Riittääkö käyttäjien varoittelu?

0

Iltalehden haastattelema silmäklinikan  ylilääkäri muistuttaa varovaisuudesta ilotulitteiden käsittelyssä uutenavuotena:  Silmävammojen määrä uudenvuoden juhlinnoissa on lähes kolmikertaistunut vuodesta 2014:

  • 01.01.2014: 11 tapausta,
  • 01.01.2015: 17 tapausta,
  • 01.01.2016: 29 tapausta.

Vammautumiset on kirjattu tammikuun ensimmäisen päivän puolelle em. tilastossa.

Viime vuodenvaihteessa silmävamman sai 29 peräti ihmistä. Loukkaantuneiden ikäjakauma on sellainen, että nuoret ja nuoret aikuiset ovat yliedustettuina, kertoo ylilääkäri Tero Kivelä Hyksin silmäklinikasta. Hän sanookin odottavansa edessä olevaa uuden vuoden juhlintaa ristiriitaisesti.

Asiasta kirjoitti Iltalehti 30.12.2016.

Etsimme tietoa, miten naapurissamme Ruotsissa menee, ja Tajukankaalta löytyi valmis katsaus:

”Keskiviikkona nuori neljävuotias tyttö oli menettää näkönsä kun uusruotsalaiset ampuivat ilotulitusraketteja kohti täpötäyttä bussipysäkkiä. Pysäkillä oli useita pikkulapsia.

Tapahtumat alkoivat iltapäivällä Hässlen torin pysäkillä kun muutama uusruotsalainen käveli pysäkin ohi. Tytön äiti kertoo, että pojilla oli raketteja käsissään ja yhtäkkiä he vain alkoivat tulittaa pysäkillä olevia ihmisiä kohti. – Tyttäreni ja muut lapset olivat tapahtumasta aivan kauhuissaan, kertoo tytön äiti Borås Tidningenille. Yksi raketti osui aivan tytön eteen ja räjähti metrin korkeudella ilmassa. Mitään fyysistä vahinkoa ei varsinaisesti tullut, mutta esimerkiksi sokeutuminen saattoi olla vain tuurista kiinni.

Äidin mukaan uusruotsalaiset eivät välittäneet pennin vertaa tapahtumien mahdollisista seurauksista, nuorukaiset vain nauroivat. – He eivät osoita mitään kunnioitusta ketään kohtaan.  Hans Lippens poliisista kertoo:

– Nyt tapahtuu koko ajan todella paljon. He ampuvat raketeilla vanhuksia, lapsia, pelastuslaitosta, rakennuksia ja ostoskeskuksien sisällä. Voi vain kysyä mistä he saavat rakettinsa, koska ikäraja niihin on 18.”

Tajukangas 30.12.2016.

Vahingoittamistarkoituksessa tehdyn rakettiammuskelun osuutta tilastoiduissa vahingoissa ei ole arvioiti Ruotsissa eikä Suomessa. Ylilääkärin neuvoihin siis voimme lisätä:

Käyttäkää suojalaseja silloinkin kun itse ette aio käsitellä raketteja!

Näillä neuvoilla turvallisuus on vähän paremmalla tolalla. di-gold

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.