Koululainen sai liikuntatestissä sairaskohtauksen ja kuoli – Move!-testaus lopetettu toistaiseksi

7
Espoolaisen koulun liikuntatunnilla suoritetun Move!-testin kestävyyssukkulajuoksu-osion aikana eräs osallistuneista oppilaista sai sairaskohtauksen, jonka seurauksena kyseinen oppilas menehtyi. Espoo on tapauksen jäljiltä päättänyt keskeyttää toistaiseksi oppilaiden Move!-testaukset.

Espoon sivistystoimi on saanut selvityksen oppilaan kuolemasta ja selvityksen mukaan koulu on toiminut opetushallituksen Move!-testistä annettujen ohjeiden mukaisesti. Move! on perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille tarkoitettu fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen tiedonkeruu- ja palautejärjestelmä, jonka keskeisenä tarkoituksena on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen.

Myöskin Helsingin suomen- ja ruotsinkielisissä peruskouluissa nykyisen opetussuunnitelman mukainen Move!-testien teko keskeytetään ainakin väliaikaisesti oppilaiden turvallisuuden varmistamiseksi. Opetushallitus arvioi Move!-mittauksen sisältöjä yhdessä järjestelmän valmistaneiden asiantuntijoiden kanssa ja selvittää, onko tarvetta täsmentää mittauksiin liittyvää ohjeistusta.

Toistaiseksi ei siis ole tiedossa, oliko itse testi syyllinen oppilaan kuolemaan tai että onko Move!-testillä mahdollisesti yhteyksiä muihin tapauksiin.

Lähde: Helsingin kaupunki

7 KOMMENTIT

 1. Jyväskylän yliopistossa kehitetty testi. Mitä helvetin tarkoitusta palvelee testi ja sillä saatava tieto siitä mikä on kunkin fyysisen suorituskyvyn ja keston ääriraja? Testissähän ajetaan testattava uupumukseen, siis liikuntakyvyttömyyteen saakka.

 2. Vanhemmat voisivat sanoa lapsilleen, että eivät ota testiä tosissaan eivätkä rasittaisi itseään.

 3. Lapset pitää tutkia tarkemmin lääkärissä. Sairasta lasta ei luonnollisesti kuulu laittaa juoksemaan. :/

  • Omena päivässä pitää lääkärin loitolla ja mitä kauempaa kierrät lääkärit, sitä terveempänä pysyt.

 4. Ikävä tapaus. Mutta nyt tapauksen takia on päästetty norsu posliinikauppaan ja syy on huoramedioiden koska tarvitaan somekansan raivoa ja sitä myötä klikkaukset lisääntyvät. Lopetetaan koko liikunta kouluissa koska se on niin vaarallista. Nyt tarvittaisiin poliitikkojen viisaita lausuntoja asian tiimoilta, se kruunaisi koko jutun. Ja tottakai koulun kaikki opettajat on erotettava varoitukseksi muille.

 5. Cooperin testi on aivan tarpeeksi helvetillinen. Mitään muuta ei tarvita. Kun kyseessä ovat vain koulua käyvät lapset, eikä ddr:lläisistä hormooni-pikkulapsista, joista tehdään heidän terveytensä vaarantaen urheilu mannekiineja DDR:n kaltaiselle rosvovaltiolle, jonka ”näyteikkuna” ulkomaailmaan olivat menestyvät urheilija epäpuhtain keinoin ja ddr:lläiden identiteetin rakennus tuossa keinotekoisessa stalinistisessa kommunistimaassa, joka siirtyi vain totalitärismistä toiseen ainoastaan maata hallitsevan diktaattorin viiksien ”kasvaessa”, mutta elämistä samanlaisessa vankilassa, vankila muurien takana vain siksi, ettei tuo ”valtiomuoto” miellyttänyt sen asukkaita.
  Kuitenkin on sanottava, että peri tunnetusta saksalaisesta tehokkuudesta ja säntillisyyden ansiosta DDR oli kommunistista sateliittivaltioista taloudellisesti kaikkein korkeimmalla tasolla turvaten kansalaisille suht’koht siedettävän elintason kommunistisessa paratiisissa.
  Tämä ei tietenkään estänyt haikailua pääsemisestä Länsi-Saksaan, jonka kaupat pursuivat tavaraa ja yhteiskunnallinen vapaus oli jotain aivan ”ylitse pääsemätöntä” (Berliinin muuri).

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.