Hallitus päätti: Ei uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan tai Arabiemiraatteihin

10
Viime viikkoisessa eduskunnan täysistunnossa nähtiin harvinainen hetki, kun niin ulkoministeri Timo Soini (sin.) kuin kansanedustaja Emma Kari (vihre.) näkivät silmästä silmään mm. Jemenin tilanteessa. Maailmanluokan voivottelu tuotti tulosta ja hallitus on tänään ilmoittanut lopettavansa uusien asevientilupien myöntämisen Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin.

Hallitus käsitteli Suomen asevientiä ja totesi, että vallitsevassa tilanteessa ei ole edellytyksiä uusille asevientiluville Saudi-Arabiaan tai Arabiemiraatteihin. Tässä harkinnassa on ulkoministeriön mukaan painanut erityisesti Jemenin hälyttävä humanitaarinen tilanne.

Suomen asevienti mm. Saudi-Arabiaan on herättänyt paljon kritiikkiä, mutta ennen tätä hallitus ei ole ryhtynyt käytännön toimiin asian tiimoilta.

”Suomen asevienti perustuu tarkkaan tapauskohtaiseen harkintaan. Noudatamme EU:n asevientikriteerejä, joissa huomioidaan erityisesti ihmisoikeudet, sekä alueellisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden suojelu”, ulkoministeriön tiedotteessa todetaan.

Lähde: Ulkoministeriö

10 KOMMENTIT

 1. Kas kas. Mistäs nyt tuulee? Emma Kari on rasisti kun ei halua myydä aseita muslimeille. Kampanja puhetta siis. Kevään eduskuntavaalien jälkeen asekuormat kuitenkin matkaavat entiseen malliin ja vihreät nyppäävät provikat joka lastista.

  Vitsi vitsi, mutta vitun hauskaa kun Patria mainostaa toiminta tapojaan kestävän kehityksen mukaiseksi. Vesipyssyjäkö ne nykyään rakentaa? Aseiden kuuluu tuhota betonit ja metallit jauhoksi.

 2. Meidän päättäjät yrittää kerätä irtopisteitä kun vielä voivat. Muitakin maita on lähtenyt kiellon tielle, niin nyt Suomikin uskalsi.

 3. Kunhan vedetään teatterissa tällainen näytös. Kyllä se kohta alkaa taas toimia ja kartuttaa kassaa.

 4. Sinänsä hieno uutinen ettei muslimeille myydä aseita, mutta venäjä ja jenkit pitävät huolen ettei ne pääse loppumaan. Ja vielä viimeistä ja parasta tekonologiaa. Noo toisiaan tappavat toistaiseksi, joten…

 5. Vai niin. Olisivat vielä pitäneet huolen siitä, ettei Saudi-Arabia eivätkä muutkaan rikkaat öljymaat rahoita moskeijoiden rakentamista Suomeen.
  Sotaa käyviin maihin ei ole syytä myydä aseita, mutta ”halostelemaan” ei ole mitään syytä ruveta, sillä Suomelle on välttämätöntä pitää omaa aseteollisuutta pystyssä ulkomaankaupalla sekä mikä tärkeintä siitäkin ”teollisuudesta” saadaan fyffeä.

  Mutta tuokin ilo on kovin ristiriitaista, sillä minkä tsuhna saa, sen se ojentaa heti ulkomaan pellelle.

  • Jännä juttu muuten että valtamedia ei hiisku sanallakaan siitä että sama Saudi-Arabian hallinto joka murhasi ja paloitteli (ilmeisesti vielä elävältä) toimittaja Khashoggin, olisi innolla rahoittamassa suurmoskeijaa suomeen.

   Toinen juttu mistä missään ei ole näkynyt tietoa on se, että kuinka kauan nyt voimassa olevat aseidenvientiluvat ovat voimassa? Hallitushan pesee käsiään ja hurskastelee sillä että uusia lupia ei myönnetä. Siis uusia. Porskuttaako Patria vanhoilla luvilla siihen asti että tilanne rauhoittuu?

 6. Eikä uusia pakolois- ja siirtoloistuontilupia tuosta tai oikeestaan mistään ilmansuunnasta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.