Poliisi tiedottaa: Viisi nuorta törkeän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi sosiaalisen median kautta

Poliisi sai tammikuussa 2017 ilmoituksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhdeltä uhrin isältä. Itäisellä Uudellamaalla asuvia uhreja on tällä hetkellä tiedossa viisi. Uhrit ovat 13-14-vuotiaita. Hyväksikäyttö on tapahtunut sosiaalisen median sovellusten välityksellä.

Epäilty oli esiintynyt teini-ikäisenä tyttönä ja uhrit oli ensin houkuteltu lähettämään itsestään hieman paljastavia kuvia. Myöhemmin kuvia oli pyydetty lisää ja aina entistä paljastavampia. Lopulta uhreja oli kiristetty siten että nyt tekoja tutkitaan törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Kiristämisen kierre olisi luultavasti jatkunut vielä pitkään, ellei ilmoittaja olisi sattumalta löytänyt kuvamateriaalia lapsensa puhelimesta.

Nyt tiedossa oleva rikoksista epäilty on 16-vuotias poika Varsinais-Suomesta. Hänet on kuulusteltu viime viikolla. Epäillyn mukaan hän ei tuntenut uhreja ja uhrit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti. Epäillyn jäljille päästiin poliisin tutkimusten ja ip-osoitteiden avulla. Mahdollisten lisäuhrien selvitystyö on edelleen käynnissä.

Poliisi muistuttaa lapsia ja aikuisia varovaisuuteen sosiaalisen median käytössä

Hyvä nyrkkisääntö on se, että hyväksyy kavereikseen vain sellaisia henkilöitä, jotka tuntee tai joiden henkilöllisyyden pystyy varmistamaan. Varsinkaan tuntemattomille ei pidä lähettää itsestään mitään arkaluontoista materiaalia eikä tunnetuillekaan.

Kuvien leviämistä ei voi estää eikä niitä saa verkosta tai somesta pois. Sosiaalisessa mediassa kukaan ei välttämättä ole se joksi itseään väittää. Someprofiili voi olla hyvinkin uskottava, henkilön nimellä tai oikealla kuvalla varustettu ja silti olla valeprofiili.

Nuoresta kuvilla kiristetyksi tuleminen voi olla hyvinkin ahdistava kokemus. Poliisin neuvo on, että jos kuitenkin olet joutunut rikoksen kohteeksi, älä poista kuvia tai mitään viestejä, ne ovat erittäin merkittävä apu tutkinnassa. Mikäli olet joutunut kiristyksen tai minkäänlaisen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi sosiaalisessa mediassa, netissä tai missä vaan – kerro siitä aikuiselle ja ota yhteys viipymättä poliisiin.

Lähde: Poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.