Japani suunnittelee ohjushankintoja ”ennaltaehkäisevää iskua” varten

Japani kaavailee hankkivansa aseistusta kyetäkseen ennaltaehkäisevään iskuun mahdollisen konfliktin lähestyessä. Motivaattorina toimii Pohjois-Korean edellinen ohjuskoe, jossa ohjus lensi Japanin yli ennen laskeutumistaan mereen.

”Pasifistivaltio” Japanin lainsäädäntö kieltää varsinaisen ennaltaehkäisevän iskun ja asiantuntijat sekä Japanissa että maailmalla ovat yllättyneitä käytetystä sananvalinnasta. Paikalliset sotilashenkilöt käyttävätkin termiä ”rajoitettu ennaltaehkäisevä isku”, jonka toivotaan kuulostavan vähemmän sotaisalta.

Mikäli Japani alkaa kehittämään ennaltaehkäisevän iskun mahdollistavaa asejärjestelmää, saattaa se kiristää välejä Kiinan kanssa joka on jo osoittanut epäilyksensä sen toimia kohtaan. Kiinan epäilykset kohdistuvat erityisesti tulevien ohjusjärjestelmien tutkia kohtaan, joista monet näkisivät Pohjois-Korean lisäksi myös syvälle Kiinaan. Se onkin todennut että sellaisen tutkan hankkiminen saattaisi johtaa Kiinan vastatoimiin.

Japanin puolustusministeri Itsunori Onodera on osoittanut huolensa Pohjois-Korean ydinaseuhkaa kohtaan ja peräänkuuluttaa nopeaa reagointia valmiuden kohottamiseksi asehankintojen muodossa. Kansan keskuudessa ennaltaehkäisevän iskun kannatus on kuitenkin heikkoa ja se tahtoisikin Japanin pysyttelevän sotilasasioissa tiukasti perustuslakinsa määrittelemissä rajoissa.

Lähde: Ap

One thought on “Japani suunnittelee ohjushankintoja ”ennaltaehkäisevää iskua” varten

  • 2.9.2017 at 10:58
    Permalink

    Kiinalla taitaa olla jalassaan aina rikkinäiset alushousut, kun takajaloilleen kavahtaa.
    Tosin on aivan turhahkoa kehitellä Pohjois-Korean pahvi-ohjusten varjolla oman ”puollustusjärjestelmän” rakentamista. USA ja sen mahdolliset liittolaiset tai sitten Yhdysvallat yksistään hoitelevat Pohjois-Korean, jos heidän sädetikkunsa jonnekin luodolle tipahtaa. Toki japanilaisten on kivaa kehitellä omia järjestelmiään, sillä niin näppäiriä he ovat kaikessa. Mutta se kiristää Aasian tilannetta ja etenkin Kiinan – tuon suuren mahtailijan – hermoja, jos sen arkkivihollinen päävihattu Japani WWII aikaisten sotarikostensa vuoksi alinpaan helvettiin manattu valtio, jonka pääministerin ja Kiinan presidentin kättelykin on täyttä työtä hymyilystä nyt puhumattakaan, joka menee enemmänkin irvistelyksi tai stoalaiseksi kivettyneeksi ilmeeksi. Pohjois-Koreakin pöhkönä valtiona päämiehenään tappi Kim hermostuvat Japanin ohjus kaavailuista, sillä tuo suljettu maa näkee mörköjä joka nurkassa paranoidi luulotautinen kun on. Lisäksi Kim pönkittää omaa valtaansa ”hankkimalla” vihollisia tai ainakin uudistamalla ”suhteensa” tavantakaa vanhojen kanssa.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *