Lahtelainen pääoma riistää pakolaisia

Iltalehti kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Katja-Pia Jenun joutuneen puuttumaan tapauksiin, joissa yritykset ovat työllistäneet pakolaisperäistä työvoimaa palkkoja maksamatta. ”Kaikissa on kyse täysin ilmaisesta työstä”, tarkastaja Jenu kertoo ja  arvioi, etteivät tapaukset jää tähän.

Tapaus tuskin on ainutlaatuinen, ja vaikka pääoma kenties kiittää saadessaan ilmaista työvoimaa käyttöönsä, on ihmeteltävä miten suomalainen vasemmisto ja sosiaalidemokraatit AY-liikkeen kera sallivat tällaisen tapahtuvan.

Usein toistuvan vasemmistolaisperäisen historiantulkinnan mukaan työväki taisteli itselleen oikeudet työmarkkinoilla ankaran ja raskaan vastakkainasettelun kautta päästäkseen eroon epäinhimillisistä työoloista, lapsityöstä ja ennen kaikkea orjatyöstä.


Valitettavasti vaikuttaa siltä, että nykyisessä Suomessa orjatyö olisi askel eteenpäin. Orjien omistajat nimittäin joutuivat kasvattamaan työvoimansa aikuiseksi, ruokkimaan sen ja pitämään siitä huolta, kun se vanheni. Suomalainen pakolaisia riistävä pääoma väistää palkanmaksun ohessa kuitenkin vastuun myös näistä velvoitteista.

Lähde: Yrittäjille kelpaa turvapaikanhakijoiden ilmaistyö – käytäntö laiton ja kilpailutilanne kärsii [IL]

One thought on “Lahtelainen pääoma riistää pakolaisia

 • 26.5.2017 at 21:40
  Permalink

  Lisätietoa:

  ”Hänen irakilaisessa ravintolassaan on ollut kokeilijoita neljästä vastaanottokeskuksesta. Niiden käytännöt kokeiluajan suhteen tuntuvat vaihtelevan, hän kertoo:

  – Sopimusaika oli enimmäkseen 2-4 viikkoa. Yksi vokki (vastaanottokeskus) antoi kolme kuukautta saman tien. Osa antoi jatkoa. Kaikki paperit on tehty vokkien kanssa. Mistä minä voin tietää, ettei se ole sallittua?”

  http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2373170

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *