Tekoälyn eettisten periaatteiden laatimisessa mukana 37 yritystä Suomessa

Tekoälyn eettisten periaatteiden laatimiseen on sitoutunut jo 37 yritystä ja muuta organisaatiota. Periaatteet määrittävät, miten tekoälyä käytetään reilulla ja luottamusta rakentavalla tavalla. Mukana on niin suuria kuin pieniä suomalaisyrityksiä eri aloilta sekä julkisen sektorin toimijoita. Organisaatioille järjestettiin kick off -tilaisuus 5.10.2018 Helsingissä, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

– Tekoäly herättää useita eettisiä kysymyksiä, ja siihen liittyy jopa uhkia. Kun yritys ottaa tekoälyn tuomat muutokset vakavasti ja tekoälyratkaisut koituvat asiakkaiden parhaaksi, yritykseen myös luotetaan laajalti. On hienoa, että näin moni yritys on jo lähtenyt mukaan, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä, joka käynnisti Suomen tekoälyohjelman etiikkahaasteen syyskuussa.

Haasteen tavoitteena on saada ensi vaiheessa mukaan 300 yritystä tai muuta organisaatiota vuoden loppuun mennessä. Haasteeseen voi liittyä osoitteessa tekoalyaika.fi/etiikka.

Etiikka osa yritysten vastuullisuutta

K-ryhmä, OP Ryhmä ja Stora Enso ovat osallistuneet haasteen ideoimiseen ja olivat siinä ensimmäisinä mukana.

– K-ryhmä on maailman vastuullisin ja Suomen suurin kaupanalan yritys. On luonnollista, että tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet ohjaavat ja tukevat meillä kaikkea tekoälyn parissa tehtävää työtä, K-ryhmän asiakastiedosta ja analytiikasta vastaava johtaja Minna Vakkilainen kertoo.

– Asiakkaidemme taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin edistäminen on tietopääoman ja tekoälyn hyödyntämisessä keskeistä. Heidän luottamuksensa tekoälymme etiikkaan luo pohjan alueen suunnitelmillemme, sanoo OP Ryhmän tekoäly-yksikön päällikkö Antti Myllymäki.

– Me Stora Ensolla rakennamme liiketoimintaamme eettisesti kestävälle pohjalle ja haluamme myös uusien teknologioiden osalta olla eturintamassa miettimässä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, sanoo Stora Enson digitalisaatiosta vastaava johtaja Samuli Savo.

Haaste esiin AI Forum 2018 -konferenssissa

Ministeri Lintilä tapaa eurooppalaisia kollegojaan isännöimässään AI Forum 2018 -konferenssissa Espoossa 8.–9.10. ja hyödyntää kick off -tilaisuuden antia viedessään Suomen sanomaa eteenpäin.

– Euroopassa yritysten itsesääntely tekoälyn etiikassa on vielä harvinaista. Suomalaisyritysten on mahdollista olla tekoälyn eettisessä käytössä kansainvälisesti edelläkävijöitä. Yritysten omat toimet ovat välttämättömiä lainsäädännön ohella, jotta voimme varmistaa eurooppalaiset arvot, sanoo ministeri Lintilä.

Mukana eri alojen organisaatioita

Tässä vaiheessa tekoälyn eettiseen soveltamiseen sitoutuneet toimijat ovat Accenture, Barona, BearingPoint, Be Customer Smart Oy, Berner Oy, Business Finland Oy, CGI Suomi Oy, CHAOS architects Oy, DAIN Studios, Dazzle Oy, Digia Oy, DNA Oyj, Espoon kaupunki, Fortum, Fourkind, Futurice, Health Innovation Academy Oy, Helsinki Intelligence Oy, Kiinteistömaailma Oy, K-ryhmä, Kunnan Taitoa Oy, Microsoft Oy, Neste, Nixu Oyj, OP Ryhmä, Reaktor, Saidot.ai, Sanoma Oyj, Selko Technologies Oy, Solita Oy, Stora Enso, Tieto, Verohallinto, Väestörekisterikeskus, Wärtsilä Corporation, YEEA Work Oy sekä 8-bit-sheep.

Tekoälyohjelma on ministeri Lintilän asettama ohjelma, jonka tavoitteena on nostaa tekoäly suomalaisyritysten menestystekijäksi.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Aiheeseen liittyvää:

6 thoughts on “Tekoälyn eettisten periaatteiden laatimisessa mukana 37 yritystä Suomessa

  • 6.10.2018 at 06:18
    Permalink

    Ja sitten auringosta tuli valtava flare purkaus.

    Reply
  • 6.10.2018 at 06:31
    Permalink

    Paras tekoälyn eettisten periaatteiden suunnitelma olisi kieltää laila tekoäly.
    Tekoälylle ei voi esimerkiksi ohjelmoida empatiaa tai vaikkapa huumoria. Tekoälylä ei voi olla eettisiä ominasuuksia. Tekoälyn ainoa tarkoitus on tuottaa korporaatiojohtajille entistä enemmän muhkeita voittoja. Tekoälyn avulla työnantajat pääsevät eroon lähes kaikesta ihmistyö panoksesta. Juuri siksi on älyvapaata perustella haittamaahanmuuttoa työvoimapulalla. Vuodesta 2007 vuoteen 2015 oli kadonnut jo yli satauhtta teollisuuden työpaikkaa automaation ja digitalisaation ryöstöraiskaamana.
    Valtamedia äänekkäimpänä ja kokoomus, keskusta, vihreät, sdp, vasemmisto, rkp ja siniset rakastavat tekoälyä ja Suomen kansan eliminoimista afroaasialaisella rodunjalostuksella. He kaikki ovat Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen lakeijoita, Merkelin laahuksen kantajia sekä Soroksen Open society säätiön rahoilla ostettuja Behemotin palvojia.

    Reply
    • 6.10.2018 at 10:10
      Permalink

      Tekoälyllä ja psykopaatti johtaja politikolla tuskin on kovinkaan paljon eroa. Suomessa jopa vanhustenhuolto noudattaa teollistakaavaa. Tosin hoitoalan kaaos ja resurssien huono kohdentaminen vie pohjaa ihmishuollon teollistamisen tuomasta hyödystä. Pehmeistä arvoista puhuva vanhushuollon johtaja voisi pukea teurastajan takin päällensä.

      Reply
  • 6.10.2018 at 09:42
    Permalink

    Tekoäly on numeroihin perustuvaa mekaanista laskentaa, vaikka sitä teknokraatti kuvaisi hienoin sanan kääntein. Senkin käyttöönotto kiihdyttää länsimaisen kulttuurin tuhoa. Tietotekniikka on oikea nimitys ja sen käytöstä on hyötyä tämänkin mielipiteen ilmaisemisessa.

    Reply
  • 6.10.2018 at 11:31
    Permalink

    Miksi nyt tekoälyn ”eettisistä periaatteista” kohkataan kun ihmisten eettisiä periaatteita ajetaan alas oikein urakalla. Ihmisälyn eettistä periaatetta vastaa moraali ja moraali -säännökset, joita laiksi kutsutaan sekä kasvatukselliset hyvää tapaa noudattavat ”rituaalit”. Yhteiskunta, jossa ei ole jopa tabuja, vaan kaikki on sallittua ja ns. ”suvaitsemisen” (sana suoraan helvetistä) piirissä tavalla, joka laajenee koko ajan kuin avaruus sulkien sisäänsä aina vain suuremman skaalan tekoja, tapoja, periaatteita ja aatteita, jotka ennen ovat olleet ihmisarvoa alentavia ja terveen inhimillisyyden ja järjen vastaisia.
    Sinänsä kuten automaatiokin tekoäly esim. roboteissa, joita jo nyt Japanissa käytetään paljon jopa asiakaspalvelijoina tulee syrjäyttämään ihmistyövoiman käyttämisen, sillä kone ei väsy, eikä vaadi palkkaa ja sen voi raijata kaatopaikalle muitta mutkitta kun ”sillä” enää tee mitään. Halpatyövoimasta puhuminen ja elinkeinoelämän työnantajien esillä pitämä märkä uni on nimenomaisesti se, että myös yhä enenevässä määrin ihmisiäkin voitaisiin mahdollisimman pitkälle kohdella kuin koneita mahdollisimman vähäisellä inhimillisyydellä ja olla huomioimatta ihmisen (työntekijän) kaikkia tarpeita, jolla saavutetaan mahdollisimman suuri voittomarginaali tuotannon maksimoimiseksi jolloin tuotannon yksikköhinta laskee ja saavutetaan mahdollisimman suuri volyymi mahdollisimman pienin kustannuksin. Tämän kaiken päässä odottaa itse aiheutettu ”päänsärky” eli ihmisen tuho luomalla yhteiskunta ja elämäntapa, johon ihmistä ei ole tarkoitettu, ei fyysisesti, eikä psyykkisesti, vaan ihminen ”kilpailuttaa” itsensä ulos elämästä tästä maailmasta ja vie samalla mennessään koko ympäröivän luonnon, koska ihminen tapetaan sekä samalla ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus sekä ihmisen ymmärrys luonnon suojelemisesta sekä sen tarpeiden oikeanlaisesta huomioonottamisesta. Esim. Etelä-Amerikassa rystöhakataan sademetsiä salaa surutta, vaikka vähänkin luonto-ohjelmia seurannut taviskin sen tietää kuinka tärkeä sademetsät ovat hapen tuotannolle ja mikä myönteinen välttämätön vaikutus sillä on koko maapallolle ja sen ekosysteemille sekä itse ihmiselle, joka näin sahaa sitä oksaa altaan millä istuu. Mutta kaikki tuo edellinen ei ole mitään uutta,, sillä karvaton apina on aina ollut kuin härkä porsliini kaupassa tai kuin harakka tervatulla katolla, jolloin kiskaistessaan nokan irti jää samalla pyrstöstään kiini ja jne.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.