Reijo Tossavainen: Soten lähtökohta hyvä – lopputulos karmea

9

Olin viime vaalikaudella kansanedustajana valmistelemassa perussuomalaisten sotemallia. Päädyimme malliin, jossa maakunnan ympärille olisi koottu sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muita nyt erillisten organisaatioiden takana olevia palveluja. Sotepalvelujen paranemisen ohella myös hallintohimmelit olisivat vähentyneet ja demokratia lisääntynyt.

Kun julkistimme mallimme, niin HS-Pravda kirjoitti, että siinä on yhtä vähän asiaa kuin Susanna Ruususen kirjassa ”Pääministerin morsiain”. Hieman myöhemmin EVA julkisti oman mallinsa, joka oli lähtökohdiltaan samanlainen. Sen HS-Pravda julisti olevan mitä parhain ratkaisu…

Kun näin nykyisen Sipilän hallituksen ohjelman, niin ilahduin. Sen lähtökohdat soten osalta olivat samansuuntaiset.

Sitten alkoi hallituksen sisällä köydenveto yksityiskohdista. Mitä pidemmälle köyttä kiskottiin edestakaisin, sitä pahempaan umpisolmuun se meni. Alkuperäinen idea tuhoutui. Nyt se on niin hukassa, että koko sotesoppa on palanut pohjaan.

Seuraava hallitus on todennäköisesti sdp + kok + vihreät. Käytännössä se hyvin todennäköisesti tarkoittaa sitä, että maakuntamalli heitetään roskiin. Soteratkaisua lähdetään rakentamaan maakuntia laajemmalta pohjalta. Samalla suuri osa Suomen kunnista lakkautetaan.

On hyvinkin mahdollista, että sote olisi saatu maaliin, jos perussuomalaiset olisivat pysyneet hallituksessa. Sipilä taipui kuitenkin Orpon vaatimukseen tunnetuin seurauksin. Sitä Sipilä ja muutkin kepulaiset tulevat vielä katkerasti katumaan, sillä toista tilaisuutta maakunnallisen soteratkaisun rakentamiseen ei tule.

……..

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä blogi ja media saavat uusia lukijoita.

9 KOMMENTIT

 1. Selain ilmoittelee ensimmäistä kertaa outoja ilmoituksia, muutama tunti sitten ei ilmoitellut, saattaa sekoilla muuten vaan, ehkä ongelma poistuu kun käynnistän koneen uudestaan. MVlehti ei ongelmaa, laitonlehti ei ongelmaa.

  ”The owner of http://www.nykysuomi.com has configured their website improperly. To protect your information from being stolen, Tor Browser has not connected to this website.”

  ”Your connection is not secure”

  ”The owner of http://www.nykysuomi.com has configured their website improperly. To protect your information from being stolen, Tor Browser has not connected to this website.”

  ”www.nykysuomi.com uses an invalid security certificate. The certificate expired on February 25, 2019, 6:59 PM. The current time is February 25, 2019, 8:25 PM. Error code: SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE”

 2. Eräs henkilö havaitsi mekanismin mihin uskonnon euforia perustuu. Jokaisen SOTE-uudistuksen kanssa töitä tekevän henkilön pitäisi tutustua tähän, miten kehittää aitoa empatiakykyä ja sisäistä hyvinvointia:

 3. Kun maan ylin päätäntävalta annetaan ulkovaltojen pyöreisiin pöytiin, niin ei synny lasta eikä edes paskaa.
  Sipilä on neroudessaan perustanut kerrassaan neljä eri yhtiötä hoitamaan sote-soppaa. Kivasti on johtajavirkoja napsahdellut keskeisten puolueiden jäsenkirjojen omistajille. Tietenkin muhkeat osingot, bonukset ja tuplabonukset odottavat sopivaa ajankohtaa vaikkapa siirrettäväksi holding-yhtiöiden kautta rötösherrojen sveitsiläisille tileille.
  Sotea ei ole edes tarkoitus saattaa maaliin sillä Soten keittely on hyvää bisnestä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.