Nettipelaamisen viisi hyötyä

Nettipelit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Pelaajat voivat pelata netissä todella monipuolisesti, sillä mobiililaitteiden avulla nettipeleihin pääsee käsiksi lähes missä ja milloin tahansa. Vaikka pelaaminen on vieläkin hieman paheeksi luokiteltu tapa, on pelaamisesta oikeasti hyötyä pelaajille!

Pelaaminen on yhä suurempi osa monen suomalaisen elämää. Varsinkin viimeisten kuukausien aikana pelaamisen hyödyt ovat nousseet tärkeäksi – peleistä on saanut paljon iloa irti niin nuoret, että vähän vanhemmatkin pelaajat. Nettipelit ovatkin niin kirjava joukko erilaisia pelejä, että valinnanvaraa riittää kyllä kaikille. Suosittuja ovat tietenkin erilaiset cashback casino pelit, kuten perinteiset kolikkopelit ja korttipelit. Mutta netissä voi pelata paljon muutakin! Pelejä löytyy niin räiskintäpelien ystäville, että erilaisten arvoituisten ratkojille. Mutta mitkä ovatkaan ne suurimmat hyödyt, joita nettipelaaminen tarjoaa pelaajille? Tässä viisi hyvää syytä miksi pelaaminen kannattaa.

1. Lievittää stressiä

Moni tarttuu älypuhelimeen tai tablettiin raskaan päivän jälkeen ja pistää pelit pystyyn. Tämä tapa voi olla oikeasti varsin hyödyllinen, sillä tutkimukset ovat näyttäneet, että pelaaminen voi lievittää stressiä. Stressinpoistoa on tutkittu varsinkin erilaisten korttipelien osalta ja tutkimuksissa on huomattu, että säännöllisesti korttia pelaavilla on parempi stressinsietokyky. Lisäksi heidän kehostaan on löydetty huomattavasti vähemmän stressihormonia, eli kortisolia. Jos siis tuntuu, että stressi painaa päälle, kannattaa kokeilla muutaman minuutin päivittäistä pelituokiota. Voit huomata olosi helpottuvan jo hetkessä!

2. Kognitiivisten kykyjen parantuminen

Pelaaminen voi lisäksi kohentaa kognitiivisia kykyjäsi. Näihin kykyihin kuuluvat muun muassa:

 

  •         Muisti
  •         Keskittyminen
  •         Analyyttiset kyvyt, kuten ongelman ratkominen
  •         Tarkkaavaisuus

Peleissä on tietenkin hieman eroa siinä, mitä eri osa-alueita peli kehittää eniten. Esimerkiksi erilaisia muistipelejä löytyy netistä runsaasti, kun taas strategiatyyliset pelit voivat kehittää analyyttisiä kykyjä muistia enemmän. Pääasia on kuitenkin se, että lähes kaikki pelit voivat parantaa kognitiivisia kykyjäsi.

Pelejä onkin ryhdytty hyödyntämään yhä enemmän muun muassa varhaiskasvatuksessa. Lapsille suunnattuja pelejä löytyy netistä runsaasti ja monet ovat suunniteltu juuri erilaisten kykyjen parantamiseen – pelit eivät siis todellakaan ole aina turhaa ajanvietettä!

Lasten lisäksi pelejä on ryhdytty hyödyntämään vanhemmankin väestön osalta. Erilaiset nettipelit voivat nimittäin hidastaa juuri kognitiivisten taitojen hiipumista vanhemmalla iällä. Kannattaa siis pelata olitpa sitten nuori tai vanhempi henkilö ja pyytää koko perhettä mukaan pelituokioon!

3. Tarjoaa yhteenkuuluvuutta

Nykypäivänä voi olla vaikea tuntea oloaan aina osaksi joukkoa. Olemme yhä enemmän yhteydessä toisiimme vain puhelimien ruutujen välityksellä. Pelkkä kuvista ja kommenteista tykkääminen voi tuntua varsin kylmältä ja kaukaiselta tavalla. Nettipelit tarjoavatkin huomattavasti paremman keinon olla yhteydessä muihin ihmisiin ja niiden avulla on mahdollista kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Netistä löytyy runsaasti pelejä, joissa voit pelata joko muita pelaajia vastaan tai sitten heidän kanssaan. Erilaiset pelit joissa ratkotaan yhdessä ongelmia tai taistellaan samaa vihollista vastaan ovat erityisen hyviä antamaan sinulle yhteenkuuluvuuden tunteen. Lisäksi monissa peleissä löytyy chat-toiminnot, joiden avulla voit myös jutella toisten pelaajien kanssa.

4. Tarjoaa viihdykettä

Toki nettipeleissä on myös se huomattavasti yksinkertaisempi hyöty, eli viihdykkeen tarjoaminen. Nettipelaaminen ei ole vain kehittävää puuhaa, vaan ihan vain hauskaa! Pelaaminen antaa jotakin mukavaa tekemistä raskaan päivän jälkeen ja mikä parasta, nettipelit ovat helppoja aloittaa.

Sinun ei tarvitse ostaa kalliita pelitietokoneita tai konsoleita, vaan pääset pelaamaan monia pelejä nettiselaimessa. Edes tietokonetta ei välttämättä tarvita, vaan nettipelit ovat yleensä mobiilipelejä, joita voi siis pelata älypuhelimella tai tabletilla. Tämä tekee nettipeleistä erityisen helppoja ja hauskoja! Voit nimittäin pistää pelihetken käyntiin missä tahansa vain pääset nettiin. Jos siis istut jonossa lääkärissä, voit lievittää hermostustasi pelaamalla. Pelit onnistuvat myös aamuruuhkassa matkalla töihin tai kouluun!

5. Pitää mielen virkeänä

Pelien avulla on ylipäätänsä mahdollista pitää mieli virkeänä. Tämä onkin tärkeää, sillä aivot vaativat stimulointia levon vastapainoksi. Pelit pitävät aivot erilailla aktiivisena esimerkiksi television katseluun verrattuna. Kun istut ja katsot televisiota, ei aivoissa tapahdu yhtä paljon erilaisia tapahtumia kuin pelatessa. Sopiva aktivointi on parempi hyvinvointisi kannalta ja siksi esimerkiksi pelaaminen voi viihdykkeenä olla huomattavasti hyödyllisempi kuin television tuijottaminen.

Kuten yllä nähtiin, pelit kehittävät erilaisia taitoja ja lisäksi tuovat viihdykettä hetkiisi. Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että pelatessasi teet huomattavasti enemmän hyötyä mielesi hyvinvoinnille kuin monessa muussa tilanteessa. Kun siis kaipaat rentoutusta ja hauskanpitoa, kannattaa harkita pelaamista – voit silti pitää hauskaa, mutta myös varmistaa että mielesi pysyy virkeänä!

Muista tehdä rajat pelaamiseen

Pelaaminen kuten lähes mikä tahansa muukin asia maailmassa voi tietenkin olla myös haitallista, jos et tiedä milloin lopettaa. Nettipelaamisen ei koskaan pidä olla niin suurta, että siitä aiheutuu haittaa muulle elämällesi. Siksi onkin järkevää asettaa erilaisia rajoja itselleen, jotta pelaaminen pysyy aisoissa. Voit esimerkiksi päättää, että pelaat vain jotakin tiettyä peliä, jotta et kasvata pelikokoelmaasi liian suureksi. Tämän lisäksi pelaamista on hyvä rajoittaa vain esimerkiksi tiettyihin hetkiin – näitä voivat olla vaikka juurikin erilaiset odotustilat tai ruuhkat. Lisäksi voit ajastaa pelaamista esimerkiksi erilaisten sovellusten avulla.

Sopivasti tehtynä pelaaminen on kuitenkin erityisen hyödyllistä. Kun siis kaipaat pientä irtiottoa ja haluat tehdä jotakin hauskaa ja hyödyllistä, niin suuntaa nettipelien maailmaan!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.