Saab tarjoaa laajaa teollista yhteistyötä Suomelle, jos Gripen.

0

Saab on tosissaan tarjoamassa Gripenin uusinta versiota Suomelle Hornetien seuraajaksi. Konsernijohtaja Håkan Buskhe väläyttää tuotannollisen yhteistyön mahdollisuutta, kuten Brasiliaan tehtyjen kauppojen yhteydessä on jo toteutunut.

Brasilian tilaamat Gripenit kootaan Embraerin tehtailla. Yhteistyö Suomen kanssa saattaisi käsittää myös suunnittelu- ja kehitystyötä. Suomelle Gripenin tekee kiinnostavaksi, paitsi huoltovarmuuden optimointi, myös samankaltainen toimintaympäristö kuin ruotsalaisilla: Gripen on suuunnitelupöydältä alkaen ajateltu toimimaan tilapäisiltä ja nopeasti vaihtuvilta maantiekentiltä.

Yksimoottorisuus säästää sekä kustannuksia että huoltoaikaa. Tavoitteena on ollut nopeat käännöt maassa ja kevyt huolto-organisaatio. Saab uskoo tässä onnistuneensa. Gripeneitä on nähty Suomessa, maantietukikohdista käsin operoituina, jo eräissä sotaharjoituksissa.

Saabin politiikkana on ollut ajanmukaistamisten yms. toteuttaminen pieninä kokonaisuuksina mittavien elinkaaripäivitysten sijasta. Tämä jakaa kustannuksia pidemmälle ajanjaksolle, tukee mahdollisuutta toteuttaa ne Suomessa, ja säilyttää suomalainen lentokoneenrakennus-osaamisen.

Suomen tilaus olisi Saabille hyvin tervetullut, eikä koneiden luovutuksen jälkeenkin jatkuva tuotannollinen yhteistö olisi pahaksi suomalaisillekaan.di-gold-1

JAS 39 Gripenin käyttäjät:

  • Brasilia, 28+8 käytössä, tilattujen kanssa yhteensä 60.
  • Tsekki, 14 Gripeniä leasing-sopimuksella.
  • Unkari, 12 leasing-Gripeniä.
  • Etelä-Afrikka, tilattu 26 konetta.
  • Ruotsi, 98 konetta käytössä.
  • Thaimaa, 12 tilattu.

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.