Suomalaisten palkkakuninkaat eivät ole liike-elämän johtajia eivätkä lääkäreitä

Suomessa ja suomalaisten keskuudessa palkoista puhuminen ja erityisesti niistä kysyminen on jonkinlainen tabu. Aika ajoin saamme lukea parhaiten palkatuista aloista ja toisaalta erilaisten palkkavertailujen ikuisesti palkkakuopassa rämpivistä ammateista, mutta yksittäiset ihmiset eivät juuri palkoistaan julkisuudessa avaudu, eivät suuntaan tai toiseen. Urheilijoiden kohdalla tilanne on toinen ja joissain tapauksissa huippu-urheilijoiden palkkauksessa riittääkin äimisteltävää.

”Tavallisista” palkansaajista parhaiten palkattuja ovat perinteisesti olleet esimerkiksi erilaiset johtajat ja lääkärit, jotka miehittivät mm. Iltalehden vertailussa viisi kärkisijaa. Työmarkkina- ja elinkeinoelämän järjestöjen johtajat tienasivat vuonna 2017 keskimäärin 7745 euroa kuukaudessa, kun taas kakkossijaa pitävät ylilääkärit tienasivat keskimäärin 7644 euroa kuukaudessa.

Toisessa päässä spektriä taas killuvat mm. maa-, metsä- ja kalatalouden avustavat työntekijät, jotka hankkivat töistään kaikkine lisineen ja muine etuuksineen keskimäärin 1669 euroa kuussa sekä kampaajat ja parturit 1982 euron kuukausiansioillaan. ”Kahden tonnin kerhossa” ovat myöskin esimerkiksi koulunkäynnin avustajat, jotka tekevät tiliä keskimäärin 2144 euron edestä.

Kaukana perus palkansaajien ja niin suomalaisten keskiansioiden, kuin eniten ansiotuloja tienaavien johtajien ja lääkäreiden yläpuolella ovat Suomen kovapalkkaisimmat urheilijat. Ammattiurheilijoiden keskipalkkaa ei laske kukaan ja toki tuloerot eri lajien kesken ovat massiivisia, mutta esimerkiksi Kimi Räikkösen tältä kaudelta käärimät seitsemän miljoonaa dollaria ja aiemmin hankittu noin 200 miljoonan omaisuus pitää miehen kansainvälisessäkin vertailussa melko korkealla. Vuonna 2009 Räikkönen oli 45 miljoonan vuosituloilla maailman toisiksi parhaiten tienaava urheilija.

Suurimmat tulot rapakon takaa

Jääkiekko on perinteisesti ollut formuloiden lisäksi suomalaisurheilijoiden todellinen runsauden sarvi, mitä tulee korkeisiin palkkoihin. Kaikkien aikojen kovapalkkaisin suomalaiskiekkoilija, Teemu Selänne kuittasi vuonna 2001 San Jose Sharksin riveissä mojovan 9,5 miljoonan dollarin palkkapussin.

Edes lähelle ”Finnish flashin” tuloja NHL kaukaloissa pääsee Mikko Koivu, joka vuolee yhä vieläkin 9,18 miljoonaa dollaria kaudessa Minnesota Wildin palkkalistoilla. Tosin Koivun korvaus sisältää myöskin uuden sopimuksen allekirjoituspalkkion.

Lähelle kymmentä miljoonaa käärivien suomalaiskiekkoilijoiden lisäksi paljon mainetta niittäneet suomalaiset maalivahdit Miikka Kiprusoff, Tuukka Rask ja Pekka Rinne ovat puolustaja Kimmo Timosen ohella päässeet yli kuuden miljoonan dollarin liksoille.

Ison lätäkön takana Yhdysvalloissa on kultaa vuolemassa myöskin koripalloilija Lauri Markkanen, joka napsi tulokassopimuksestaan taskuunsa mukavat 20 miljoonaa dollaria neljästä kaudesta, eli poikkeusellisella lahjakkuudella siunattu Markkanen hankkii noin viisi miljoonaa taalaa kaudessa kohahduttaessaan korisfaneja Chicago Bullsin puna-valko-mustassa pelipaidassa.

Miljoona-ansioihin myös suomalaisittain vähemmän ”stara statuksellisissa” lajeissa

Vaikkei Suomi kenties Lionel Messin tai Christiano Ronaldon kaltaisia maalitykkejä giganttisine palkkapusseineen tuotakkaan, ovat suomalaiset jalkapalloilijat kuitenkin rakentaneet uraansa maailmalla myös taloudellisesti. Englannin Championshipissä pelaava Teemu Pukki repii talousongelmissa rypevässä Norwichissakin kahden miljoonan euron vuosipalkkaa ja Saksan kärkisarja Bundesligassa Werder Bremenin veräjää vartioiva maalivahti Niklas Moisanderkin tienasi ainakin vielä edellisessä työpaikassaan Italian Sampdoriassa nettona noin miljoonan vuodessa.

Erikosuutena, kotimaisia jalkapalloilijoitakin enemmän hankkivana uuden urheilumuodon edustajana on e-urheilija Jesse “JerAx” Vainikka, joka on mm. Dota2:sta ja Counter Strikea tahkoamalla tienannut 2,8 miljoonaa euroa ja miehittää tällä hetkellä tulojen valossa maailmanlistan kuudetta sijaa.

Lähde: IL, TS, RVG

3 thoughts on “Suomalaisten palkkakuninkaat eivät ole liike-elämän johtajia eivätkä lääkäreitä

  • 3.11.2018 at 21:23
    Permalink

    Tottahan toki ammattiurheilusta maksetaan. Huippu-urheilijat ovat systeemille hyödyllisiä. Urheilusta on tullut teollisuutta. Fanituote kauppaa, ravintolisiä yms.
    Urheilulle on luotu mahtavat rakennelmat ja palatsimaiset alttarit dokaus mahdollisuuksineen. Urheilun seuraamisesta on saatu luotua elämän tapa, jolloin kaikkeen ihmis elämään suuresti vaikuttava asia politiikka jää vaille huomiota. Siitä globalistinen uusi maailman järjestys tykkää.

    Reply
  • 4.11.2018 at 08:53
    Permalink

    Nämä nämä lotto-, Viging-, Jackpot-, ym. voittajat on sitten unohdettu kokonaan. Maksvat hekin verot voitoistaan, kun saavat rahat puhtaana käteen. Siellähän kalpenee urheilijat sun muut näiden kymmenien miljoonien edessä.

    Reply
  • 4.11.2018 at 16:42
    Permalink

    Sain tapella hiki päässä ja kynnet verillä, että minut pyyhittiin pois yläpäästä listalta, koska punastun helposti kun naapurit käyvät vihreiksi.
    En tunne harrastusta olla kade, koska kalatonlampi on kalatonlampi.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.