Seuraavan sukupolven pelikonsolit tulevat

Tänä vuonna saapuu jouluksi kaksi huipputehokasta pelikonsolia markkinoille, tai jos ollaan tarkkoja niin niitä saapuu hieman enemmänkin eri versioina. Xbox One Series X ja Xbox Series S eroavat toisistaan fyysisen kokonsa, värinsä ja joidenkin ominaisuuksien osalta.

Konsoleiden hinnat ovat ilmeisesti saatu ongittua tietovuotojen avulla ja useita satoja eurojahan ne luonnollisesti maksavat – nyt siis säästöä sukanvarteen tai onnen testaamista uhkapeleillä (esimerkiksi peliautomaatit netissä voivat tuottaa tarvittavan rahamäärän konsoleiden ostoon).

Xbox One Series X -konsoli on näistä kahdesta se tehokkaampi ja Microsoft julkaisee sen 10.11.2020. Samalla julkaistaan myös konsolin kevytversio Xbox One Series X. Laitteiden hinnat ovat vahvistettu ja tehokkaampi konsoli maksaa 499 dollaria. Kevyempi, levyasematon S-versio maksaa puolestaan vain 299 dollaria. Microsoft lanseeraa myös uuden palvelun nimeltä Xbox All Access, jonka osana konsolit voidaan hankkia myös.

Suomen hinnat ovat konsoleissa 509,99 euroa ja 309,99 euroa, joten hinnat pysyvät myös pohjolassa kohtuullisina. Xbox All Access -palveluun kuuluu myös Xbox Game Pass Ultimate -verkkopalvelu 24 kuukauden ajan eli kahdeksi vuodeksi. Kuukaudessa konsolia ja palveluita voi maksaa 24,99 dollarin osamaksulla tai 34,99 dollarin osamaksulla (X-versio).

Julkaisupäivänä on luvassa myös uusia pelejä Xbox-konsoleille. Näitä pelejä ovat:

 •     Ubisoft’s Assassin’s Creed Valhalla
 •     Watch Dogs: Legion
 •     Gears Tactics
 •     Tetris Effect: Connected

Xbox Series X -pelikonsoli on syönyt sisäänsä kahdeksalla ytimellä varustetut AMD Zen 2-suorittimen (3,8 GHz taajuus). Grafiikkaa hoitaa RDNA2 (1,825 GHz taajuus). RAM-muistia on konsolissa jopa 16 gigatavua. Grafiikka pyörii 60 fps -nopeudella (4K-tarkkuus) mutta paikoin konsoli pääsee jopa 120 fps nopeuteen. Kiintolevy on ssd-pohjainen 1 teran levy. Lisäksi konsoli pyörittää bluray-levyjä 4K-tarkkuudella.

PlayStation 5:n virallista julkaisupäivää ei ole vielä saatu selville, mutta todennäköisimmin se on 20.11.2020. Japani saa konsolin aiemmin hyppysiinsä kuin muut maat. PS5 pelikonsoli tulee todennäköisesti maksamaan 499 euroa ja digitaalisia pelejä käyttävän konsolin hinta on luultavimmin 399 euroa.

Näitä hintoja ei ole kuitenkaan vielä varmistettu, vaan ne ovat tietovuotoja, joiden todenperäisyydestä voidaan olla montaa mieltä. Konsolin tekniikka on onneksi tiedossa.

PlayStation 5 syö sisäänsä 8-ytimisen AMD-suorittimen. Siinä on myös Radeonin NAVI-sarjaan perustuvat grafiikkaprosessori ja hurja 8K-tuki, jolla yksityiskohdat vain tarkentuvat entisestä 4K:sta joka on edelleen sekin uutta tekniikkaa käytännössä.

Myös äänipuolella on tapahtunut kehitystä ja sen äänitekniikka tuottaa immersiivistä audiota, joka tuntuu hämmästyttävän aidolta.

PlayStation 5:n ohjain ei sisällä perinteistä tärinää vaan sitäkin on paranneltu ja se tottelee nimeä Haptic Feedback. Tärinä on erityyppistä erilaisten kohteiden esimerkiksi törmätessä pelissä sisuun,

Konsolissa on myös nopea SSD-levyasema, kuten Xboxin uusissa konsoleissa.

Tärkeimpiä PS5:n speksejä listattuna:

 •     Prosessori: AMD Zen 2-pohjainen suoritin kahdeksalla ytimellä (3,5 GHz taajuus)
 •     Näytönohjain:* 10,28 TFLOP, 36 CU:ta, 2,23 GHz (vaihtelevalla taajuudella)
 •     Muistia:* 16 Gt GDDR6 / 256-bit
 •     Tallennuskapasiteettia:* kustomoitu 825 Gt SSD
 •     Levyasema:* 4K UHD Blu-ray

On siis selvää, ettei Xboxin ja Playstationin (eli Microsoftin ja Sonyn) taistelu lopu vielä hetkeen, vaan tuntuu siltä että kamppailu on entistä kovempaa pelikonsoleiden teholuokan herruudesta. Tähän kilpailuun ei tarvitse muiden konsoleiden ottaa osaa, sillä Nintendo Switchilla on oma yleisönsä ja kohderyhmänsä sekä Googlen Stadia ei ole aivan lähtenyt toivotulla tavalla toteutumaan, ainakaan vielä.

Onko sitten tehojen parantumisella enää merkitystä, kun PS4:n ja Xbox Onen grafiikatkin ovat niin hienon näköisiä? Kyllä on, sillä videoiden perusteella esimerkiksi valaistusefektit ovat parantuneet todella huimalla tavalla. Uudet konsolit ovat myös taaksepäin yhteensopivia ja niissä toimivat edellisen (tai nykyisen, kuinka tämä nyt ilmaistaankaan) sukupolven pelit. Voi käydäkin niin, että ennen joulua tulee myyntiin runsaasti Xbox One- ja PlayStation 4 -konsoleita, jotta taloudet voivat ostaa uuden konsolin taloon.

Nyt voi olla hyvä aika siis sellaisille, joilla ei vielä tämän sukupolven konsoleita ole ollut käytössä, sillä käytettynä niitä voi saada tosi huokeaan hintaan. Ja mikä parasta, molemmille konsoleille on mahtavat pelikirjastot saatavilla sillä pelejä on julkaistu jo usean vuoden ajan. Uusien konsoleiden ongelma on yleensä se, että uudet pelit ovat alkuvaiheessa usein vähissä.

On todennäköistä että Xbox Onen ja PlayStation 4:n pelejä alkaa näkymään kirppareilla ja netin sekä sosiaalisen median myyntisivustoilla, halvemmalla kuin aikaisemmin. Jos pelaajalla ei ole tarvetta saada tekniikaltaan viimeistä huutoa olevia konsoleita itselleen, on kohta mahdollisuus ostaa todella hyvää tekniikkaa huokeaan hintaan. PS4 ja Xbox One toimivat myös mainiosti kodin viihdekeskuksena, sillä niihin voi asentaa eri suoratoistopalveluja Netflixistä alkaen. PS4:n Yle Areena -sovellus on sekin mainio lajissaan.

Toisaalta voi myös käydä niin että jossain vaiheessa pelilevyt alkavat olla keräilyharvinaisuuksia, sillä digitaalisuus tulee vauhdilla eikä tulevien konsoleiden kaikissa versioissa ole enää levyasemaa, johon pelilevyä voisi edes tunkea. Pelit ostetaan netin kautta digitaalisesti, joten levyt tulevat jäämään muutaman vuoden sisällä todennäköisesti historiaan.

Aika näyttää kuinka kehitys kehittyy pelikonsolien osalta, mutta marraskuussa näemme muutamia esimerkkejä tulevasta. Tervetuloa Xbox Series X ja S sekä PlayStation 5.

2 thoughts on “Seuraavan sukupolven pelikonsolit tulevat

 • 12.10.2020 at 12:33
  Permalink

  Miksi yllytätte pelaamaan uhkapelejä netissä? Joku nuori voi vielä luulla, että näin sen uuden konsolin saa ja sinne meni vähätkin säästöt. Pahimmillaan voi kehittyä peliriippuvuus, joka vie koko elämän.

  Reply
 • 13.10.2020 at 02:14
  Permalink

  Korjatkaa nyt noi alun sekoilut, onet pois uudesta xboxista ja halvemman mallin edelleen x maininta. Myös hinnat ja julkaisupäivät on ihan virallisia tietoja jo, eikä mitään vuotoja. Nyt vähä tsemppiä, että saa selkeemmän kuvan asiasta.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.