Kiristyshaittaohjelmista on tullut maailmanlaajuinen turvallisuusuhka

Kiristyshaittaohjelma eli ransomware on haittaohjelma, joka salakirjoittaa tietokoneen tiedostot niin, etteivät ne ole enää käytettävissä. Haittaohjelma saadaan tietokoneelle yleensä sähköpostin liitetiedostosta tai lataamalla jokin epämääräinen ohjelma, joka sisältää haittaohjelmakoodia. Kiristyshaittaohjelman voi saada myös haitallista linkkiä klikkaamalla.

Kiristyshaittaohjelma kiristää rahaa tiedostojen avaamista vastaan tyypillisesti virtuaalivaluuttana. Haittaohjelma huomataan yleensä siinä vaiheessa, kun vahinko on jo tapahtunut ja kiristyshaittaohjelma esittää ruudulla ohjeet lunnaiden maksamiselle.

”Lunnaita ei kannata koskaan maksaa, sillä niiden maksaminen rahoittaa ja tukee rikollista toimintaa. Samalla osoitat rikollisille, että heidän toimintatapa on kannattava” rikosylikomisario Timo Piiroinen Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta muistuttaa.

Kiristyshaittaohjelmien ennakoidaan jatkossa kohdistuvan erityisesti uhreihin, joilla on taloudellista arvoa tai arvokasta informaatiota

Kriittinen infrastruktuuri on erityisesti verkkorikollisten kiinnostuksen kohteena. Yritykselle kiristyshaittaohjelma voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa ja pahimmassa tapauksessa pysäyttää koko sen toiminnan.

Piiroinen antaa muutaman yksinkertaisen neuvon, joilla voi suojautua hyvin vahinkojen varalle. ”Älä ole koskaan yhden kortin varassa – tee tärkeistä tiedostoista varmuuskopiot, jotka ovat fyysisesti ja siitä verkkoarkkitehtuurista irrallisena, jossa toimit. Älä ole myöskään yhden tietokoneen varassa ja päivitä säännöllisesti ohjelmistot”.

Viranomaiset ja yritykset ovat yhdistäneet voimavaransa uudella tavalla kiristyshaittaohjelmien torjumiseksi kansainvälisesti. Keskusrikospoliisi on mukana Europolin vetämässä No more ransom! -kampanjassa, jonka avulla pyritään ennalta ehkäisemään kiristyshaittaohjelmia ja niistä aiheutuvia vahinkoja. Kampanjasivustolla www.nomoreransom.org. on lähes neljäkymmentä kryptauksen purkuohjelmaa tiedossa olevien haittaohjelmien purkamiseksi.

Lähde: Krp

One thought on “Kiristyshaittaohjelmista on tullut maailmanlaajuinen turvallisuusuhka

  • 4.4.2017 at 21:03
    Permalink

    No tuo varmuuskopiointihan pitää olla kaikilla hallussa.

    Toinen asia on se että ransomwaret toimii vain windowsissa. Linux-jakeluilla olet niiden ulkopuolella. Oletusarvoisesti että ei käytä konetta roottina etkä ole aktivoinut jotain kumman sudo-käyttäjätunnusta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.