Työttömiä työnhakijoita syyskuussa 315 800

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa yhteensä 315 800 työtöntä työnhakijaa. Se on 89 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 13 900:lla. Työttömien työnhakijoiden lukumäärä sisältää myös kokoaikaisesti lomautetut. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Koko maassa oli lomautettuna syyskuun lopussa 73 600 henkilöä, mikä on 60 000 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 56 700 henkilöä, mikä on 48 400 enemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Elokuusta kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni 4 200:lla.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 81 100, mikä on 18 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 113 500 eli 27 300 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 10 200 enemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa eli yhteensä 38 100. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-syyskuussa keskimäärin 63,7 prosenttia, mikä on 3,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä väheni

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin syyskuun aikana 58 100 eli 7 400 vähemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli syyskuussa avoinna 103 000 työpaikkaa, mikä on 18 500 vähemmän kuin vuosi sitten.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli syyskuun lopussa 113 900 henkilöä, mikä on 6 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu.

Tilastokeskus: Työttömyysaste 7,6 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa 35 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste oli 72,0 prosenttia, mikä on 0,7 prosenttiyksikköä matalampi kuin edellisen vuoden syyskuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 208 000, mikä oli 47 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,6 prosenttia eli 1,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Työnvälitystilaston ja työvoimatutkimuksen keskeiset erot: 

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon sekä Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus.

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

9 thoughts on “Työttömiä työnhakijoita syyskuussa 315 800

 • 20.10.2020 at 10:29
  Permalink

  Työttömien määrä on kiistaton talouden tilan indikaattori. Vaikka viralliset luvut ovat alakanttiin, niin trendien ilmaisijana ne ovat käypäisiä. Tilastosta nähdään, että (mielestäni järjettömien) korona-toimien ja sulkutilojen hinta on Suomelle lähes 30% lisäys työttömien määrään. Tällaisia lukuja saadaan vain suurlamassa. Vika ei ole yksin Suomen, vaan monien muiden maiden, jotka ovat menneet lockdown-hulluudessaan jopa Suomen ohi. Nyt ei sitten haluttaisi millään myöntää, että Ruotsin sattumoisin valitsema tie on kokonaisuuden kannalta paras, vaikka kenties jouduttikin kaikkein vanhimman ikäryhmän menehtymistä. Tämä on tylyä, mutta valtakunnanpolitiikassa on pakko ajatella kokonaisuutta. Osaoptimointi on väylä tuhoon.

  Reply
 • 20.10.2020 at 11:49
  Permalink

  Vanhaan aikaan listattiin työttömät ja saatiin oikea luku kuvaamaan paljonko työikäisiä on tekemättä ansiotyötä. Jos nyt oikeasti laskettaisiin työttömät (siis työn hakijat, työvoiman ulkopuolella olevat(=ei hae edes töitä) ja erilaiset kurssilaiset & puuhapajalaiset), niin työttömiä on OIKEASTI melko lähelle 550 000 ihmistä.

  Reply
 • 20.10.2020 at 12:21
  Permalink

  Ihan liian vähän on työttömiä. Pitäisi olla ainakin miljoona jotta työnantajat olisi tyytyväisiä jotta ei olisi niin hirveätä työvoimapulaa. Kohta EK ilmestyy taas vaatimaan harkinnan poistamista ulkomaalaisten työluvista.

  Reply
  • 20.10.2020 at 12:39
   Permalink

   Viimeksi pari päivää sitten luin paikallislehdestä uutisen kauppakamarin teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan Suomessa tosiaan on ”hirveä pula osaavasta työvoimasta”. Jutussa haastateltu kauppakamrin tyyppi siiten ehdotti ratkaisuksi laajamittaista ulkomaisen työvoiman lisäämistä…

   Merkille pantavaa on, että moinen höpinä oli uponnut paikallislehden toimittajaan ihan täysillä, ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä.

   Esimerkiksi sellaisesta seikasta ei ollut mitään mainintaa, että jo pitemmän aikaa tuota ”hirveää työvoimapulaa” ovat valitelleet kaikkein eniten juuri ne yritykset, joilla ei ole kykyä tai halua maksaa työntekijöille asianmukaista palkkaa – tai eräissä tapauksissa ylipäätään minkäänlaista palkkaa, eli työntekijä edellytetään saatavan täysin yhteiskunnan kustantamana.

   Reply
 • 20.10.2020 at 22:27
  Permalink

  Niin, kuinka hoitaa asioita tänä epä-älyllisyyden aikakautena, jolloin ”vakavat” toimet erittäin vakavien yhteiskunnallisten epäkohtien korjaamiseksi ovat enemmänkin ”monikulttuurista” sadetanssia kuin todellista ”raudan vääntämistä”!

  Yhtä hyvin vuotavaa kattoa voitaisiin ”korjata” ajattelemalla positiivisesti eikä ”antaa vesivahingolle valtaa!”

  Reply
  • 21.10.2020 at 13:28
   Permalink

   Joskus, kun vielä ajattelin, että suvakin voi käännyttää järkiperäisellä argumentoilla, esitin ajatuksen, että jos laitamme rajat kiinni (kuvaannollisesti) nyt, niin tämä on myös jo tähän asti tänne tulleitten mamujen etu. Älykkäimmät mamutkin tämän ymmärtävät Velkaloukussa horjuva Suomi seisoo savijaloilla eikä kestä lisää haittamaahanmuuttoa enää yhtään. Mutta tämä onkin mamuttajien tarkoitus eli vauraiden ja itsenäisten länsimaiden alasajo. On KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, etteivät suvakit tätä ymmärrä! Missä PSYKOOSISSA ne oikein ovat?

   Reply
  • 21.10.2020 at 08:38
   Permalink

   Edelliselle kirjoittajalle todettakoon, että juutalaisia on ihan turha sotkea tähän kuvioon.

   Juutalaisilla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, vaan kyseessä on länsimaisen vasemmistoälymystön ja heidän kannattajiensa ihan itse kehittämä ongelma.

   Se, että tässä ”älymystössä” on ollut jonkin verran myös juutalaista syntyperää edustavia henkilöitä mukana, ei muuta mitään. Olennaista on huomata, että nämä henkilöt eivät ole olleet mitään aktiivisia uskonnonharjoittajia, vaan ovat suhtautuneet omaan uskontoonsa – siis juutalaisuuteen – hyvinkin kriittisesti ja pitäneet sitä pelkkänä vanhanaikaisena porvarillisena hapatuksena, josta olisi syytä päästä eroon. Näiden ihmisten ideologiansa on siis ollut marxilainen sosialismi eikä suinkaan juutalainen uskonto.

   Siis ihan vastaava kuvio kuin taustaltaan kristittyjenkin vasemmistointellektuellien kohdalla takavuosikymmeninä: eivät hekään antaneet omalle uskonnolleen mitään arvoa, vaan pitivät uskontoa ja kirkkoa vanhanaikaisena ja haitallisena instituutiona, josta olisi syytä päästä eroon mahdollisimman äkkiä!

   Reply
   • 21.10.2020 at 13:42
    Permalink

    On totta että turha älämölö juutalaisilla ei varmasti johda mihinkään. Mutta tästä huolimatta juutalaiskysymys eli ’JQ’ pompsahtaa aina esille, kun tutki nykyisiä valtarakenteita ja hierarkioita — erityisesti rahavaltaa tai vaikkapa USA:n ulkopolitiikkaa. Mutta on totta, että valkoisen kristityn (tai pakanan) on turha syyttää juutalaisia siitä, että luopuu arvokkaista perinteistään. Ihan itse on lähdetty niiltä rahalainaa hakemaan tai luovutettu rahajärjestelmä niiden haltuun tai alettu niiden vasemmistöälykköjen turmelevia oppeja kuuntelemaan.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.