Ruotsi veti ”Fazerit” ja kehitti vihapuhealgoritmin ”koska vihapuhe on vakava ongelma”

6
Ruotsin valtio yhteistyössä maan puolustusvoimien tutkimuslaitoksen (FOI) kanssa on kehittänyt ns. ”vihapuhealgoritmin”, jonka tehtäväksi kerrotaan nimensä mukaisesti vihapuheen etsiminen verkosta. Algoritmi osaa lukea vain ruotsinkielistä vihapuhetta, mutta ilmeisestikin nimenomaan ruotsia puhuvien kanta-ruotsalaisten vihapuhe onkin ”se suurin ongelma” Ruotsissa.

Algoritmin testauksen tiimoilta on avattu myöskin ”vihamaatti-palvelu”, osoitteessa hatomat.com, jossa jokainen voi käydä syöttämässä järjestelmään mielestään vihapuhetta sisältävän tekstin, ilmeisestikin algoritmin opetustarkoituksessa.

”Vihamaatin” on loppujen lopuksi tarkoitus ulottaa kouransa myöskin yksittäisten ihmisten some-postausten ulkopuolelle, sillä se tulee haravoimaan myöskin erilaisia jaettuja uutisartikkeleita, edelleen vihapuheeksi tulkittavaa etsien.

Idea ei ole aivan uusi, sillä viime vuoden lopussa suomalainen elintarvikevalmistaja Fazer kehitti oman ”lovebottinsa”, jonka tehtävä oli hyvinkin samanlainen. ”Lovebot” etsi vihapuhetta mm. twitterissä ja instagramissa. Voit lukea lisää fazerin vihapuhebotista täältä.

Ruotsi on viime vuosina tullut tunnetuksi mediassa lähinnä sekavista vaaleistaan ja monipuolisesta ”värinästä” erilaisten räjähdysten, raiskaustapausten ja ammuskelujen muodossa. Rajusti kahtiajakautuneessa maassa räjähtää käytännössä viikoittain, joskus useamminkin samalla, kun etnisesti värikkäät jengit ammuskelevat sekä toisiaan että sivullisia. Kuitenkin vihapuhe on se ongelma, johon Ruotsi erityisesti tarttuu.

Huhtikuun alussa Nykysuomi kertoi Ruotsin kansanruumiin muuttuneen melko radikaalisti, sillä maassa asuvista lähes 29% on jo ulkomaalaistaustaisia. Se, minkä meille on opetettu olevan vihapuhetta, saattaa siis koskettaa lähes kolmannesta maan asukkaista.

Lähde: Samnytt

Aiheeseen liittyvää:

Ruotsissa asuvista lähes 29% ulkomaalaistaustaisia

 

6 KOMMENTIT

 1. Nämä vihapuhe algoritmin vihasanojen asettajat eivät osaa ajatella että tulevaisuudessa myös heidän agendansa mukaiset sanat määritellään vihapuheeksi.
  Sellaista on totalitarismi.

  • USA:n senaatti: ”Jos on ongelmia Facebookin kanssa, ja he bannaavat vaikka ei riko yhteisönormeja, ottakaa yhteyttä ja kertokaa”…

   facebook.com/fascistbookjail/

 2. Mihin noi meinaa meidät laittaa, leirillekö? Luokaa ensin infra ja vainotkaa vasta sitten.

 3. Sitä sitten niin kuin edelleen surffataan hulluuden aalloilla. Ruotsi on kuin Libanon 1970-luvulla ja suurin ”harmi” on vihapuhe eli ne ruotsalaiset, jotka somessa päivittelevät sitä, että missä taas räjähti, raiskattiin, ryöstettiin, murhattiin ja poltettiin autoja.

  Kerrassaan idioottimaista, raukkamaista ja munatonta!

 4. Minusta olisi reilua, että äänestyslipukkeet muutettaisiin rasti ruutuun -tyylisiksi. Olisi vain kaksi vaihtoehtoa: vihreät ja vasemmisto. Miksi näin? No siksi, että äänestipä miten tahansa, saadaan kuitenkin joko vihervasemmistolainen hallitus tai vihervasemmistolaista politiikkaa noudattava hallitus.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.