Venäläiset vähän lentelivät.

0

Venäläiset pommikoneet, tyyppiä Tupolev TU 22m3, häiritsivät torstaina Kelfavikista Islannissa Tukholmaan lentävää matkustajakonetta. Pommikoneet lensivät muodostelmassa, matkustajakonetta seuraten, 2000-2700 metriä sen alapuolella. Transponderit olivat sammutettuina, joten automaattinen törmäysvaroitin ei olisi toiminut.

Aleksei Shadskij Venäjän Reykjavikin suurlähetystöstä puolustelee tapahtunutta: Hän toteaa, että tapaus sattui Islannin ilmatilan ulkopuolella, ja Venäjän lentokoneet olivat noin kaksi kilometriä islantilaista matkustajakonetta alempana. Se on ICAO:n määrittelemä vähimmäisetäisyys  ilmassa.

Shadskij tulee paljastaneeksi, että venäläisten toiminta oli harkittua ja kaikki yksityiskohdat olivat myös suurlähetystön tiedossa. Hänen mukaansa median ihmettely asiasta on osa kampanjaa ”Venäjän-pelon” uudelleen-herättämiseksi, tarkoituksena avata Keflavikin tukikohta uudelleen.

Kylmän sodan aikana Keflavikiin oli sijoitettu amerikkalaisia sotilaskoneita. Islannilla ei ole omia ilmavoimia.

Morgunblaðiðin haastattelema lentokapteeni kertoo, että hän näki kaksi venäläistä konetta, ja ne olivat kuusi-kahdeksantuhatta jalkaa islantilaista alempana. Lentokapteeni piti tilannetta vaarallisena.

Shadskijin mukaan myös NATO:n koneet lentävät ilman transponderia, joten tälläinen käytäntö on yleistä. di-gold

Asiasta kertoivat Morgunblaðið ja Iltalehti 26.09.2016.

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.