Vaarallinen raiskaajamurhaaja vapautui vankilasta tasan vuosi sitten – Otettiin heti säilöön odottamaan karkotusta Somaliaan

15-vuotiaan Tuulin murhaaja ja 13-vuotiaan tytön raiskaaja, somalitaustainen 42-vuotias Abdiqadir Osman Hussein, pääsi elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen tasan vuosi sitten.

Husseinista oli voimassa oleva karkotuspäätös Somaliaan. Viranomaiset olivat pitkään tehneet töitä karkotuksen onnistumiseksi.

Hussein ei astellut vapaudessa hetkeäkään, vaan hänet otettiin heti poliisin suojiin ulkomaalaislain perusteella odottamaan karkotuksen täytäntöönpanoa, joka oli tarkoitus tehdä pian hänen vapautumisensa jälkeen.

Poliisi voi ottaa ulkomaalaislain perusteella säilöön henkilön, mikäli on perusteltua aihetta olettaa, että ulkomaalainen piileskelisi, pakenisi tai muulla tavalla vaikeuttaisi maasta poistamista. Poliisi voi ottaa saman lain perusteella ulkomaalaisen säilöön myös, jos hän on syyllistynyt tai hänen pelätään syyllistyvän rikokseen ja säilöönotto on tarpeellinen maasta poistamisen valmistelun ja täytäntöönpanon turvaamiseksi.

Neljäntenä päivänä säilöönotosta asia tulee saattaa käräjäoikeudessa esille. Säilöönoton jatkuessa asiaa voidaan arvioida uudelleen käräjäoikeudessa kahden viikon välein.

– Henkilö voi olla säilössä kuusi kuukautta. Maksimissaan häntä voidaan pitää säilössä vuosi, jos henkilö ei esimerkiksi tee yhteistyötä palauttamisen toteuttamiseksi tai kotimatkatodistus viipyy. Sen jälkeen ulkomaalainen on laskettava vapaaksi. Meillä on ollut aiemmin kuukausia säilössä joitakin henkilöitä, komisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisista kertoo.

Lintuluoto kertoo asioista yleisellä tasolla, eikä halunnut kommentoida yksityiskohtia nimenomaan Husseinin karkotukseen liittyen.

– Poliisivankilassa säilömiseen on tarkat määräajat. Ulkomaalaislain perusteella tehtävä säilöönotto on hallinnollinen päätös ja sen perusteella henkilöä ei voi laittaa vankilaan. Meillä on säilöönottoyksiköitä, joihin henkilöt yleensä laitetaan, Lintuluoto kommentoi.

Lähde: IS

2 thoughts on “Vaarallinen raiskaajamurhaaja vapautui vankilasta tasan vuosi sitten – Otettiin heti säilöön odottamaan karkotusta Somaliaan

 • 31.8.2017 at 11:38
  Permalink

  Suomen posliinit tietäen ja tuntien ei kannata yhtään ihmetellä jos Osman kävelee kadulla vastaan paksu setelinippu kourassaan -Koska ihmisoikeudet ja kansainväliset sopimukset jne jne jne…

  Reply
 • 31.8.2017 at 12:31
  Permalink

  Jos kiljuu ei voi palauttaa!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.