Syksy on pian taas täällä yhdessä sisäaktiviteettien kera

Niin vain Suomen lyhyt mutta intensiivinen kesä jälleen alkaa olla pikkuhiljaa ohitse. Tämä kesä oli monella tapaa erilainen aiempiin kesiin verrattuna, sillä useat kymmenet – jopa sadat – tuhannet suomalaiset viettivät kesälomansa tällä kertaa kotimaassa – tai sen rajojen välittömässä läheisyydessä. Näin kotimaisten kuluttajien eurot toivat mukanaan mukavaa piristystä kevään isosti kurjistuttamalle matkailu- ja ravintola-alalle. Ennen kuin syksy jälleen saapuu pimentämään aurinkoisen ja valoisan kesän meidän suomalaisten yltä yhdessä koulujen alkamisen muodossa, meillä on toivottavasti ainakin muutama aurinkoinen kesäpäivä vielä nautittavanamme.

 

Syksy saapuu pohjolaan vääjäämättömästi elokuun jälkeen. Syyskuu on totutusti sisältänyt kauniin ruskan ohella aurinkoisia ja aavistuksen verran lämpimiäkin iltoja ulkona vietettäväksi. Samalla kun illat alkavat kuun edetessä pimenemään ja kylmenemään, myös syksyn ja tulevan talven lukuisat sisäaktiviteetit alkavat hiljalleen käynnistymään niin kaupunkien ja kylien sisäliikuntapaikoilla kuin myös miljoonien suomalaisten kotonakin. Sisäharrastus on siinä mielessä oikea tapa saada virikkeitä, sillä sisätilojen ulkopuoliset seikat mahdollisine huonoine keleineen eivät pääse vaikuttamaan itse harrastukseen. Siksi monet suomalaiset pelaavatkin casino – pelejä mukavasti kotisohvalta käsin älylaitteiden tai tietokoneen avulla.

Millaisia erilaisia sisäharrastuksia juuri sinä voisitkaan tänä syksynä kokeilla ennen joulun saapumista?

Kokeile perinteisiä sisäurheilulajeja

Perinteiset sisäurheilulajit ovat aina loistava vaihtoehto aktiivisen elämäntavan ylläpitämiseen vauhdikkaan kesän jäljiltä. Tällaisiin suomalaisiin perinteisiin sisällä harrastettaviin lajeihin kuuluvat mm. jäähalleissa harrastettavat jääkiekko ja taitoluistelu, liikuntahalleissa pelattavat salibandy, koripallo ja lentopallo sekä vaikkapa koulujen saleissa kokeiltava vauhdikas telinevoimistelu tai lihaksia komistava kuntosaleilla käynti. Näitä edellä mainittuja perinteisiä lajeja on harrastettu meillä Suomessa jo vuosikymmenien ajan. Mutta mikäli harrasteet ovat kuitenkin jääneet vielä etäiseksi, ehkä vuosi 2020 on jo sopiva aika lähteä testaamaan näitä 1900-luvulla suosion saaneita palloilu-, taito- ja kestävyyslajeja.

 

On kuitenkin tärkeä tiedostaa alkuun se, että jääkiekko, salibandy sekä kori- ja lentopallo vaativat ympärilleen myös muita pelaajia joukkueen muodossa, kun taas taitoluistelua, kuntosalilla käyntiä ja telinevoimistelua on mahdollista harjoittaa myös täysin itsenäisesti yksin tai yhdessä valmentajan ja personal trainerin kanssa. Nämä seikat auttavat samalla myös päättämään sen, kaipaatko jonkinlaista yhteisöä liikkumisen tueksi vai saatko kenties parhaimman tehon itsestäsi irti itsenäistä urheilulajia harjoittamalla. Molemmilla tyyleillä on omat plussansa ja miinuksensa.

 

Oman tavan löydät parhaiten kokeilemalla useampia lajeja tulevan syksyn aikana.

Testaa myös tuoreempia sisällä harrastettavia aktiviteetteja

Tutut ja turvalliset perinteisemmät lajit ovat saaneet rinnalleen myös tukuttain uudempia 2000-luvun moderneja sisäaktiviteetteja. Tällaisiin harrasteisiin sisältyvät puolestaan mm. tietokoneilla pelattavat e-sports -pelit, hurjapäitä kosiskelevat extremelajit kiipeilyseinien, lentotunnelien ja sisäsurffauksen muodossa sekä tenniksen ja squashin saumattomasti yhdistävä padel. Varsinkin erilaiset elektroniseen urheiluun laskettavat tietokoneiden ja pelikonsolien avulla pelattavat e-sports -pelit ovat saavuttaneet suuren suosion kuluneen kevään aikana nuorison keskuudessa.

 

Samankaltaisesta ilmiöstä voidaan puhua myös padelin osalta mutta tämän lajin pariin löytävät e-sportsia varttuneemmat ihmiset. Padelia voidaankin pitää 30-ikävuodesta vanhempien ihmisten harrasteena. Laji sopii hienosti kahdelle parille kerrallaan, jolloin pelaajien ei tarvitse rääkätä itseään aivan uupumiseen saakka. Näiden kyseisten lajien suosion on syytä odottaa jatkuvan yhtä laajana myös kesän jälkeenkin omien ikäluokkien parissa.

 

Extremelajit ovat näihin kahteen edellä mainittuun lajiin verrattuna ehkä pienemmän ihmismassan tavoiteltavissa. Mutta lajiin tutustuvista ihmisistä tulee yleisesti ottaen sitäkin aktiivisempia ja innokkaampia liikkujia. Monet extreme-urheilua harrastavat tahot käyvät nimittäin harjoittamassa omia lajejaan jopa 4-5 kertaa viikossa muiden syksyisten arkikiireiden ohessa.

 


VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.