Reijo Tossavainen: Suomen kielen raiskaaminen on lopetettava!

16

Suomen kielen lautakunta on huolissaan Suomen kansalliskielten asemasta. Lautakunnan mukaan suomen ja ruotsin asemaan kohdistuu vakava uhka, koska englannin kielen asema kasvaa kotimaisten kielten kustannuksella.

”Lautakunta pitää välttämättömänä, että valtiovalta ryhtyy pikaisesti toimiin kokonaisvaltaisen kansallisen kielipoliittisen ohjelman laatimiseksi”, lautakunnan tiedotteessa sanotaan.

Edellä oleva teksti on lainaus tämän päivän Helsingin Sanomista. Kerrankin tuossa lehdessä oli asiaa. Täyttä asiaa.

Kielen rappio etenee hitaasti, melkein huomaamatta. Välillä kuitenkin havahdun huomaamaan ikävän kehityksen. Tässä muutama esimerkki:

Kuukausi sitten asioin vantaalaisessa kahvilassa. Tiskin takana henkilö ei osannut suomea. Kieltäydyin ymmärtämästä englantia, jonka jälkeen jostain löytyi myös suomenkieltä taitava henkilö.

Pahimpia suomenkielen raiskaajia ovat toimittajat/mediat. Minua on erityisen paljon ärsyttänyt MTV:n ohjelma, jonka nimenä on MTV Sport Uutiset. Aivan käsittämätön, suorastaan naurettava.

Ulkomaisia lainasanoja, “sivistyssanoja” käytetään tarpeettomasti. Niiden käyttäjä haluaa usein osoittaa olevansa jotenkin sivistyneempi. Minusta tällainen henkilö on muita sivistymättömämpi. Hän unohtaa, että ihan tavallisimmatkin lainasanat ovat suurelle osalle kuulijoita/lukijoita vieraita.

Melko tuore ilmiö radiossa ja televisiossa on nuorten toimittajien kiekaiseva puhetyyli. Luulisi, että radiossa ja televisiossa jos missä vaalittaisiin hyvää puhetta.

Mainosten tekstinikkarit pahoinpitelevät myös suomen kieltä. Erityisen Ärsyttävää On Isojen Alkukirjaimien Käyttö.

………….

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä blogi ja media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

Mainos

16 KOMMENTIT

 1. ”Niiden käyttäjä haluaa usein osoittaa olevansa jotenkin sivistyneempi. Minusta tällainen henkilö on muita sivistymättömämpi.”

  Aivan noin olen minäkin ajatellut. Idiootit uskovat olevansa jotain, mutta eivät osaa edes suomea.

 2. Uutiset teksti-tv:ssä ja tv-ohjelmien tekstitykset ovat usein todella apukoulukielellä kirjoitettuja. Kielioppivirheitä vilisee. Kaikenmaailman hönöt pääsee nykyään toimittelijoiksi ja tekstittäjiksi.

  Paljon puhutaan pakkoruotsista, mutta harvemmin tästä pakko-englannista. Joka paikassa puhutaan väkisin englantia. Esim. monissa yrityksissä heitellään englannin kielisiä lauseita, vaikka kaikki paikalla olijat olisivat suomalaisia. On olevinaan jotenkin hienoa puhua ”Lontoota”. Oksettanut jo pitemmän aikaa tämä pakko-englanti. Suomi on aivan mahtavan rikas, kaunis ja hieno kieli. Sitä pitää ja kuuluu vaalia.

 3. Tuossa nyt hieman turhaan sekoitetaan sivistyssanat ja ulkomaiset lainasanat joista jälkimmäisten käyttö on mennyt jo älyttömyyksiin. Joku latinasta peräisin oleva sivistyssana jonka tuntemuksen pitäisi kuulua jo yleissivistykseen, on paikallaan silloin kun se kuvaa jotakin asiaa ytimekkäästi ja jonka kuvaamiseen menisi turhaan aikaa ja kuluisi lauseittain sanoja ja aiheuttaisi taas lukijalle turhaa vaivaa, kuten esimerkiksi tieteestä keskusteltaessa tai muutenkin milloin sivistyssanan käyttö on vain kätevämpää.

  Sen sijaan taas esimerkiksi se että suomessa kuolinsyyntutkijan takissa lukee selässä ”CORONER” on jo typeryydessään vertaansa vailla ja naurettavan suomalaista itsetunnotonta anglomielistelyä, ilmeisesti maasta täytyy saada NATO-yhteensopiva pienintäkin yksityiskohtaa myöten.

 4. Suomen kielen käyttämättömyys on ollut aina lievästi ärsyttävä piirre tässä Euroopan amerikkalaisimmassa maassa, jossa on vihattu Amerikkaa eniten Euroopassa. Suomen kauniin ja ainutlaatuisen sekä ulkomaalaisille niin hemmetin vaikean kielen alasajo korvaamalla se englannilla ja varsinaisesti raiskaamalla sen oikeinkirjoitussäännöt ja peruskielioppiin kuuluvat lainalaisuudet, jotka meille wanhemmalle väelle ovat itsestäänselvyyksiä, vaikka itsekin sorrun rationaalisista syistä – ken uskoo – kirjoittamaan substantiivit pienellä alkukirjaimella. Niin mistäpä se kertoo? Se kertoo varsinkin nykyisen monikulttuurisuus -hössötyksen ja EU:hun liittymisen jälkeen siitä suorastaan epä isänmaallisesta Suomen väheksymisestä muassaan se kielen myös. Hävetään olla suomalaisia ja pidetään ”nationalistisena” olla ylpeitä suomalaisuudestamme ja Suomen historian saatossa saavutetuista menestyksistä elämän joka aloilla päällimmäisenä tietenkin urheilussa, jossa vielä suuren kansanosan ”Suomi huudot” saavat kaikua ilman, että ”stadin skoudet” tulevat kurkuttamaan mustaan maijaan noita ”natsistisia rasisteja” ja kolmannen maailmansodan lietsojia.

  Suomeen jopa tullaan opiskelemaan suomenkieltä aina Japanista saakka puhumattakaan muista maista oppiakseen tämän marginaali kielen salat ja hienoudet, joka suorastaan hieman ”kummastuttaa pientä kulkijaa”, mutta sehän taaskin kertoo siitä peri suomalaisesta itsensä väheksymisestä ja itsensä arvostamattomuudesta. Sillä kuka nyt viitsii tällaisen pienen maan kieltä oppia eikä täällä ole edes mitään… plaa… plaaa. … Missä se naru taas on?

 5. Jokainen voi havaita että jenkki.tv-sarjoista ja elokuvista kopioitu puhetapa ja elehtiminen on muodostunut maan tavaksi varsinkin nuoremman polven keekoilussa.
  Toinen on kun kävelee kaupungilla niin kaikki saatanan yritykset, myymälät ja räkälät on engannin kielisiä. Toimialaa ei ole voinut päätellä nimestä enää vuosikymmeniin.
  Nakkilan pyörä ja mopo on niitä harvoja jäljellä olevia.

  • ”Nakkilan pyörä ja mopo on niitä harvoja jäljellä olevia.”

   Kai sekin on kohta joku ”Wiener City Bike & Moped”..

   Eräs toinen älytön ja suomalaisille todella epäluonteva toiminto on ääliöksiehdollistamis-ohjelmien (tuubit, putoukset ym.) yleisöjen älytön ulina perinteisten aplodien sijaan.

 6. Seuraavaksi tuo.. ”Suomen kielen lautakunta ” voisi mennä Ahvenanmaalle katselemaan miten suomenkieltä siellä raiskataan, kohta siellä ammutaan jos erehtyy puhumaan muuta kieltä kun arabiaa tai ruotsia.

 7. Tää on myös vihervasemmiston ohjelmaa. Enkkua tietenkin, koska se tasottaa tietä matutukselle.

 8. Suomen kieli on lopetettava mahtikäskyllä ja kaikken on opeteltava klingonien kieli. Sipilä komppaa koska kielillä puhuminen kuuluu hänen lähipiirinsä kokouskäytäntöihin ja noissa kokouksissa kiimaisimpaan hetkeen ei juurikaan suomea päästellä. Jopa AY-johtajat ovat hämillään koska kukaan ei ymmärrä mitä ukko suustaan päästää. Akavan Sture Fjäder luuli ymmärtävänsä positiivisillä kommenteilla halpatyövoiman käytöstä matujen suhteen, koska puhuu äidinkielenään kieltä jota juuri kukaan ei ymmärrä.

 9. Suomalaiset puhuu huonosti suomea ruotsia ja englantia tartteis karsia yksi että kaksi voisi parantua.

 10. Silmiin pistävää on myös, että isojen kauppaketjujen mainoksia esitetään englanniksi ja tekstitetään suomeksi. Pitäisi kuitenkin olla päin vastoin, vaikka mainoksia haluttaisiinkin suunnata ulkomaisille ostajille. Lisäksi ulkomaiset liikkeet näyttävät mainostavan esittämällä suomalaisia idioottimaisinä vähä-älyisinä. Liekö syynä nuo kaikki ohjelmat mitä kanavilta tulee, joissa näyttelijät esittävät alle kouluikäisen kehitystasoista remuamista.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.