Kuntaliiton pomo nappasi Sipilän valehtelusta – ”Melkoista harhaanjohtamista…”

23
Kuntaliiton kuntatalousosaston valtionosuusasiantuntija Sanna Lehtonen torppasi twiitissään pääministeri Sipilän väitteet siitä, ettei tämänhetkinen hallitus olisi leikannut kunnilta. Lehtosen mukaan leikkaukset on tehty ovelasti, ”monen mutkan kautta”.

Yleisradion perinteisellä pääministerin kyselytunnilla Sipilä kiisti, että hiljattain esiintulleet vanhustenhoidon ja hoivan laiminlyönnit olisivat olleet seurausta hallituksen leikkauksista.

– Hallitus ei ole leikannut kunnilta yhtään, (hallitus) on pitänyt huolen siitä että kuntien rahoitusasema säilyy. Nyt kuntien pitää olla äärimmäisen huolellinen siinä, kun ulkoistuksia tehdään, Sipilä leiskautti valtion propagandakanava Yleisradiossa.

Tästä huolimatta Lehtonen, iso nippu muita asiantuntijoita ja jopa ainakin yksi Sipilän hallituksen ministeriö on asiasta eri mieltä. Lehtonen rinnastaakin Sipilän ja Kataisen hallitukset tuloksien osalta ja selkeyttää Kuntalehdessä mainitsemiaan ”monia mutkia”.

– Jyrki Kataisen hallitus toteutti leikkauksen suoralla leikkauksella, joka alensi valtionosuusprosenttia ja täten vaikutti kaikkiin kuntiin euroa/asukas yhtä paljon. Tämä on brutaali, mutta läpinäkyvä ja helposti todennettavissa oleva tapa vähentää valtion menoja kuntien valtionosuuksia leikkaamalla. Päätökseen ei liittynyt huojennuksia kuntien kustannuksiin, vaan kunnille itselleen jäi tehtäväksi joko vähentää menoja vastaavasti tai lisätä muita tuloja valtionosuusvähennystä vastaavasti. Juha Sipilän hallitus toteutti leikkauksen mutkien kautta. Indeksijäädytyksen takia kunnilta jää tuloja saamatta, vaikka kustannukset kasvavat. Laskennalliset kiky-säästöt perustuvat ”toivotaan toivotaan” -kuvitteellisiin kustannussäästöihin (erityisesti 6 minuutin työajan pidennyksen osalta). Kustannustenjaon tarkistus on niin vaikea laskenta, että sen kautta tulevan kaksinkertaisen leikkauksen vain ammattilainen tajuaa, Lehtonen purkaa tilannetta.

https://twitter.com/lehtonenKL/status/1089549610564096000

Pääministerillä ja valtiovarainministeriöllä eri tiedot tai ainakin näkemys

Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan kuntien tulojen ja menojen erotus repsahti viime vuonna noin miljardi euroa suuremmaksi kuin vuonna 2017, eikä suinkaan positiiviseen suuntaan.

Kuntalehden mukaan valtiovarainministeriön lisäksi myöskin asiantuntijat ovat kovin eri laduilla Sipilän kanssa. Esimerkiksi Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio totesi Kuntalehdelle vain viikko sitten seuraavaa:

– Näin suuri heikkeneminen alkaa olla jo hyvin poikkeuksellista, kun taustalla ei ole mitään lamaa tai muuta dramatiikkaa.

Sipilä kuitenkin tiivisti näkemyksensä Ylellä varsin suoraviivaisesti:

– Tosiaan näitä leikkauksia syytetään kaikesta. Täällä ei tosiaankaan ole mitään leikkauksia takana. Kuntien rahoitusasema on parantunut tämän vaalikauden aikana. Ja kuntien edellytykset huolehtia myöskin vanhuksista on parantunut tämän vaalikauden aikana.

Lähde: Kuntalehti, Twitter

23 KOMMENTIT

 1. Yksi esimerkki siitä, miten epäsuora leikkaus tehdään on yliopistojen rahoitus:
  — Valtio siirtää yliopistorakennukset Senaattikiinteistölle.
  — Senaattikiinteistö korottaa rajusti vuokria, markkinatasolle.
  — Valtion osuutta ei leikata, mutta toisella kädellä otetaan rahaa pois.

  Tällainen järjestely, sen lisäksi, että se lisää valtion tuloja, se siirtää tuloja budjetin ulkopuolelle, jossa poliittinen rahan kähmiminen on helppo toteuttaa ”liikesalaisuuden” suojassa.
  — Näin valtionyhtiöistä on tullut vain rahanpesulaitoksia, joissa valtion rahaa voi jaella kavereille julkisuudelta suojassa.

 2. Sipilä on ainoastaan leikannut, kikyillyttänyt ja tuottavuus hypyttänyt kansaa. Suomen kansan kärsimykset hän varmisti tilaamalla isiksen sotilaat maahan. Tulija virta jatkuu edelleen noin 400 jihadistin kk vauhdilla.

 3. Ei kait hänessä mitään vikaa ole. Jostakin ihmeen syystä ei vain kestäisi katsoa edes sen naamaa-

 4. Pipilä nyt taas valehtelee. Se on niin sekasin, että uskoo itsekin omiin valheisiinsa.

 5. On se lävitte sutki ukko. Raiskaajien paapoja. Toivottavasti tästä rotasta ei kuulla enää vaalien jälkeen.

  • Ei me Sipilästä mihinkään päästä. Sillä on uskonveljien taattu tuki takana. Toisaalta mikä sen kaataisi. Kansallismieliset ovat sen verran hajallaan, että niistä ei ole pelkoa ja suurinpiirtein joka kolmas suomalaista jättää äänestämättä niin Sipilälla ei ole mitään tarvetta poistua kuvioista ellei halua. Reformin ehdokkaissa on Venäjän edustaja dosentti joka takaa sen, että kansallismielinen ei luota koko porukkaan ja Suomi Ensin liike hajosi jo puoluekokoukseen eli ainoa parlamentaarinen taho joka Sipilää voisi uhata olisi persut, mutta sillekkään ei taida tällä palstalla kannatusta löytyä tarpeeksi.

   • HÄLYTYS! Keinoäly on nyt valjastettu tutkimaan kaikki googlen, androidin, valvontakameroidan, pankkitilien, GPS-datan jne. tiedot, ja näitä prosessoidaan reaaliajassa!

    Jos olet lähdössä miekkarille bussissa ryhmän kanssa, näkee google AI heti että ahaa, 36 kansallismielistä samassa bussissa, ja näistä 10% ovat keskustelleet tuosta miekkarista. Tieto polpolle, ja bussi saadaan pysäytettyä jollakin tavalla.

    Algoritmi voi lisäksi määrätä jatkossa kuinka paljon rahaa saat käyttöösi, riippuen social score -tilanteestasi.

    Tämä on mahdollista jo tänään. 2 tuntia tietoa mitä on meneillään deep state globalismissa:

    • It is called BLOCKCHAIN. Block the use of chas, block your freedom to make transactions without paying for it to belligerent third parties, chain you to computerized surveillance tech.

 6. Kuntien olisi hyvä vähentää menojaan.
  Samalla tietenkin pitää kunnallisveroja alentaa, jotta kunnon, työssäkäyvä ihminen voisi kuluttaa enemmän.

 7. Jos kysytään, mistä tietää että edustaja Sipilä valehtelee, vastaus on: Siitä kun ko henkilö avaa suunsa.

  • Sama pätee USA:ssa Clinton-klaaniin ja koko demari-mafiaan. Esimerkkejä Clinton-klaanin korruptiosta ja kähminnästä:

   https://archive.org/stream/Hillaryandbill2/ClintonCash_theUntoldStoryByPeterSchweizer_djvu.txt

   ”..Five years after the earthquake, Haiti is not a “wireless nation.” Billions of dollars have indeed
   been poured into the country, with Hillary and Bill having much of the say in how the funds were
   allocated. But according to GAO, IHRC ignored the action plan and funding priorities that had been
   set up by the Haitian government and donor countries. Moreover, much of the taxpayer money
   intended for practical rebuilding was squandered. Funds for reconstruction have ended up in
   worthless projects — while in several cases Clinton friends, allies, and even family members have
   benefited from the reconstruction circumstances.

   Natural disasters often create enormous opportunities for politically connected contractors to make
   money courtesy of the rebuilding effort. Author and critic Naomi Klein calls it “disaster capitalism..”

 8. Juha Sipilä. Petteri Orpo ja Timo Soini ovat valehtelemisen alalla niin härskejä poliitikkoja ettei Suomen poliittisessa historiassa ole ollut vielä koskaan olemassa. Tuohon ”unelmajoukkueeseen” voisi vielä lisätä Jyrki Kataisen ja opettajatar Jutta Urpilaisen ”takuineen”, joka sopiikin leffaan ”Hyvät, pahat ja rumat, sillä ”takuut” liittyvät oleellisella tavalla kaltereihin.

  Ja näiden takuiden maksajina ovat olleet suomalaiset veronmaksajat kuten aina Kustaa Vaasan 1496-1560) ajoista lähtien, jolloin vietiin Ruotsin kruunun kirstuihin talonpojilta viimeisetkin työkalut, jolla elättää itsensä.

  Vain lesta Sipilä voi lestaudessaan olla enää kierompi kuin korkkiruuvi. Petteri Orpo on anhe globalisti kapitalisti, Timo Soini taas äärimmäisen kunnianhimoinen narsistinen psykopaatti, joka ei näe kuiin ”oman nenänsä” kuten hänen suuresti fanittamansa juutalaiset kuorrutettuna vielä pedofiilisellä sekä satanistisella Rooman Katollisella kirkolla Vatikaanin paaveineen, joka lukee Raamattua kuin itse piru vapaamuurariuden ja illuminatin nimissä.

  Piru perikööt koko konkkaronkan!!!

 9. Yksityistämisen tekniikka:
  Heikennä palvelujen rahoitusta niin että hommat ei enää toimi ja ihmiset tulevat vihaisiksi.
  Luovuta sitten palvelut yksityiselle pääomalle.

  Tämä kuvio on ollut käytössä koko ajan ja en yhtään ihmettelisi jos turvapaikanhakijoita käytetään hyväksi huomion kiinnittämiseksi muualle. Sillä saadaan vastustajien poliittinen kenttä revittyä hajalle.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.