Radioaktiivista kierrätysmateriaalia pääsi sulatukseen Torniossa

Outokummun Tornion terästehtaalla on heinä-syyskuussa sattunut kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa. Neljäs tapaus sattui perjantaina 12. lokakuuta, mutta tällöin säteilylähde havaittiin ennen sulatusta.

Tehtaan oma säteilyvalvonta ja suojelutoimet ovat estäneet radioaktiivisten aineiden leviämisen tehdastilojen ulkopuolelle. Tehtaan työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle, mutta ovat joutuneet käyttämään hengityssuojaimia.

– Radioaktiivisten aineiden katoaminen on aina vakava asia. Potentiaaliset terveysriskit ovat rajoittuneet tehdasalueelle, mutta oikeaoppisten säteilysuojelutoimien ansiosta henkilö- ja ympäristöaltistuksilta on vältytty, toteaa Säteilyturvakeskuksen Säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Tommi Toivonen.

– Olemme informoineet kollegaviranomaisia sekä välittäneet tietoa Kansainväliselle Atomienergiajärjestölle, IAEA:lle, jotta säteilylähteiden alkuperä saataisiin selville. Säteilyn käyttäjä on aina vastuussa säteilylähteen asianmukaisesta hävittämisestä.

Niin sanottuja orpoja säteilylähteitä, eli säteilylähteitä joista ei ole huolehdittu asianmukaisesti, löytyy toisinaan kierrätysmetallin joukosta, mutta on poikkeuksellista, että samalla tehtaalla on useita tapauksia lyhyen ajan sisällä.

Kierrätysmetallia käsittelevillä laitoksilla on käytössään radioaktiivisuuden ilmaisimia, mutta amerikium-lähteiden havaitseminen metalliromun joukosta on erittäin vaikeaa.

– Kyseiset kierrätysmetallierät on laivattu Suomeen Hollannista ja Baltiasta, mutta metallierät ovat todennäköisesti peräisin Euroopan ulkopuolelta. Säteilylähteitä on hävitetty kierrätysmetallin joukossa tahallisesti tai huolimattomuutta, Toivonen arvioi.

Tornion terästehtaiden säteilyportit havaitsivat kierrätysmetallin joukosta amerikium-lähteitä viimeksi perjantaina, ennen kuin kyseinen metallierä päätyi sulatukseen. Tällä kertaa hälytyksen aiheutti Brasiliassa valmistettu ukkosenjohdatin, jossa on kolme aktiivisuudeltaan pienempää amerikium-lähdettä.

Tornion tehtaalla hyvä säteilysuojeluprosessi on suojannut työntekijöitä säteilyaltistukselta. Kun amerikiumia joutuu sulatukseen, se kulkeutuu lähinnä sulatuksessa muodostuvaan kuonaan ja pieneltä osin savukaasuihin. Aikaisempien vastaavien tapausten perusteella tiedetään, ettei amerikium kulkeudu valmistettavaan teräkseen. Tornion terästehdas ottaa näytteitä kuonasta ja lähettää näytteet mitattavaksi STUKin laboratorioon. Amerikiumia sisältävä kuona ja savukaasusuodattimet kerätään tehtaalla talteen ja varastoidaan erilleen muusta materiaalista myöhempää loppusijoitusta varten.

Amerikium on radioaktiivinen alkuaine, jota käytetään esimerkiksi maaperän tiiveysmittareissa sekä teollisuuden mittalaitteissa. Sulatukseen joutuneet lähteet ovat olleet vahvuudeltaan noin 1-2 gigabecquereliä.

STUK on tehnyt tapauksista ilmoituksen IAEA:lle. STUKin arvion mukaan kyseessä on poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma tapausten toistuvuuden vuoksi eli se kuuluu luokkaan yksi kansainvälisellä ydinlaitos ja säteilytapahtumien INES-asteikolla (International Nuclear Event Scale).

Lähde: Säteilyturvakeskus

5 thoughts on “Radioaktiivista kierrätysmateriaalia pääsi sulatukseen Torniossa

 • 16.10.2018 at 13:10
  Permalink

  Mikä ihmeen hilavitkutin on ”ukkosenjohdatin, jossa on kolme aktiivisuudeltaan pienempää amerikium-lähdettä”?

  Reply
 • 16.10.2018 at 14:10
  Permalink

  Miksi STUK ei mene Tornion tehtaalle mittailemaan? Pelätäänkö etä jotakin isompaa tulisi ilmi?
  Suomessa ei voi luottaa enää yhteenkään viranomaiseen eikä yritykseen.
  IAEA se vasta onkin mädätyksen ja korruption pesä sekä Deep staten käsissä oleva rikollis järjestö.
  Trump ja Yhdysvaltain armeija tulee kaapimaan tämänkin jutun läpi täikammalla ja sitten jaetaan tuomiot.
  Where we go one we go all! Make Finland great again!

  Reply
 • 16.10.2018 at 17:33
  Permalink

  Ympäristöministeriö voidaan sulkea koska Sisäministeriö on ottanut tehtäväkseen ympäristöasiat. Sisäministeriön uusi nimi on Ilmastomuutosministeriö.

  OIkeasti. Mihin tarvitaan Ympäristöministeriötä kun kaikki muut Ministeriöt haluavat toimia Ympäristöministeriöinä. Sisäministeri Kai Mykkänen selvästi haluaa Ilmastoministeriksi imemään aivopierujaan.

  Reply
 • 16.10.2018 at 17:43
  Permalink

  Käykö Venäjä dumppaamassa ydinohjustensa perkeitä Torniossa, syystä että kaupunkikuva on sikäli banaanivaltiomaisen kirjava mitä tulee sen nykyisiin asukkaisiin ja kulkiamiin? Ajattelevat kuin muutkin, että tähän ”kehitysmaahan” on hyvä käydä kippaamassa muina venäläisinä kaiken sortin vaikeat jätteet, sillä oletettavasti Hölmölä ottaa taas kaikkien ”synnit” kannettavakseen ja pyytelee anteeksi, että se näin itse on ollut huolimaton ”jätteidensä” käsittelyssä.
  Onni onnettomuudessa kuitenkin oli ettei radioaktiivista saastetta ei ole levinnyt ympäristöön saatika saastuttanut työntekijät.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.