Hätäkeskuslaitos: Mieti koska soitat 112 – Kiira myrskyn jälkipuintia, ”turhat” soitot ruuhkauttivat hätänumeron

Kun myrsky iskee, on hyvä pohtia, vaatiiko oma asiani paikalle kiireellistä viranomaisapua. Näin mahdollisia ruuhkia voidaan hätänumeron 112 osalta vähentää. On hyvä muistaa, että esimerkiksi erilaiset tiedustelusoitot sähkökatkoihin ja kaatuneisiin puihin liittyen eivät kuulu hätänumeroon.

Suurin osa Kiira-myrskyyn liittyvistä puheluista koski myrskytuhoja ja niiden seurannaisvaikutuksia kuten tulipaloja, vesivahinkoja tai automaattisten ilmoitinlaitteiden hälytyksiä. Myös vesillä liikkujilta tuli soittoja hätänumeroon, vaikka heidän tilanteessaan olisi kuulunut soittaa meripelastuksen hälytysnumeroon. Osa puheluista koski myös sähkökatkoja ja sellaisia puiden kaatumisia, jotka eivät edellyttäneet välittömiä viranomaistoimenpiteitä.

Hyvä muistisääntö on, että hätänumeroon 112 soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun paikalle tarvitaan kiireellisesti auttavia viranomaisia. Esimerkiksi sähkökatkoihin liittyvät tiedustelut eivät kuulu numeroon 112, vaan sähköyhtiöille. Hätänumeroon ei tule myöskään ilmoittaa esimerkiksi pihaan kaatuneista puista, jos ne eivät aiheuta vaaraa.

Turhat soitot voivat viivästyttää todellisessa hädässä olevien avunsaantia kohtalokkain seurauksin.

Muista varautua häiriötilanteisiin

Myrskyvaroitus oli tiedotusvälineissä esillä jo perjantaina ja tuolloin muun muassa veneilijöitä kehotettiin pysymään maissa. Myrskyn aikana Ilmatieteen laitos antoi koko maahan vaaratiedotteen ja se julkaistiin lauantaina klo 19.09.

Mahdollisia häiriötilanteita on syytä ennakoida, sillä voimme omalla toiminnallamme vähentää esimerkiksi myrskystä aiheutuvia vahinkoja. Myrskyennusteiden perusteella onkin suositeltavaa jäädä sisätiloihin ja välttää veneellä tai autolla matkustamista.

Lähde: Hätäkeskuslaitos

One thought on “Hätäkeskuslaitos: Mieti koska soitat 112 – Kiira myrskyn jälkipuintia, ”turhat” soitot ruuhkauttivat hätänumeron

  • 16.8.2017 at 10:34
    Permalink

    Älkää soittako ikinä millekään poliisille. Sieltä ette tule apua saamaan jollette ole joku poliitikko Stubb. Paras keino on kun hankitte aseen ja ammutte murtovarasta otsaan ja sen jälkeen hävitätte ruumiin. Ihan turha surra kuolleita narkkareita, murtovarkaita ja raiskaajia, he saavat sitä mitä tilaavat.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.