Osa kansasta ilman sähköistä tunnistautumista vuoden alusta alkaen – Valtio etsii halvempia keinoja

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Väestörekisterikeskusta kartoittamaan, olisiko kansalaisen vahvan tunnistamisen periaatteita syytä uudistaa. Selvitystyössä kartoitetaan vaihtoehtoja, kuinka tunnistautuminen julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin olisi tarkoituksenmukaisinta järjestää. Nykyisin tunnistautumisvälineinä ovat käytössä pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja henkilökortti, joista pankkitunnukset ovat ehdottomasti suosituin keino.

”Yksityisen sektorin tunnisteisiin, erityisesti nettipankkitunnuksiin, tukeutuminen on ollut tähän saakka varsin toimiva ja käytännöllinen ratkaisu suomalaisille. Kynnys tutun tunnistautumistavan muuttamisesta toiseksi on korkealla. Toisaalta julkisen sektorin piikki ei voi olla auki kasvaville kustannuksille. Tämän vuoksi ryhdymme selvittämään tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on julkisen sektorin oma tunnistautumisväline”, sanoo julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Selvitystyö tehdään, koska nykyisin käytössä olevat tunnistusratkaisut ovat ministeriön näkemyksen mukaan osin vanhentuneita eivätkä ne tue parhaalla mahdollisella tavalla uusia sähköisen asioinnin tapoja. Vahvan sähköisen tunnistamisen kilpailutuksessa tunnistamisen kustannukset ovat myöskin kohonneet valtiolle liian korkeiksi. Uudella järjestelmällä halutaan ministeriön mukaan myöskin varmistaa, että tulevaisuudessa käytössä olevat tunnistusratkaisut ovat mahdollisimman saavutettavia ja helppokäyttöisiä kaikille käyttäjille.

Ministeriön mukaan myös tunnistamisen tekniikat ovat vuosien kuluessa monipuolistuneet ja uusia mahdollisuuksia halutaan hyödyntää entistä enemmän. Uudet tekniikat eivät kuitenkaan saisi maksaa sen enempää kuin vanhatkaan ja toimivaksi havaittu järjestelmä ollaan valmiita romuttamaan halvemman tieltä, vaikkei sellaista toistaiseksi ole löytynytkään.

”On hienoa, että digitalisaatiokehityksen myötä sähköinen asiointi on yleistynyt voimakkaasti. Osa tunnistuksen nykyratkaisuista on rakennettu aikana, jolloin esimerkiksi mobiiliasiointi ei ollut vielä valtavirtaa. Nykyisten ja uusien tunnistautumisratkaisujen tulisi olla mahdollisimman laajasti ja syrjimättömästi koko väestön saatavilla ja tukea uusia asiointitapoja ja -prosesseja. Siksi on tärkeä kartoittaa, millaisella mallilla vahva tunnistautuminen sähköisiin asiointipalveluihin voidaan järjestää jatkossa”, toteaa erityisasiantuntija Kimmo Mäkinen valtiovarainministeriöstä.

Tunnistautumisvälineet vuonna 2019

Väestörekisterikeskus tiedotti kesäkuussa, että tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin uudistuu vuonna 2019. Tähän mennessä tehdyissä kilpailutuksissa useiden tunnistusta tarjoavien toimijoiden kustannustaso on osoittautunut valtiolle liian kalliiksi. Pankeista ainoastaan Osuuspankin ja Nordean pankkitunnuksista saatu tarjous oli taloudellisesti mahdollinen hyväksyä.

Kartoituksen rinnalla Väestörekisterikeskus on aloittanut pankkien kanssa jatkoneuvottelut, joissa selvitetään taloudelliset edellytykset pankkitunnisteiden käyttämiseen julkishallinnon tunnistamisessa myös tulevaisuudessa. Jos joidenkin pankkien kanssa ei päästä sopimukseen, on mahdollista, että näiden pankkien pankkitunnuksilla ei voi enää 1.1.2019 alkaen tunnistautua julkishallinnon palveluissa.

Vuoden 2019 alusta lähtien varmuudella käytössä olevia tunnistautumisvälineitä ovat:

  • Osuuspankin ja Nordean pankkitunnisteet
  • Mobiilivarmenne, jonka saa hankittua kaikilta suurilta teleoperaattoreilta (Telia, Elisa, DNA)
  • Poliisin myöntämä sähköinen henkilökortti (käyttö edellyttää kortin lisäksi kortinlukijaa ja kortinlukija-ohjelmistoa)

Tunnistusväline myös ulkomaalaisten tarpeisiin

Osana selvitystä pyritään etsimään myöskin sellainen tunnistustapa, jota voitaisiin hyödyntää ulkomaalaisten tunnistamiseen. Erityisesti tämä koskisi Euroopan Unionin eIDAS-asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle jääviin maihin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi henkilöitä, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta.

”Kun perinteinen tunnistautuminen on perustunut ratkaisuun, joka tunnistaa aina henkilöllisyyden, voisivat jotkut asiointipalvelut tarvita tietoonsa vain esimerkiksi tiedon, onko tunnistautuja täysi-ikäinen”, havainnollistaa ylijohtaja Janne Viskari kartoitusta tekevästä Väestörekisterikeskuksesta.

Selvityksen on määrä valmistua tammikuussa 2019. Tämän jälkeen arvioidaan, millaisella mallilla tunnistusta lähdetään kehittämään ja alkuvuoden muut kuin edellämainittuja palveluita käyttävät saattavat hyvinkin jäädä ilman sähköisen tunnistautumisen mahdollisuutta. Vaihtoehtoina uudeksi järjestelmäksi voivat ministeriön mukaan olla esimerkiksi ratkaisun hankkiminen markkinoilla olevilta toimijoilta tai julkisen sektorin oman tunnistusvaihtoehdon kehittäminen.

Lähde: VM

6 thoughts on “Osa kansasta ilman sähköistä tunnistautumista vuoden alusta alkaen – Valtio etsii halvempia keinoja

  • 29.8.2018 at 11:36
    Permalink

    Uuai iao KELA-skandaali muhii taas, kun iso osa kansasta ei pääse hakemaan tukiaan sivustoilta. Eli rahanahneudessa ryssitään jälleen kerran kansalaisten asiat pahasti sekaisin. Tätä on Suomi v. 2018-19.

    Reply
  • 29.8.2018 at 12:23
    Permalink

    Onneksi kaikki lomakkeet ja päätökset saa paperilla. Ei tarvitse mennä kuin paikalliselle asiamiehelle ja hakea sieltä lomakkeet. Sekä palautaa ne sinne. Sen jälkeen virkakoneisto jyrää omalla voimallaan.

    Nykyisin sähköisistä järjestelmistä on tehty ihmistä orjuuttavia asioita. Miksi jonkun ihmisen pitäisi ostaa 1500e konepaketti että pääsee anomaan tukia? Sähköiset palvelut ovat valtiovallan puolelta mahdollisuus tarjota palveluja sähköisinä. Usein vain tiskin takana unohdetaan että EI OLE PAKKO. Ja sitten sitä ihmetellään että missäs ne lomakkeet on.

    Tuo ”mobiilivarmenne” on kanssa oikea aivopieru. Monta kertaa olen kuullut sanottavat ”Asennatte sovellutuksen puhelimeenne ja voitte asioida sen kautta”. Ja kun tarjoan kännykkä tiskin yli sanoen ”Asennetaan se nyt heti” niin vastaan katsoo lehmän tuijotus joka kysyy ”Eikö teillä ole älykännykkää?”. Siihen ei kuulemma saa tukea, joten mennään 16e peruspuhelimella.

    Reply
    • 29.8.2018 at 15:04
      Permalink

      ”tarjoan kännykkä tiskin yli sanoen ”Asennetaan se nyt heti” ”
      Ei helkkari, päivän paras xD

      Reply
  • 29.8.2018 at 20:35
    Permalink

    George Orwell, tervetuloa Suomeen.

    Reply
  • 30.8.2018 at 08:36
    Permalink

    No nyt ne mutiaiset vie meidän pankkitunnuksetkin… joku helvaton mobiilivarmennekko nyt pitäisi opetella ja luottaa asiointi jonkun viruksia ja vakoilusoftaa paisuvan mobiililaitteen varaan?

    Reply
  • 31.8.2018 at 20:20
    Permalink

    6000 ruotsalaisella on jo siru kädessä suomessakin jo lemmikeillä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.