Kumppanuusmarkkinointi ja muita markkinointistrategioita yrityksille

Affiliatemarkkinointi tai kumppanuusmarkkinointi, kuten termi suomenkielisissä piireissä paremmin tunnetaan, tarkoittaa yksinkertaisuudessaan suosittelusta maksettavaa korvausta. Takana on ajatus, jonka mukaan sinä nettisivujen ylläpitäjänä maksat esimeriksi blogitekstien julkaisijoille komission siitä, että he lähettävät sivustollesi kävijöitä.

Toisin kuin Google Adwordsin tapauksessa, et kuitenkaan maksa julkaisijoille komissiota jokaisesta klikkauksesta, vaan vain niistä kävijöistä, jotka rekisteröityvät palvelusi asiakkaaksi, ostavat jokin tuotteen tai tekevät muunlaisen tilauksen. Affiliaatti voi toimia sivuston kanssa suoraan tai välissä voi olla verkosto, jonka hoitaa tilausten ja nettiliikenteen seurannan, laskutuksen sekä etsii sopivat julkaisijat kullekin palveluitaan mainostavalle yritykselle.

Kumppanuusmarkkinointi blogeissa ja sosiaalisessa mediassa

Kumppanuusmarkkinoinnissa mukana on monia kotimaisia eri alojen yrityksiä. Affiksi ryhtyminen ei aina vaadi perinpohjaista tietoa mainostajan toimenkuvasta, riittää kun tekijä osaa suositella yrityksesi palveluita vakuuttavasti. Alkuun päästään jo sillä, että valitsemallasi affilla on kotisivu, Facebook-sivu, blogi, uutiskirje tai muu kanava, jolla hän tavoittaa suuren määrän lukijoita. Liittymällä affiliate-verkkoon tekijät saavat ehdotuksia erilaisista kampanjoista, joita he voivat lukijakunnalleen suositella. Affit valitsevat mainoksista ne, jotka haluavat sivustolleen lisätä, ja linkkaavat niistä mainostavan yrityksen sivulle. He saavat palkkion jokaisesta konversiosta ja yrityksesi uusia asiakkaita.

Bloggaajilla tai muunlaisilla nettijulkaisijoilla on aihe tai aiheryhmä, josta he usein kirjoittavat. Jotta tekijöiden suositukset olisivat mahdollisimman tehokkaita, kannattaa heidän osallistua vain sellaisiin kampanjoihin, joiden takana he voivat seisoa. Jos blogi käsittelee urheilua ja treenaamista, on luontaistuotekauppojen nettisivuilla myytäviin ravintolisiin linkkaaminen luontevaa. Samaa ei voida sanoa, jos affi yrittää myydä urheilutarvikkeitasi leipomisesta kertovalla sivustollaan. Blogien lisäksi mainoksia myydään sosiaalisen median julkaisuihin ja bannereihin.

Yhteistyökumppaneiden komissiot ja muut passiivisen tulon lähteet

Kumppanuusmarkkinointi sopii paitsi mainostajalle, myös tuotteiden ja palveluiden suosittelijoille. Komissiot ovat niin sanottua passiivista tuloa , jonka eteen ei tarvitse suoraan tehdä mitään. Kirjan kirjoittaminen on erinomainen esimerkki passiivisesta tulon lähteestä. Kirjailija ei saa kirjoitusaikana palkkaa, mutta kun teos julkaistaan ja se myy hyvin, maksetaan tekijälle komissio jokaisesta myynnistä. Affiliate ei saa maksua tekemästään tekstistä, mutta korjaa suosituksista saadut hedelmät talteen aina, kun mainostaja saa niiden kautta uuden asiakkaan.

 

Affiliate-markkinoinnista saatavat komissiot voivat olla kiinteitä kertasummia tai prosentuaalinen osuus esimerkiksi myytävän tuotteen tai tilattavan palvelun hinnasta. Maksettavaan palkkion vaikuttaa ensisijaisesti sivuston tavanomainen kävijämäärä ja sen lukijoiden levitysalue. Maksu voi olla muutamia euroja tai yltää satoihin euroihin.  Vaikka affiliate-markkinointi on käytetyin passiivisen tulon lähde, se ei ole ainut. Esimerkiksi YouTubettajat saavat tulonsa videoidensa alussa pyörivistä mainoksista – yritys puolestaan arvokasta näkyvyyttä.

Muita suosittuja markkinointistrategioita

Kumppanuusmarkkinoinnin lisäksi yritykset houkuttelevat asiakkaita erilaisilla tarjouksilla. Kyseessä voi olla alennus tietyistä tuotteista tai ilmaislahja. Esimerkiksi Leo Vegas tarjoaa Happy Hour -tunnin pelaajilleen joka tiistai. Sen aikana asiakkaat saavat nauttia käteisbonuksesta sivuston osoittamaan peliin. Happy Hourit ovat tuttuja myös ravintoloista ja herättävät takuuvarmasti yleisön huomion. Seurauksena on kävijäpiikki ja positiivinen kuva yrityksestä.

Yritys saa lisänäkyvyyttä myös erilaisista kilpailuista ja netissä tai printtimediassa pyörivistä kampanjoita. Hyvä mainos herättää katsojassaan tarpeen jonkin tuotteen tai palvelun ostamiseen. Se ravistelee ja jää mieleen. Esimerkkinä Coca Colan mainokset, joissa vedotaan ihmisläheiseen lähestymistapaan tuotteen ominaisuuksien mainostamisen sijaan.

Kolmantena markkinointitemppuna voidaan käyttää hakukoneoptimointia, jolla yrityksensijoitusta nostetaan Googlessa. Potentiaaliset asiakkaat etsivät netistä tarvitsemiaan palveluita, mutteivat katso useinkaan ensimmäistä sivua pidemmälle. Siksi on tärkeää sijoittaa joko mainoksiin tai nettisivun orgaaniseen liikenteeseen niin, että se löytyy hakukonetulosten kärjestä.

Valitset yrityksellesi minkä tahansa markkinointistrategian, huomioi mainoskulut budjetissasi. Varaa aikaa tulosten saavuttamiseen ja vertaile myyntilukuja ennen kampanjan alkua ja sen jälkeen. Näin voit parhaiten vaikuttaa yritystäsi koskeviin markkinointipäätöksiin ja tehdä korjausliikkeitä vaihtuvien tilanteiden mukaan.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.