Näkökulma – Facebook sensuuri, onnistunut vihapuheen kitkentä vai islamin ylistys

4

Tänään sain taas tuta sen, kuinka fb sensuuri toimii. Lyhykäisyydessään kerrottuna laitoin muokatusta Paavo Pesusieni animaatiosta pätkän yhteen ryhmään ja sain 6h myöhemmin lukea kuinka julkaisu poistettiin ja saan 3 päivän someloman. Tässä video:

 

Animaatiopätkässä on kyse pitkälti vitsistä, mikä on tehty pilkkaamaan terroristeja, jotka ovat huudelleet allahu akbar huutoja, kun ovat jotain räjäyttäneet tai yliajaneet ihmisiä pitkin eurooppaa. Vaikka animaatio ottaa kantaa vakavaan ongelmaan, on se tehty hauskasti ja mielestäni jopa tukee nykyistä hokemaa siitä, ettei pelolle pidä antaa valtaa, vaan asioista pitää puhua ja vielä parempi kun niistä tehdään iso vitsi. Tätähän punavihreät ovat halunneet.

Laitoin asiasta palautetta facebookille suoraan ja kysyin miksi video, joka on luultavasti näytetty netissä monessa maassa ja löytyy suoraan youtubesta, pitää poistaa facebookista.  Onko kyseinen video vihapuhetta? Jos ei facebookin mielestä, tilinkäyttöoikeuteni varmaan palautuu välittömästi. No tätä ei varmasti tapahdu, eikä kukaan edes palautteeseen vastaa. Eihän kenenkään tarvitse, koska facebook toimii suljettujen ovien takana, eikä kukaan tiedä kuka tai edes missä maassa palautteita luetaan ja päätöksiä tehdään. Facebook on luvannut merkelille poistavansa vihapuheen sosiaalisesta mediasta. Mietin vaan, että missä kohtaa terroristien toimien vitsiksi vääntäminen on ollut vihapuhetta?

Charlie Hebdo aloitti terroristeista vitsien vääntämisen ja jokainen tietää kuinka siinä kävi, journalistit teloitettiin konttoriinsa. Konttorissa pelolle ei annettu valtaa. Miksi facebook antaa nyt vallan pelolle sensuroidessaan harmittoman animaatiopätkän? 

Juutalaisista on tehty pilaa ja näille on naurettu iät ja ajat. Tästä hyviä esimerkkejä on Simpsoneista tutut Mr Burns tai Krusty the Clown.

Kristityistä on tehty pilaa todella rankallakin kädellä kautta aikojen. Noitavainojen jälkeen kukaan ei ole kummemmin loukkaantunut kristittyihin kohdistuneista vitseistä. 2017 luvun varmasti kuumin sketsihahmo on Marjaana Toiviainen, joka on varmasti tällä hetkellä somemaailman kuuminta viihdettä. Tämä viihdyttäjä ei varmasti ihmisten luottamusta kirkkoon palauta, mutta tavoittaa varmasti monet nuoret säheltämisellään ja antaa kirkosta rennomman kuvan ulospäin.

Lähes jokaista maailman uskontoa on pilkattu tavalla tai toisella, paitsi islamia. Tätä pyhää uskontoa ei saisi mainita missään negatiivisessa lauseyhteydessä, ei piirroskuvissa, eikä näköjään animaatioissa. Tätä sääntöä valvovat niin muslimiyhteisö, näiden uskolliset kannattajat, ne suvaitsevaiset ihmiset, jotka luulevat tekevänsä maailmalle palveluksen kyyttäämällä ja ilmiantamalla jokaisen kirjoituksen netissä, joka hiemankin sivaltaa islamin uskoa väärällä tavalla ja nyt facebook. Milloin tälläinen ratkaisu on hyväksytty, ettei yhtä uskontoa saisi pilkata millään tavalla?

Tällä sensuurilla yksi uskonto nostetaan kaikkien muiden yläpuolelle ja annetaan kuva siitä mikä uskonto hallitsee maailmaa. Ei ihme, että juuri tämän kyseisen uskonnon ääripää luulee olevansa maailman hallitsija. Tätä pointtia moni voisi hetken miettiä nostaessaan tietyn uskontoryhmän jalustalle. Oletko silloin itse mukana kannattamassa terrorismia…

-Samppa Granlund

 

4 KOMMENTIT

  1. ”Lähes jokaista maailman uskontoa on pilkattu tavalla tai toisella, paitsi islamia.” En näe islamissa mitään pyhää! Naamakirja on valinnut puolensa ja sori siitä.
    Kokeilkaa muita yhteyden pitokanavia.

  2. Miten on mahdollista, että Fb voi rikkoa sananvapauslakeja noin vaan? Mihin siitä voi tehdä rikosilmoituksen? Islamilla ei ole Suomessa mitään asemaa ja merkitystä.

  3. Vitsit ovat eräänlaisia mielen purkauskanavia. Se pitäisi ymmärtää ainakin nykyisin, jos niihin on aihetta. Vitsi on huono, jos se oikeasti pilkkaa jonkun ryhmän uskoa. Itse en ole löytänyt juutalais-ja kristinuskovitseistä mitään todellisuuspohjaa, mutta tässä pätkässä oli. Voisi tuo olla myös koulukiusaamisen kanssa analoginen, siis jos kiusataan voidaan alkaa jossakin vaiheessa silmitön ammuskelu.
    Ainahan kannattaa miettiä, mistä vitsiä vääntää. Esimerkiksi meillä Myymäen pommitapaus ei ole kirvoittanut vitsinkertojia, en ole ainakaan kuullut, mutta kai siitäkin jonkun kevennetyn version saisi aikaan. Eiköhän vitsit ole kaikki lopulta harmitonta mielenpurkamista ja kevennystä.

VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.