Itsetyydyttäjät valtasivat Sompasaunan – Naissaunojia ahdisteltu ja kourittu

Helsinkiläinen Liila Jokelin kertoo vieneensä sunnuntai-iltana tamperelaisen ystävänsä kokemaan ”Helsingin hienoimman asian”, Sompasaaressa sijaitsevan yleisen Sompasaunan. Vierailu sai kuitenkin ikävän käänteen, kun kaksikko joutui saunassa ahdistelun kohteeksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Jokelin ehti istua ystävänsä kanssa saunan lauteilla vain parin minuutin ajan, kun muutama noin 45-vuotias mies lähestyi heitä.

”Ajattelin ensin, että ihan perusmeininki, koska Sompasaunalla aina jutellaan. Olen ollut siellä useita kertoja ja tämä on ensimmäinen negatiivinen kokemus”, Jokelin taustoittaa.

Jokelinin kertoman mukaan ilmapiiri muuttui keskustelun edetessä oudon ahdistavaksi, ja hän huomasi yhdellä miehistä olevan erektion.

”Miehet eivät katsoneet meitä silmiin, vaan mittailivat alastomia vartaloitamme ja tekivät huomautuksia. Siinä alkoi olemaan painostava ja omituinen sävy”, Jokelin muistelee.

Hämmentyneet naiset siirtyivät ensin ulos juttelemaan ja sitten pienempään saunaan, jossa he saivat olla hetken rauhassa. Tämän jälkeen he palasivat takaisin isomman saunan puolelle, jossa miehet edelleen istuivat.

Jokelinin poistuttua ystävänsä kanssa saunasta yksi miehistä seurasi heitä saman tien ulos ja toinen tuli kohta perässä.

”Siinä, kun olemme valmistautumassa lähtöön ja ruvetaan pukemaan päälle, yksi miehistä tulee alasti seisomaan siihen ja pitämään monologia suomalaisten rajoittuneesta kehollisesta itsetunnosta”, Jokelin kertaa.

Jokelin kuvailee illan tunnelmaa päällekäyväksi ja likaiseksi. Miesten puheissa oli lipevä sävy, jollainen ei kuulu saunaan. Naisten sunnuntaisauna päättyi lyhyeen ja Jokelin poistui ystävänsä kanssa jo parinkymmenen minuutin saunomisen jälkeen.

”Sekasaunan atmosfäärin voi pilata aika hienovaraisillakin jutuilla. Ne on just jotain tuollaisia kommentteja toisten vartaloista”, Jokelin paheksuu.

Jokelin sanoo, ettei tiedotuksen puutteen vuoksi tiennyt oliko saunalla Sompasaunaseuran jäseniä, joiden puoleen olisi voinut kääntyä ja kertoa ahdistavasta tilanteesta.

”En halua missään nimessä lokaa Sompasaunan niskaan, koska kyseessä on mahtava sosiaalinen kokeilu. Mutta vapaan tilan vapaassa virrassa eksyy aina jotain idiootteja mukaan”, Jokelin tuomitsee.

Jälkeenpäin hän teki tapahtuneesta päivityksen sekä omalle Facebook-sivulleen että Sompasaunan ystävät -ryhmään. Siten selvisi, että Jokelin ei ole ainut, jonka kohdalle Sompasaunassa on osunut vastaavia tilanteita.

”Yksi ystäväni kommentoi, että vastapäätä lauteilla istuva mies oli räpläillyt genitaalejaan. Toisen ystävän naisystävälle oli alettu huudella törkeyksiä ja ystävän ystävään oli käyty fyysisesti käsiksi”, Jokelin kertaa päivitykseensä tulleita kommentteja.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Myös helsinkiläinen Aino kertoo tulleensa ahdistelluksi Sompasaunassa toukokuussa.

”Sauna oli tupaten täynnä. Siellä oli sellainen mieshenkilö, joka istui minua vastapäätä. Hän osallistui keskusteluun, mutta koko sen ajan tuijotti minua herkeämättä ja intensiivisesti silmiin”, Aino muistelee. Mies oli samalla tyydyttänyt itseään aivan Ainon silmien edessä.

”Se sai minut kokemaan oloni todella ahdistuneeksi ja häirityksi”, Aino toteaa.

”Tuli sellainen olo, että en ensin uskonut, onko tämä totta. Kävin jäähdyttelemässä, mutta kun palasin lauteille, sama meno jatkui”, Aino ihmettelee. Hän kertoo häkeltyneensä tapahtuneesta niin, ettei tajunnut kertoa siitä heti kenellekään.

”En tiedä mitä siinä olisi pitänyt tehdä tai sanoa”, kertoo Aino Helsingin Sanomille.

Aino kertoo käyneensä Sompasaunassa useasti viimeisten kolmen kesän aikana, ja myös hänelle tämä oli ensimmäinen kerta, kun paikalla sattui jotain ikävää.

”Sompiksessa on ollut vapautunut ja kiva tunnelma, mutta tänä kesänä on kuulunut useammasta otteesta tuollaisia. Varsinkin nuorehkona naisihmisenä ikävä kyllä tulee vähän sellainen olo, että ei ole niin viatonta mennä sinne ihan vaan saunomaan.”

Sompasaunaa ylläpitävän Sompasaunaseuran puheenjohtaja Panu Finnilä kertoo Helsingin Sanomille olevansa tietoinen sunnuntaisesta tapauksesta. Hänen mukaansa Jokelinia ja tämän ystävää häiriköineet miehet on tunnistettu ja heille on annettu huomautus asian johdosta.watch full film Despicable Me 3 2017 online

”Huomautetaan jatkossakin, jos ilmestyvät paikalle. Yritetään huomautella ja lykätä porttikieltoja sen mukaan, kun ilmoituksia tulee”, Finnilä linjaa.

Finnilän mukaan häiritsevää käytöstä on havaittu Sompasaunalla jo viime kesänä.

”Siihen nähden miten paljon porukkaa siellä käy, niin tosi vähän on ollut tällaista”, Finnilä puolustelee.

Finnilän mukaan häirintätapauksista ei ole kuitenkaan ilmoitettu poliisille. Helsingin poliisin yleisjohtaja Patrik Karlsson vahvistaa HS:lle, että poliisille ei ole tullut ilmoituksia Sompasaunalla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

”Minun tietääkseni mikään tapaus ei ole mennyt niin pitkälle, että olisi tarvinnut ilmoittaa poliisille. Enemmänkin on ollut vaan häiritsevää käytöstä, mikä on katsottu, että ei sovi saunaan”, Finnilä paljastaa.

Finnilän mukaan saunalla tapahtuvaa häirintää on vaikeaa ennaltaehkäistä.

”Voidaan me kirjoittaa ahdistelukieltolappuja sinne, mutta eihän ne häiriköt niitä välttämättä käy lukemassa”, Finnilä toteaa.

Sompasaunalla ei ole valvontaa, mutta saunaa lämmittämässä käyvät aktiivit pyrkivät puuttumaan ahdistelutilanteisiin mahdollisimman nopeasti. Mikäli joku joutuu vastaavaan tilanteeseen jatkossa, Finnilä kehottaa keskustelemaan asiasta saunalla tai ilmoittamaan häirinnästä sähköpostilla Sompasaunaseuralle, jotta ahdisteluun voidaan puuttua.

”Puututaan heti mahdollisimman nopeasti tilanteeseen, kun saadaan varmuus siihen, että häirintä on tapahtunut ja kuka on kyseessä. Pitää olla suhteellisen varma siitä, että kuka se on, ettei turhaan lähdetä huomauttelemaan”, Finnilä päättää.

Lähde: HS

12 thoughts on “Itsetyydyttäjät valtasivat Sompasaunan – Naissaunojia ahdisteltu ja kourittu

  • 26.7.2017 at 12:50
    Permalink

    Jos äijät ovat suomalaisia, pitäisi kyllä käydä ruuvien kiristyksessä.

    Reply
  • 26.7.2017 at 13:21
    Permalink

    Mitäs jos ovat ulkomaalaisia?? Vissiin ihan Ok sitten..

    Reply
  • 26.7.2017 at 13:29
    Permalink

    Helppohan ne on naamasta tunnistaa jos on suomalaisia. Ja sen jälkeen sakin hivutusta sekä sellainen porttikielto että muistavat.

    MIksi muuten kaupungeissa tällaiset pervot kukkivat voimakkaimmin? Maalla tilanne on täysin toisin. Eikä maalla ole edes leipäjonoja, kuten Helsingissä.

    Reply
    • 27.7.2017 at 12:17
      Permalink

      Nii ja esim. arabeille ei sakin hivutusta, miksi arabi saa käyttäysyä kuin sika. Oletko nöyristelijä kaikkien ulkomaalaisten edessä niin kuin moni muu suomalainen??

      Reply
  • 26.7.2017 at 17:06
    Permalink

    Sompasaaren sauna on järkyttävä unelmaväen kyhäelmä rumassa paikassa. Netistä löytyy kuvia! Saunon oman perheeni kanssa mökillä Päijänteen kauniilla ja rauhallisilla rannoilla omasta metsästä saaduilla ja hakatuilla puilla. Sompasaaren sauna vaikuttaa kulttuurimarxilaiselta bordellilta, jossa on käytävä ja otettava parit selfiet, jotta voi sanoa olevansa jotain. Täydellisen kaukana suomalaisesta saunakulttuurista, johon lauantaina ennen kirkkopyhää mentiin puhdistamaan sielu ja ruumis, niin talon piiat, rengit kuin isännätkin.

    Reply
    • 27.7.2017 at 12:10
      Permalink

      Totta, mutta ennen vuotta 1973 pyhäsauna lämpeni perjantaisin, koska pyhäpäivä oli lauantai, ja sunnuntaina, joka on siis entisaikojen maanantai, alkoi arki ja aherrus.

      Reply
  • 26.7.2017 at 17:22
    Permalink

    Kertomus ei ollut suomalaista saunakulttuuria. Sauna on suomalaiskansallisessa mielessä pyhä paikka, jolla ei ole mitään tekemistä ulkomailla olevan käsityksen kanssa, että kysessä on eräänlainen s****n harjoittamispaikka kun kerran alasti ollaan. Alastomuuteen Suomessa suhtaudutaan alastomuuteen paljon vapaamielisemmin kuin esim. Yhdysvalloissa, jossa ei sitten pippaloida yhtään paljaalla nahalla tontilla. Euroopassakin kidutuspaikkaan nimeltä sauna suhtaudutaan jokseenkin siten, että meitä suomalaisia pidetään hiljankin löylynlyömminä vastoinemme ja vihtoinemme.
    Perussuomalaiseen miehuuteen kuuluu kestää naisen paljasta pintaa saunassa, vaikka kyseessä olisi täysin vieras ihminen. Jos suomalainen mies kuolaa avoimesti on hän joko päästään vinksahtanut seksihullu addikti tai sitten häpeämätön näyttämään itsekunnioitusta vailla olevan kuinka helevetin puutteessa kyseinen luomakunnan kruunu on.

    Reply
  • 26.7.2017 at 23:56
    Permalink

    minä kysyn ensimmäiseksi,,MIKSI PITTÄ MENNÄ ALSTON SUNAAN,VASTAKKAISEN SUKUPUOLEN AKNSSA YHTÄAIKAA..MIKSI..MIKSI..MIKSI,,NÄMÄ AKAT ITSE HALUAVAT TÄT,,MAINETTA JA KUNNIAA,,MUKA KAUNIITA VARTALOITA,,VOI PERKELE..SANON MINÄ….

    Reply
    • 27.7.2017 at 09:37
      Permalink

      Taidat olla trolli tai joku muunmaalainen väärällä nimellä, tuo kirjoitus on kaukana suomalaisesta kirjoitus näytteestä. Jollet ole suomalainen sulla ei ole mitään asiaa puuttua suomen kulttuurin asioihin jollet itse kunnioita niitä.

      Reply
  • 27.7.2017 at 09:13
    Permalink

    Jos yhteissaunassa näen jonkun hiplaavan itseään niin annan valita, joko lähtee ja helvetin lujaa tai sitten voi valita revitäänkö irti käsi vai heppi.

    Reply
  • 27.7.2017 at 09:41
    Permalink

    Mutta kyllä en yhtään ihmettele mitä siellä tapahtuu, ja en tajuaa mistä’ te saitte sellaisen käsityksen tai väänsitte että ne olisi olleet ulkomaalaisia häiritsijöitä. Uskon 100% että tällöin siitä ois tehty poliisiasia. Vai luulettekste ja ajattelette ettei suomalaiset miehet voi olla sikoja, onhan ne monellakin tapaa, en yleistä mutta on monta mätää omenaa joukossa. Ei suomalaiset miehet ole pulmusia.

    Reply
  • 27.7.2017 at 18:12
    Permalink

    Jos on niin tökerö ettei voi saunoa alastomien naisten kanssa häiriköimättä niin kannattaisi runkata ennen yleiseen saunaan menoa. Terveellä miehellä on sukupuolivietti mutta sitä toteutetaan aivan muualla kuin yleisessä saunassa vieraiden naisten kanssa. Eikö aina ole opetettu muutenkin että tuijottaminen on erittäin epäkohteliasta. Saunassa kuuluu jutustella yleismaailmallisia tai syvällisiä löylyistä nauttien, mutta toisten vartaloiden tuijottaminen tai arvostelu ei siellä kuulu asiaan, ihan sama mitä miettii päässään mutta mölyt mahaan ja kohteliaisuutta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.