Selvitys: Sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät köyhyyttä, eikä matalapalkkatyöt vähennä köyhyysriskiä

Matalapalkkatöiden vaikutusta ihmisten talouteen on selvitetty niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Siitäkin huolimatta, että Suomessa tehdään vain vähän matalapalkkatyötä muihin Euroopan maihin verrattuna, ei vaikutukset ole sen kaksisempia.

Aktiivimalli edellyttää aktiivisuuden osoittamista työnhaussa ja/tai työmarkkinoille päätymisessä. Mikäli aktiivisuutta ei voida osoittaa, leikataan kansalaisen sosiaaliturvaa. Hiljattain valmistuneen selvityksen mukaan esimerkiksi Tanskassa ja Isossa-Britanniassa sosiaaliturvan heikentämisen on havaittu johtaneen köyhyyden lisääntymiseen.

Osana selvitystä TE-toimistojen asiantuntijoille suunnatun kyselyn tulosten mukaan aktiivimallia nykyisessä muodossaan ei nähdä tarkoituksenmukaisena tapana edistää työllisyyttä.

Vaikkakin sekä työttömyyden aikainen työskentely että ansiosidonnaiselta työttömyysturvalta poistuminen yleistyivät aktiivimallin käyttöönoton jälkeen, selvitys osoittaa, ettei se kuitenkaan alenna köyhyysriskiä. Sosiaaliturvan menojen osalta vaikutus saattaa toki olla positiivinen, mutta yhteiskunnalliset vaikutukset voivat olla katastrofaalisia.

Aktiivimallin käyttöönotto pienensi työttömyysturvaa reilulta kolmannekselta vuoden 2018 alussa työttömyysetuuksia saaneista. Erityisen usein työttömyysetuutta pienennettiin vanhimmilta työttömiltä ja työttömyysturvaa työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä saavilta.

Valtioneuvoston julkaisemassa selvityksessä matalapalkkaisen työn on todettu kansainvälisesti lisäävän todennäköisyyttä työllistyä myöhemmin kokoaikaisiin tehtäviin ja korkeammille tuntipalkoille. Tämä havainto kuitenkin koskee erityisesti nuoria. Vanhempia työntekijöitä, eli juurikin niitä, joilta eniten on leikattu, matalapalkkatyön tekeminen ei auta palaamaan työmarkkinoille pysyvään ja kokoaikaiseen työsuhteeseen.

Lähde: Valtioneuvosto

7 thoughts on “Selvitys: Sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät köyhyyttä, eikä matalapalkkatyöt vähennä köyhyysriskiä

  • 13.5.2019 at 10:49
    Permalink

    ”Valtioneuvoston julkaisemassa selvityksessä matalapalkkaisen työn on todettu kansainvälisesti lisäävän todennäköisyyttä työllistyä myöhemmin kokoaikaisiin tehtäviin ja korkeammille tuntipalkoille. Tämä havainto kuitenkin koskee erityisesti nuoria. Vanhempia työntekijöitä, eli juurikin niitä, joilta eniten on leikattu, matalapalkkatyön tekeminen ei auta palaamaan työmarkkinoille pysyvään ja kokoaikaiseen työsuhteeseen.”

    Juuri näin. Sitä paitsi ne vanhat työttömät ovat jo tehneet ennen työttömyyttä pitkän työuran. Usein aloittaen sieltä matalapalkka aloilta ja edenneet johonkin. Yhtäkkiä he joutuvat työttömiksi eikä heidän ammattitaitonsa enää kelpaa kenellekkään. Jos tuuri käy voi työllistyä nuorten kanssa sinne matalapalkka- alalle. Matalapalkka-alan työt ovat usein raskaita fyysisesti ja vanhemman ihmisen kroppa ei enää palaudu rasituksesta kovin nopeasti. Seuraa tuki-ja liikuntaelinten paukkuessa sairaspoissaoloja, josta taas työsopimuksen jatkamatta jättämisiä ja lisää köyhyyttä jne.

    Reply
  • 13.5.2019 at 12:46
    Permalink

    Globaalin tasa-arvon kannalta katsoen meillä on varaa vielä köyhtyä lisää, jos maailmasta löytyy yksikin ihminen, joka on köyhempi kuin rikkain ihminen Suomessa.
    — Ja hallitusneuvottelijat tietävät tämän.

    Reply
  • 13.5.2019 at 20:15
    Permalink

    Suomessa pääkaupunkiseudulla asuminen on SIKAKALLISTA.
    Kukaan pienipalkkainen EI tule toimeen.
    Ensimmäiseksi pitäisi määrätä lakiin VUOKRAKATTO.
    Loppuisi järjetön tukien maksun tarve. Tukirahat menevät nykyään sijoittajien pohjattoiin taskuihin.

    Reply
  • 13.5.2019 at 20:58
    Permalink

    Että tukien leikkaaminen ja huonompi palkka köyhdyttävät vaatii oikein tieteellistä tutkimusta. Toisaalta onhan joku väitellyt kasvatustieteen tohtoriksi aiheesta ”Mitä pidempi koulumatka on, sen kauemmin lapsella menee sen kulkemiseen”.

    Jo minun nuoruudessani 80-90 -luvulla tiedettiin, että nuorten kannatti ottaa matalapalkkaisia duuneja. Näillä hankittiin työkokemusta ja lisätienestiä opintotuen jatkeeksi. Ajatuksena oli, ettei matalapalkkatyöhön jäädä lopuksi ikää, vaan siitä ponnistetaan eteenpäin. Moni nuori saa lisäksi vanhemmilta taskurahaa. Aikuisilla, varsinkaan lähellä eläkeikää olevilla ei tällaisia tulevaisuuden näkymiä ole, tai matalapalkkatyön lisäksi muita tukimalleja.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.