Puolustusvoimat: Suomi osallistuu EU:n taisteluosaston valmiusvuoroon

Suomi asettaa sotilasosaston korkeaan valmiuteen osana Saksan johtaman EU:n taisteluosaston (European Union Battle Group, EUBG) valmiusvuoroa 1.7.–31.12.2020.

Suomen asettama korkean valmiuden osasto sisältää panssaritiedustelujoukkueen, jonka osana minilennokkiryhmän, esikuntaupseereita ja kansallisen tukielementin. Joukon kokonaisvahvuus on 80 sotilasta, ja se koostuu pääasiassa reserviläisistä.

Heinäkuusta alkava valmiusaika sitouttaa EUBG-osaston nopeaan lähtövalmiuteen. Korkeassa valmiudessa olo tarkoittaa, että joukon materiaali ja ajoneuvot ovat kuljetusvalmiina ja henkilöstö tavoitettavissa.

Taisteluosastoon osallistuvat Saksan ja Suomen lisäksi Alankomaat, Irlanti, Itävalta, Kroatia, Latvia, Ruotsi ja Tšekki. Taisteluosaston kokonaisvahvuus on noin 4 100 sotilasta.

Suomalaisen pääjoukon koulutus aloitettiin tammikuussa Porin prikaatissa Säkylässä. Koulutusvaihe kesti huhtikuun loppuun. Koronan vuoksi perutun European Challenge 2020 -harjoituksen korvaava harjoitus järjestettiin 13.3.–1.4.2020 Suomessa. Joukon suorituskyvyn arvioinnissa on hyödynnetty Naton NEL1-tason arviointikriteereitä.

Suomi on osallistunut EU:n taisteluosastoihin aiemmin yhteensä kuusi kertaa, ja kokemukset aiemmista valmiusvuoroon osallistumisista ovat myönteisiä. Vaikka toistaiseksi Euroopan taisteluosastoja ei ole käytetty operaatioihin, EU:n taisteluosastojen merkitys on tärkeä Suomen kriisinhallintavalmiuksien sekä Puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

Suomen osallistumisesta taisteluosastoon on linjattu tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (TP-UTVA) yhteisessä kokouksessa 19.6.2019.

Tasavallan presidentin esittely 11.6.2020

https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f806b947a

Maavoimien tiedote osallistumisesta EUBG:n valmiusvuoroon 19.2.2020

https://maavoimat.fi/-/suomi-osallistuu-eu-n-taisteluosaston-valmiusvuoroon-vuonna-2020

Porin prikaatin uutinen EUBG-harjoituksesta ja valmiusvuoroon valmistautumisesta 3.4.2020

https://maavoimat.fi/-/eubg-osaston-harjoitus-kehitti-suorituskykya-ja-yhteistoimintaa

Lähde: Puolustusvoimat

4 thoughts on “Puolustusvoimat: Suomi osallistuu EU:n taisteluosaston valmiusvuoroon

 • 30.6.2020 at 14:05
  Permalink

  EU-armeijaa tullaan käyttämään pelkästään omien ampumiseen eli ”Bresnewin opista” on kyse.

  Reply
 • 30.6.2020 at 14:12
  Permalink

  Nykyiseltä maailmanpoliisilta eli USA:lta sataa loppua kohta rahat ja halukkuus jättimäisen armeijansa ylläpitoon. EU:lla on kiire korvata USA:n jättämä aukko. Tähän asti itsenäisyytensä miten kuten säilyttänyt Suomi on suhteellisen vahvoine armeijoineen EU-globalisteille oiva apu tässä. Ihan käsikirjoituksen mukaan mennään. Kansalaiselle jää tässä popcornin syöjän ja maksajan rooli. Viekää eläkekassatkin mennessänne.

  Reply
 • 30.6.2020 at 14:35
  Permalink

  Ahaa! Isoisälle luvattiin että kaksi viikkoa vaan kestää ja sitten päästään heinään. On sanomattakin selvää että Suomen idiootit poliitikot, virkamiehet ja ylennysten toivosta elävät ylimmät kapiaiset hyökkäävät nuppi tutisten Venäjälle kunhan vain ei itse tarvitse asettua tuleen.

  Reply
 • 30.6.2020 at 20:44
  Permalink

  Koska Saksa on riippuvainen Venäjän maakaasusta ja öljystä, epäilen suuresti, että Suomi saisi osallistumiselleen vastetta ainakaan lähitulevaisuudessa. Sen sijaan Suomi saattaa joutua osallistumaan EU:n raaka-aineen valtaussotiin Balkanilla, Lähi-Idässä ja Afrikassa. Näiden ansiosta ehä Saksan/EU:n Venäjän riippuvuus vähenee, mutta suomalaisuhrauksilta ei vältytä ja tie on pitkä ja kivinen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.