pitää muistaa että edellisessäkin remontissa ne tienas sillä sehän se on pää asia ja orwelilainen kaksois kieli.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.