Energiatodistus esitettävä myös ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille 1.7.2017 alkaen myynnin ja vuokrauksen yhteydessä

3

Ympäristöministeriö, Motiva ja ARA tiedottavat:

Heinäkuun alusta alkaen tulee energiatodistus esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä myös vanhoille, ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille. Todistuksen voi laatia luonnoksena jo ennakkoon.

Heinäkuun alusta alkaen tulee energiatodistus esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä myös vanhoille, ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille. Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija, joiden tiedot löytyvät Energiatodistusrekisteristä: www.energiatodistusrekisteri.fi. Vaikka energiatodistusvaatimus tulee voimaan heinäkuun 1. päivä, voi energiatodistuksen laatia jo ennakkoon. Todistus laaditaan luonnoksena Energiatodistusrekisteriin ja energiatodistuksen laatija allekirjoittaa todistuksen sähköisesti 1.7.2017 tai sen jälkeen ja toimittaa todistuksen tilaajalle.

Energiatodistuksen hankkii talon myyjä tai vuokralle antaja

Energiatodistus tulee esittää talon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Todistus laaditaan aina koko rakennukselle, vaikka kohteena olisi esimerkiksi vain paritalon toinen asunto. Energiatodistus tulee olla hankittuna jo aiemmin, jotta tiedot voidaan ilmoittaa myynti- tai vuokrausilmoituksessa. Energiatodistus tulee olla myös nähtävillä asuntonäytöissä. Viralliset, lainmukaiset energiatodistukset laaditaan Energiatodistusrekisterin kautta ja niissä on rekisteristä saatava todistustunnus sekä laatijan sähköinen allekirjoitus.

Kohdekäynti oleellinen osa energiatodistuksen laadintaa

Olemassa olevan talon energiatodistuksen laadintaan liittyy oleellisesti pakollinen kohdekäynti. Käynnin aikana energiatodistuksen laatija tarkistaa mm. talon rakenteet ja järjestelmät. Kohdekäynnillä ei kuitenkaan avata rakenteita tai tehdä mittauksia – tarkoitus on vahvistaa, että talon piirustuksista ja muista asiakirjoista saadut tiedot pitävät paikkansa ja havaitaan mahdolliset muutokset. Kohdekäynti on välttämätöntä myös talolle annettavien energiankäytön tehostamistoimenpiteiden laatimiseksi. Toimenpide-ehdotukset ovat oleellinen osa olemassa olevan talon energiatodistusta.

Vanhat pientalot on viimeinen rakennusryhmä, joka siirtyy vuonna 2013 voimaan tulleen energiatodistuslain vaatimusten piiriin.

Energiatodistusten neuvontapalvelu auttaa

Motiva Oy antaa energiatodistuksiin liittyvää neuvontaa ympäristöministeriön toimeksiannosta sekä kuluttajille että energiatodistusten laatijoille: www.motiva.fi/energiatodistus. Puhelinneuvonta palvelee tiistaisin klo 9-12 numerossa (09) 6122 5090, neuvontapalvelu on suljettu heinäkuussa. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse: energiatodistus@motiva.fi.

Lähde: Valtioneuvosto

3 KOMMENTIT

 1. ”Täten todistan, että talossa on seinät ja katto. Sähköä kuluu 10000 kWh/a ja koivuklapeja 10 mottia/a”.

  Jos käytetyistä rakennusmateriaaleista ei ole mitään kirjanpitoa, tämmöinen ”todistus” perustuu pelkkiin arvailuihin. Tämmöiset täysin tyhjänpäiväiset ”todistukset” ovat vain merkki siitä miten Vihreä liike ja EU viilaa kansalaisia linssiin sen minkä ehtii ja Suomen hallitus hakkaa ruoskalla tahtia maksattamalla täysin tyhjänpäiväiset paperinpalat kiinteistöjen omistajilla.

  Todistuksella ei ole yhtään mitään tekemistä rakennuksen kokonaisenergiatehokkuuden kanssa: esim. maalämpö, joka ottaa 2/3 energiasta maasta, saa huonon luokituksen vain siksi, että se käyttää sähköä. Energian säästämisellä ei siis ole mitään merkitystä tässä teatterissa, vaan sillä sopiiko energiamuoto Vihreän liikkeen poliittiseen agendaan.

  Mutta mikä onkaan Vihreän Agendan mielistelyn lopputulos: miljardien ja miljardien edestä homekorsuja, kansantaloudelle miljardien ja miljardien tappiot homesairauksina ja menetettynä työpanoksena ja lopulta suomalaisen elintason laskuna.

 2. Eihän tässä ole mitään epäselvää. Jokainen todistus, jonka voi tise täyttää, kertoo että rakennus kuuluu huonoimpaan G-luokkaan. Siitä saa sitten ostaja/vuokraaja itse päättää haluaako talon vai ei.

  Itselläni on talo joka matemaattisesti kuuluu G-luokan taloon. Rakennuksessa on mm. painovoimainen ilmanvaihto joka jo sinällään heikentää luoktiusta. Vaikka se ei vaihda lämmintä ilmaan kylmään kuin tarvittaessa. No, energiakulutuksen näkövinkkelista rakennus kuuluu parhaasee A-luokkaan, koska kilowatteja/neliö kuluu vuodessa sen verran vähän.

  Eli, nykyisten normien mukaan ei missään nimessä saisi rakentaa taloni mallista rakennusta, vaikka se on todella energiatehokas. Ja sen hiilijalanjälki on paljon alle muiden. Siinä onkin luokittajilla pohdittavaa.

 3. Eikö energiatodistusten laatijoilla ole töitä? Ja mitä tämä tälläinen turhanpäiväinen lysti maksaa? Entä kuuluuko jatkuvasti nouseva sähkönsiirto ja sen sulakemaksu energiatodistksen piiriin kun siirto ei ole enrgiaa?

VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.