Kiinan energiaministeri vierailee Suomessa

Kiinan energiaministeri, kansallisen energiahallinnon johtaja ja kansallisen kehitys- ja uudistuskomission varajohtaja Nur Bekri vierailee Suomessa 31.8.–1.9.2017. Hän tapaa matkansa aikana asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen. Matkaohjelmaan sisältyy myös yritysvierailuja.

Ministeri Tiilikaisen kanssa keskusteluaiheita ovat muun muassa maiden energia- ja ilmastostrategiat ja -toimet, kansainvälinen yhteistyö energia- ja ilmastokysymyksissä sekä kahdenväliset yhteistyömahdollisuudet älykkäiden sähköverkkojen, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen, energian kysynnän hallinnan, puhtaiden lämmitys- ja jäähdytysratkaisujen sekä energiatehokkaiden ratkaisujen osalta.

Yritysvierailuilla ministeri Bekri delegaatioineen tutustuu maailman ensimmäiseen nesteytettyä maakaasua (LNG) voimalähteenään käyttävään jäänmurtajaan (Arctia Oy ja IB Polaris), suomalaisiin älykkäisiin energiaratkaisuihin (VTT Oy), kestäviin ja älykkäisiin kaupunkiratkaisuihin sekä ydinvoimaan ja ydinjätteen loppusijoitukseen (Fortum Oy), maailman suurimpaan lämpöä ja jäähdytystä tuottavan lämpöpumppulaitokseen (Helen Oy) sekä Suomen ensimmäisen geotermisen energian lämpölaitoshankkeen työmaahan (St1). Ministeri Bekri tapaa myös Wärtsilän, Nokian ja Suomen energiaklubin edustajia.

Ympäristö- ja ilmanlaatuongelmien kanssa kamppaileva Kiina on viime vuosina alkanut panostamaan voimakkaasti uusiutuvaan energiaan sekä energiatehokkaampiin ratkaisuihin, mikä on lisännyt Kiinan markkinoiden kiinnostavuutta suomalaisten energia-alan toimijoiden ja yritysten näkökulmasta.

Suomen ja Kiinan välinen kaupallinen ja energia-alan yhteistyö on tiivistynyt huhtikuussa 2017 toteutuneen Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinpingin valtiovierailun jälkeen. Vierailun yhteydessä julkistettiin maiden välinen kumppanuusjulistus, jossa energia-ala määriteltiin yhdeksi maiden väliseksi yhteistyöalueeksi. Yhteistyö on sittemmin edennyt vauhdilla ja kansalliset puitteet energia-alan yhteistyön tiivistämiselle luova työ- ja elinkeinoministeriön ja Kiinan kansallisen energiahallinnon (NEA) välinen yhteisymmärryspöytäkirja (MoU) allekirjoitettiin kesäkuussa 2017 Juha Sipilän Kiinan vierailun yhteydessä.

Suomessa vierailee syksyn aikana useita energia-alan kiinalaisdelegaatioita edistämässä yritys- ja tutkimusyhteistyötä Suomen kanssa. Suomen tavoitteena on tukea ja kehittää suomalaisyritysten vientiä Kiinaan ja lisätä investointeja Suomeen.

Lähde: Valtioneuvosto

One thought on “Kiinan energiaministeri vierailee Suomessa

  • 31.8.2017 at 15:18
    Permalink

    Toivottavasti energiaministeri ottaa puheeksi sen epäkohdan että Kiinalaisille aurinkopaneleille tulee 100% ylimäräinen sakko-tulli. Se ei ole kahdenvälisen kaupan mukaista. Eikä se edistä hallituksen ”päästötavoitteiden” toteutumista.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.