Isis valtasi satamakaupungin Somaliassa

0

Sillä välin kun kansainvälisen median huomio on keskittynyt Isiksen vastaiseen taisteluun Irakissa, Syyriassa ja Jemenissä, terroristit ovat saavuttaneet tasaiseen tahtiin kannatusta ja jalansijaa Somaliassa.

Keskiviikkona (26.10 2016) Isis valtasi Qandalan vanhan satamakaupungin, lähes täysin ilman vastustusta, ja kohotti mustan lippunsa kaupungin yläpuolelle. Terroristitaistelijoita oli noin 50. Heitä vastustamaan asettuivat vain kaupungin paikalliset poliisivoimat, jotka lyötiin nopeasti. Hyökkäystä johti Abdiqadir Mumin, joka on aiemmin toiminut Al Shabaabin rekrytoijana ja tiedottajana. Al Shabaab, Isisin kanssa kilpaileva terroristijärjestö, on toiminut alueella jo pitkään. Lokakuussa 2015 Abdigadir Mumin ja hänen 20 seuraajaansa vannoivat liittolaisuutta Isisin kanssa, ja heidän alueellinen tuntemuksensa on selvästi ollut suureksi eduksi Isisille.

Kansainvälinen yhteisö on pitänyt aluetta yhtenä Somalian turvallisimmista, koska se on lähellä Bosason suurkaupunkia, joka on Puntinmaan talouselämän keskus. Paikalliset asukkaat ovat kuitenkin nähneet terroristijärjestön kasvavan vaikutusvallan alueella ja ovat olleet huolissaan. Asukkaat ovat suunnitelleet omien turvallisuusjoukkojen perustamista ajaakseen terroristit ulos alueelta, mutta he eivät ole saaneet taloudellista tukea hankkeelle.
Puntinmaa on vuoristoinen. semiautonominen osa pohjoista Somaliaa, ja sijaitsee Aadeninlahden merkittävimmän laivaväylän äärellä, ja on siksi ollut keskeinen kansainvälisessä taistelussa merirosvousta vastaan.

”Nyt Isis on sisällä Puntinmaassa, ja heitä vastaan taistelu on siellä vaikeampaa kuin Irakissa tai Syyriassa, koska alue on kovin vuoristoista, ja he voivat kaivautua sinne kuin myyrät ja piileskellä siellä vaikka ikuisesti” sanoi Qandalan kaupungin virkamies Jamac Mohamed Khuurshe.
Isis tuskin kykenee pitämään Qandalaa pitkään hallussaan, mutta onnistunut valtaus on ensi merkki uuden konfliktialueen synnystä.

http://www.cbsnews.com/news/isis-faction-raises-black-flag-over-somali-port-town/?

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.