Sote-uudistuksen alueellisen valmistelun valtionavustuksista on tehty päätökset

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan kuuluvien hankkeiden sekä rakenteellista uudistamista tukevien hankkeiden valtionavustuksia koskevat päätökset on tehty.

Mihin hankkeilla tähdätään

Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelman tavoitteena on palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantaminen. Toiminnan painotusta halutaan siirtää raskaista palveluista ehkäisevään ja ennakoivaan työhön. Lisäksi palvelujen laatua ja vaikuttavuutta halutaan parantaa sekä palveluiden monialaisuutta ja yhteen toimivuutta varmistaa. Tavoitteena on myös kustannusten nousun hillitseminen, mikä on mahdollista saavuttaa muiden tavoitteiden toteutuessa.

Rakenneuudistuksessa pyritään erityisesti sote-palvelujen järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen. Hankkeissa keskitytään mm. ohjauksen kehittämiseen, palveluverkkoa koskeviin selvityksiin ja suunnitelmiin, palveluketjujen ja -kokonaisuuksien määrittelyyn, palveluverkon ja palveluketjujen johtamisen kehittämiseen ja tiedolla johtamiseen, tieto- ja viestintäteknisten ratkaisujen yhtenäistämiseen sekä muiden kustannuskehityksen hillintään liittyvien toimenpiteiden valmisteluun.

Myönnetyt valtionavustukset

Hakemuksia Tulevaisuuden sote-keskus –valtionavustushakuun jätettiin määräaikaan mennessä 23 ja rakenneuudistusta tukevan alueellisen valmistelun valtionavustushakuun 24. Valtionavustusta päätettiin myöntää kaikille alueille.

Rakennehankkeisiin on varattu 120 milj. euroa ja jätettyjen hakemusten yhteissumma oli 156 milj. euroa. Tulevaisuuden sote-keskushankkeisiin varattu rahamäärä on 70 milj. euroa ja hakemusten yhteissumma oli hieman yli 70 milj. euroa.

Hankkeiden koordinointi ja ohjaus

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama sote-uudistuksen johtoryhmä toimii Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman ohjausryhmänä, ja sen alaisuudessa toimii ohjelman koordinaatioryhmä. Sote-uudistuksen valmistelun Alueellisen valmistelun jaosto koordinoi rakenneuudistuksen etenemistä ja valmistelua. Sosiaali- ja terveysministeriön tehtävänä on ohjata rakenneuudistushankkeiden kokonaiskuvaa ja valvoa hankkeita. THL tukee alueita Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden toimeenpanossa ja arvioinnissa. Hankkeet pääsevät käynnistymään heti ja ne jatkuvat rakenneuudistuksen osalta vuoden 2021 loppuun ja Tulevaisuuden sote-keskuksen osalta vuoden 2022 loppuun asti.

Lainsäädäntövalmistelu

Alueellisen sote-valmistelun rinnalla etenee sote-uudistuksen lainsäädäntövalmistelu. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevat hallituksen lakiluonnokset ovat lausuntokierroksella 25.9.2020 asti. Tavoitteena on, että lakiesitykset saadaan eduskuntakäsittelyyn joulukuussa 2020.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

3 thoughts on “Sote-uudistuksen alueellisen valmistelun valtionavustuksista on tehty päätökset

 • 30.6.2020 at 14:05
  Permalink

  Saahan nähdä mitä hampaiden ja suun terveydenhoidon osalta tapahtuu. Siellä on toteutunut lähes täydellinen omavastuu kantasuomalaisten osalta. Tämä alue on ennaltaehkäisevän terveydenhoidon osalta yksi tärkeimpiä. Suomen valtio tekee kuitenkin, mitä sitä huvittaa. Kansalaisten hampaat saa mädäntyä rauhassa, mutta jos maailmalla liikkuu globalistien suosittelema hämäräperäinen rokote, se tungetaan ihmisten sisuksiin vaikka väkisin.

  Reply
  • 1.7.2020 at 09:03
   Permalink

   Eipä ole vielä ollut tilannetta suomessa missä rokotteita on pakolla suoniin laittettu.
   Eikä kyllä tulekkaan, samaa salaliittohourailua kun sikalnessun aikaan, väki housusi tosissaan että joinen pakotetaa ottaan rokote, ei mennyt perille noille vaikka selitettiin että sitä ei tapahdu.
   Sama tulee olemaan tulevienkin rokotteiden kanssa, ei niitä pakko ole ottaa.

   Reply
 • 30.6.2020 at 14:39
  Permalink

  Paras sote uudistus on karkoittaa kaikki ulkomaalaiset kotimaihinsa ja lopettaa punavihreät projektit niin rahat riittävät vuoden 1984 tasolla olleeseen kattavaan terveyden hoitoon.
  Suomen hyvinvointivaltion tukkona ovat ainoastaan korruptoituneet satanisti-poliitikot ja lasten rituaalimurhilla uskollisuusvalansa Sorokselle tehneet virkamiehet.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.