Hallituksen esitys – Suomen kansalaisuus vaadittaisiin yhä useimpiin valtion virkoihin

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle esityksen valtion virkamieslain muuttamiseksi, että valtion virkoihin hakevien ulkomaalaissidonnaisuuksia tutkittaisiin aiempaa laajemmin.

Hallitus esittää, että valtion virkaan valittavan henkilön nuhteettomuudesta sekä siitä, ettei hänellä ole sellaisia sidonnaisuuksia, jotka voivat vaarantaa virkaan kuuluvien tehtävien hoitamisen. Henkilön luotettavuuden ja painostuksesta vapaan ja riippumattoman tehtävien hoidon varmistamiseksi turvallisuusviranomaiset voisivat selvittää hänen ulkomaansidonnaisuuksiaan nykyistä laajemmin.

Muutokset esitetään valtion virkamieslakiin ja turvallisuusselvityslakiin ja ne liittyvät Juha Sipilän hallitusohjelman kirjaukseen. Asiaa valmisteltaessa päädyttiin ulkomaansidonnaisuuksiin liittyvien turvallisuuskysymysten yleisempään tarkasteluun sen sijaan, että säädettäisiin kaksoiskansalaisia koskevasta virkakiellosta eräisiin Suomen kansalaisuutta edellyttäviin virkoihin.

Lakimuutoksen olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alussa.

Nykyisin Suomen kansalaisuutta edellytetään valtioneuvoston ja sen alaisen hallinnon ylimmissä johtamisviroissa. Niihin kuuluu merkittävää julkisen vallan käyttöä tai jotka ovat merkittäviä yleisen turvallisuuden kannalta. Suomen kansalaisuutta koskeva vaatimus täyttyy myös silloin, kun henkilöllä on Suomen kansalaisuuden lisäksi yhden tai useamman muun valtion kansalaisuus.

Toimintavaltaisina turvallisuusselvityksiä laativina viranomaisina toimivat keskeiset turvallisuusviranomaiset, Suojelupoliisi ja Puolustusvoimien tehtäviin hakeutuvien osalta Pääesikunta.

Muutoksen jälkeen Suomen kansalaisuutta edellytettäisiin noin 23 500 virassa.

Lähde: Valtiovarainministeriö

3 thoughts on “Hallituksen esitys – Suomen kansalaisuus vaadittaisiin yhä useimpiin valtion virkoihin

  • 8.6.2017 at 17:03
    Permalink

    Pitäisi olla itsestään selvyys ettei valtion tai kunnan virkoihin palkata ketään muuta kuin Suomen kansalaisia. Jos halutaan palkata muunmaalaisia virkoihin, esimerkiksi Afrikkalaisia, niin muuttakaa se kunta tai valtion virasto saman tien sinne Afrikkaan ja tehkää se Afrikkalaisten rahoilla, ei Suomalaisten. KENEN ASIOITA TE PÖLVÄSTIT PÄÄTTÄJÄT OIKEI AJATTE ???

    Reply
  • 2.10.2017 at 22:05
    Permalink

    B€RK€L€€STÄKIN tuli hetkessä ”suomalainen”.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.