Helsingin yliopistossa tehtiin alzheimer-löydös, jolla saattaa olla merkitystä myös taudin hoitamisessa

Helsingin yliopiston tutkijat ovat ilmoittaneet löytäneensä mekanismin, jolla tiettävästi vahingolliset tau-proteiinikasaumat siirtyvät hermosolusta toiseen. Taun kertyminen aivoihin on amyloidiplakkien ohella merkittävä tekijä Alzheimerin taudin etenemisessä.

Alzheimerin tautiin liittyy yliopiston mukaan kahdenlaista neuropatologiaa: amyloidiplakkeja sekä tau-aggregaatteja, eli hermosoluihin säiekimpuiksi kertynyttä tau-proteiinia. Aivoplakeiksikin kutsutut amyloidiplakit ovat näistä tunnetumpia, mutta taun merkitys taudin etenemisessä on vähintään yhtä tärkeä.

– Vaikuttaa siltä, että Alzheimerin taudissa amyloidia alkaa kertyä aivoihin ensin, mutta oireita alkaa esiintyä vasta kun amyloidipatologia laukaisee aivoissa tau-patologian, jolloin hermosolukuolema ja synapsikato kiihtyvät. Taun kertyminen näyttäisi olevan se todella haitallinen osa sairautta, sanoo dosentti Henri Huttunen Helsingin yliopiston Neurotieteen tutkimuskeskuksesta.

Yliopiston tiedotteessa kerrotaan myös terveissä hermosoluissa esiintyvän tau:ta, mutta Alzheimerin taudin kannalta merkittävä on väärin laskostuneen, patologisen taun kertyminen. Aiemmin ajateltiin, että tau-kertymät pääsevät solun ulkopuolelle vasta solun kuollessa, mutta viime vuosina on alettu ymmärtää, että tau-patologia voi edetä sairaasta solusta terveeseen. Molekyylitason mekanismeja, joiden avulla tau pääsee solukalvon läpi ei ole kuitenkaan aiemmin ymmärretty.

Löydöksellä merkitystä myös sairauden hoitamiseen

Lääkekehityksen näkökulmasta löytö esittelee uudenlaisen mekanismin, johon lääkemolekyylit voidaan kohdentaa. Taun ja amyloidin kertymistä aivo-selkäydinnesteeseen ja aivoihin käytetään jo nyt sairauksien diagnostiikassa.

Taun liikkumiseen liittyvää molekyylitason tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää Alzheimerin taudin ja muiden tauopatioiksi kutsuttujen sairauksien etenemisen hidastamisessa.

Tau-proteiiniaggregaattien kertymistä esiintyy myös muissa hermorappeumasairauksissa, kuten aivojen etulohkon dementioissa, joissa ei esiinny lainkaan amyloidiplakkeja.

– Tällä hetkellä voidaan ainoastaan hoitaa näiden sairauksien oireita, joten taudin etenemistä hidastavan hoidon kehittäminen on tärkeä tavoite, Huttunen sanoo.

Tulevaisuudessa toiveita jopa sairauden pysäyttämisestä?

Huttusen johtamassa tutkimuksessa on jo havaittu, että solukalvot olivat herkkiä manipuloinnille ja erityisen hyvin taun etenemistä solukalvon läpi estävät omega-3-rasvahapot.

Hermosolujen kalvoissa on omega-3-rasvahappoja paljon enemmän kuin muissa soluissa, ja niiden merkityksestä aivojen terveydelle on epidemiologista näyttöä, joka näkyy ravitsemussuosituksissa.

– Kun soluviljelmiin lisättiin DHA omega-3-rasvahappoa, taun poistuminen solusta romahti. Ilmeisesti omega-3-rasvahapot muokkaavat solukalvon rakennetta tau-aggregaatteja läpäisemättömäksi, jolloin proteiini jäi solun sisään, Huttunen sanoo.

Lähde: Helsingin yliopisto

5 thoughts on “Helsingin yliopistossa tehtiin alzheimer-löydös, jolla saattaa olla merkitystä myös taudin hoitamisessa

  • 20.11.2018 at 18:43
    Permalink

    Katsoin että nyt on reportteri Perta kirjoittanut hyvän ingressin, mutta lähempi tutkiskelu osoittiki nettä sen oli kirjoittanut ammattilainen Helsingin yliopistossa. Tosin Perta lisännyt siihen yhden sanan.

    Luotettavana itseään mainostava Nykysuomi vois olla hiukan tarkempi lainauksissa:

    ”…sanoo dosentti Henri Huttunen Helsingin yliopiston Neurotieteen tutkimuskeskuksesta.”

    sanoo dosentti Henri Huttunen Helsingin yliopiston tiedotteessa.

    En jaksa uskoa että hän on antanu tNykysuomella haastattelua.

    Reply
    • 20.11.2018 at 19:08
      Permalink

      Missä on väitetty kyseessä olleen Nykysuomelle annettu haastattelu? Uutinen on uutinen ja lähde on mainittu, ja se lähde on Helsingin Yliopisto. Mistä siis sait hiekkaa pimpsaasi?

      Reply
  • 20.11.2018 at 22:15
    Permalink

    Mielenkiintoinen juttu.
    Kunnollinen hyviä rasvoja sisältävä sapuska pitäisi alzheimerin loitolla.
    Eu monikulttuurisuus vouhotuksineen on vienyt kansalta varat syödä omega-3:sta. Kala on kallista ja kelvolliset omega-3/DHA luontaistuotteet myös. Köyhän ateria muodostuu -30% tarrojen valikoimasta ja tau senkun paakkuuntuu.
    Kokoomus tietenkin onanoi € kuvat silmissä, kun köyhät alzheimer potilaat täyttävät yksityiset hoitokodit ja veronmaksajat maksavat viulut.

    Reply
  • 21.11.2018 at 04:36
    Permalink

    Alumiinin kertyminen elimistöön on pahin aivojen tuhoja. Mm. hammastahnat sisältävät alumiinia.

    Reply
  • 21.11.2018 at 12:02
    Permalink

    Niin no, kun tätä maata johdetaan ”terveilläkin” päillä päin persettä tuokin ilouutinen hukkuu hulluuden kohinaan ja mielipahaan siitä, että kaikilla muilla osa-alueilla yhteiskunnassa eletään kuin viimeistä päivää välittämättä tämän pohjoisen isänmaamme tulevaisuudesta yhtään mitään.
    Tuo saattaa olla viimeinen suomalainen tiedeuutinen taholta, joka harjoittaa vielä vakavaa ja tolkullista yliopistollista tutkimustyötä ennen kuin sekin hukkuu punavihreään paskaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.