Mustikka hillitsee verenpainetta ja elimistön tulehduksia

0

Itä-Suomen yliopistossa tehtiin tutkimus, joka osoitti että mustikka hillitsee verenpainetta ja elimistön matala-asteista tulehdusta.

Itä-Suomen yliopisto teki tutkimuksen hiirillä, joita ruokittiin kolmen kuukauden ajan runsasrasvaisella rehulla. Osa hiiristä sai rehun joukossa viisi prosenttia kylmäkuivattu mustikkaa, ja osa kymmenen prosenttia.

Tutkimuksella selvitettiin, mikä vaikutus eri ruokavalioilla oli tulehdukseen liittyvien solujen määriin ja soluvälittäjäaineina toimivien sytokiinien pitoisuuksiin, systoliseen verenpaineeseen, sokerin sietokykyyn, insuliiniherkkyyteen tai painon kertymiseen.

Rasvaista rehua syöneet hiiret lihoivat, niiden sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa, tulehdustekijöissä ja verenpaineessa ilmeni haitallisia muutoksia.

Rehun seassa oleva mustikka kuitenkin hillitsi tulehdusta, niin että tulehdussolujen toimintaa tukevien T-solujen suhteellinen määrä hiirillä väheni. Tulehdukset siis vähenivät-

Lisäksi mustikka vähensi myös rasvan aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Mustikan terveysvaikutusten arvellaan johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista. Mustikan arvellaan auttavan myös aivojen terveyteen ja ne voivat parantaa kognitiivista toimintaa. Lisäksi ne sisältävät runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.