Kilometriperusteinen verotus etenee ja laitteet testattu jo

6

Kohuttua mustaa laatikkoa on jo testattu trafissa 2900 autossa ja Trafin tietojohtaja Juha Kenraalin mukaan järjestelmä on helppo ottaa käyttöön ja asentaa auton OBD järjestelmään.

13-3-9384767-yle
Kuva Ylen uutisesta

Laatikko ja sen asennus ei Kenraalin mielestä ole kallista. Hintahaarukka Kenraalin mukaan ”ei kallis”.

Laite itsessään tallentaa kuskin ajokäyttäytymistä, kuten kiihdytyksiä, jarrutuksia ja tottakai tallentaa ajetut kilometrin, mitä on tarkoitus käyttää kilometriperusteseen verotukseen.

Viime keskiviikkona VTT:n erikoistutkija Ari Virtanen nosti Ilta-Sanomissa esiin autojen paikannukseen perustuvissa väylänkäyttömaksuissa tietoturvaan ja yksityisyydensuojaan liittyviä riskejä.

Hankkeen testauksessa on ollut mukana myös sonera. Laitteeseen on tarkoitus lisätä myös puhelimista tuttu sim-kortti. Hankkeen testauksen aloitti alunperin Jorma Olila ja sitä on sittemmin jatkanut liikenneministeri ja monessa muussa mukana oleva Ministeri yrittäjä Anne Berner.

Berner on aikaisemmin jo aiheuttanut suuret tappiot toimillaan. Finavia kärsi 34 miljoonan tappiot. Tällöin VTT oli tätä mieltä lausunnossaan.

VTV:n näkemyksen mukaan oli ”kyseenalaista, onko liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjaus ylipäänsä mahdollistanut valtion tai Finavian kannalta taloudellisesti parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamisen Finavian ja tilintarkastusyhteisön välisessä riita-asiassa.”

Nyt VTT pitää Bernerin ideaa hyvänä ratkaisuna.

Ylen uutisessa Trafi ei maininnut mitään Suomen autokannasta. OBD järjestelmä yleistyi vuonna 1996, mutta bensiinikäyttöisissä autoissa se tuli euroopassa pakolliseksi vasta vuonna 2001 ja dieselkäyttöisissä vuonna 2004.

autokanta

Suomen autokannan keski-ikä on tällä hetkellä noin 12,6v ja käyrä on nousujohteinen. Suomessa on vielä paljon autoja joissa obd mahdollisuutta ei ole ja näihin autoihin sen asentaminen on kallista ja hankalaa. Tähän ongelmaan trafi ei ole ottanut vielä kantaa.

Perussuomalaiset ovat ottanee kovin sanoin Suomenuutisissa ja sosiaalisessa mediassa kantaa hankkeeseen.

Slunga-Poutsalo: Liikenne- ja viestintäministeriön kyttäysperusteinen tieverohanke kelvoton

 • Tieverkostomme on päässyt rapautumaan surkeaan kuntoon. Korjausvelka yritetään nyt maksattaa maaseudun asukkailla ja niillä jotka välttämättä tarvitsevat omaa autoa tässä pitkien matkojen maassa.
 • Julkisuudessa esitelty malli on rankaisemassa Kehä kolmosen ulkopuolella eläviä suomalaisia, jotka tarvitsevat autoa jokapäiväiseen elämiseen. Kaikkien suomalaisten kotiovelle ei raitiovaunu kolise tai metro vihellä. Tästä omapäisestä ideasta kärsivät eniten jälleen kerran työttömät, vähävaraiset sekä työssään autoa tarvitsevat, saati pienyrittäjät.
 • Yksin laitteisto maksaisi useamman satasen. Lisäksi laitteisto pitäisi asentaa sertifioidulla asentajalla, joka asentaisi sen siten, ettei laitetta pääsisi näpelöimään. Kustannukset nousisivat ajoneuvoa kohti noin tuhanteen euroon. Näistä kertyisi autoilijoille miljardin euron laitekulut. Vastaavasti idea avaisi miljardien monopolimarkkinat yksittäiselle yritykselle.
 • Perussuomalaiset eivät hyväksy kyttäysperusteista ratkaisua. Tällaista autoilijoiden seurantajärjestelmää ei ole hallitusohjelmassa. Jos tieverkoston korjausvelka ylipäätään katsottaisiin perustelluksi kerätä kilometrimaksuilla, niin se voitaisiin siinä tapauksessa toteuttaa ilman kalliita lisäkustannuksia autojen katsastusten yhteydessä jo nykyisellään kerättävien mittarilukemien pohjalta, korostaa Slunga-Poutsalo.
Kerätyt verot autoilusta vuodelta 2015
Kerätyt verot autoilusta vuodelta 2015

Autoilijoilta kerättiin erilaisina veroina 7.75 miljardia euroa kerättiin vuotena 2015. Tästä summasta teiden ylläpitoon palautuu vuosittain noin 1.5 miljardia. 6.25 miljardia menee muualle?

Leena Meri ps ottaa asiaan kantaa FB sivuillaan:

Ei käy Perussuomalaisille eikä tällaista ole sovittu hallitusohjelmassaan. Bernerin putiikista tulee ehdotuksia solkenaan. Olisi hyvä ensin jutella muidenkin kanssa eikä aina tulla ensimmäisenä julkisuuteen pelottelemaan ihmisiä kaiken maailman ajatuksilla. Ongelmana on rahastamisen lisäksi myös perusoikeudet kuten yksityisyyden suoja. Minä en ainakaan halua mitään 24/7 valvontaa autooni. Eiköhän me muitakin keinoja keksitä . Kas kun ei ehdoteta mikrosirua jokaiselle käsivarteen…..

 

banner_money_v2_300x250

9,898 total views, 10 views today

17 million in fake nfl goodsHero after equaliser against Barcelona which wholesale football jerseys china won league and carried on his unlikely goal scoring form. Broke the deadlock when his helped on header completely caught out Casillas. Among all the sons of Arabia, he has the greatest of all minds. He means much more than all the Arabic Kings and poets that came before him. A good picture cannot just be created with a click of a button, especially, when digital photography has made things easier and there are now a host of photography holidays and photography courses on offer making it even more accessible for everyone! The essence of a picture lies in its perfect composition. Now, composition is something for which you need to have a different outlook apart from your passion for photography. Forget the old ways of playing fantasy NBA by joining big corporate sites and playing against thousands of fantasy players for one grand prize and being committed to every cheap jerseys single basketball game whether you like the game or not. With daily fantasy NBA games, you can pick and choose which days you play, optimizing your intimate knowledge of games to better take advantage of lesser fantasy players than yourself. An aim of mediation is to preserve and enhance relationships rather than determine fault or liability.In choosing an appropriate mediator you may wish to consult your solicitor or a professional organisation such as the Arbitrators’ and Mediators’ Institute of New Zealand (AMINZ) or Lawyers Engaged in Alternative Dispute Resolution (LEADR).Each week the Commercial Property Group at Simpson Grierson will answer questions on commercial property issues. The information in this column is intended to provide general information in cheap nfl jerseys summary form current at the time of publication. We’re going to do one more little pop there. And as you can see, here’s our bolt pin stop sitting right outside of the top of the receiver. The 34 year old Roethlisberger nearly amassed the 4K mark last season, Fake Ray Bans and yet he played just 12 games. Even with deep ball magnet Martavis Bryant suspended for the whole year, Big Ben will be chucking it like never before. And though their works may not be displayed in fancy art galleries and art exhibitions, kids’ crafts can be sold for relatively lower prices on a smaller scale at art Cheap Jerseys fairs, neighborhood auctions, garage sales, school art festivals etc. Here’s a list of some of the best options of crafts that kids can explore, to make some money on the side by using their imagination and talent..

6 KOMMENTIT

 1. Kyllä menee sairaaksi tämä bernerin tarve saada ihmiset köyhtymään. Kyttäyslaite vie yksityisyyden ja loukkaa syvästi. Myös kun sanotaan että laite ei ole kallis. Ei ehkä niille joilla on rahaa,, mutta mulla siihen varaa ei ole, tämä pakottaa hankkimaan jonkun tosi vanhan auton tai luopumaan autosta kokonaan. Mikä tarkoittaa sitä että myös jää sekin verotulo saamatta valtiolta. Raha riittäisi kyllä tieverkon kunnossa pitoon näilläkin malleilla mitä nyt on. Mikäli se kaikki ohjattais siihen,eikä ne menis huonoo kuntoo jos ne tehtäis kuten saksassa on tehty. Tienrakennusosaaminen suomessa on iso ongelma, tehdään kovalla hinnalla surkeaa laatua.

 2. Se on mukavaa maksaa vielä lisää siitä ilosta, että ajaa työmatkaa joka päivä 232 km! Prkl.

 3. Tässähän on kysymys Bernerin ja Ollilan pöytälaatikkofirmasta? Tämä Ollila Nokian epäonnistunut johtaja on varsinainen syöpä suomalaisille!

 4. Miksi tarvittaisiin tällainen uusi vero, kun meillä on jo auton käyttömäärään sidoksissa oleva verotus: polttoainevero. Vai pelkääkö valtio, että sähköautojen lisääntyminen pudottaa valtion verotuloja; siitäkö tässä on kysymys?

  Mutta kuten jutussa sanottiin: Käytöstä on mahdollista maksaa myös katsastuksen yhteydessä kerättävien kilometritietojen yhteydessä. Jotkut tietysti alkaisivat huijaamaan, mutta niin se aina menee.

 5. Päivänlehti-niminen uusi riippumattomaksi itseään sanova internet-sivusto otsikoi 2.1.2017:
  ”Tämä on skandaali – Bernerin Liikenneverkko livautettiin viime hetkellä raporttiin”

  Artikkelin lopussa todetaan:
  ”Kun ei huomioida ohjelmistokuluja ja valtion tarvitsemia tallennuslaitteistoja, pelkästään autojen osalta sekä siru että sen hyväksyttävä asennus maksaisi näin 43 euroa kappaleelta. Kulu voisi onnistua ehkä Kaukoidässä, mutta ei Suomessa. Oikeammaksi arviohinnaksi Suomessa Jokamies esitti 300 euroa, joka tarkoittaisi yksinkertaisesti miljardin ylimääräistä kuluerää.

  Ollilan työryhmän raporttiin jätti myös valtiovarainministeriö vastustavan lausuman. Se epäili jo tuolloin paikannustekniikkaan perustuvaa ratkaisua kokonaisuudessaan ja huomautti vertailun vuoksi, että Alankomaissa järjestelmän investointikustannuksiksi arvioitiin 3,6 miljardia ja viiden vuoden käyttökustannuksiksi 2,1 miljardia euroa.

  Kyseessä olisi näin miljardiluokan katastrofi, jota Suomen kansa ei tällä kerralla halua maksaa.”

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.