ADHD:n myötä hitaasta kypsymisestä tuli sairaus: ”Lääkkeet ovat amfetamiinin ja kokaiinin kaltaisia piristeitä”

Aku Kopakkala on suomalainen arvostettu psykologi, joka irtisanottiin yksityisestä terveydenhoitoalan yrityksestä tämän puhuttua suunsa puhtaaksi mielenterveysongelmaisten lääkitsemisestä.

-Eräänä kesäkuisena aamuna töihin tultuani minulle ilmoitettiin, että työvelvoitteeni Mehiläisessä päättyy välittömästi, syynä kommenttini TV1:n MOT-ohjelmassa. Siinä olin todennut pitäväni outona nykyistä tilannetta, jossa tutkimustietoa psyykenlääkkeiden tehosta ei huomioida hoitokäytännöissä.

Hän on omien sanojensa mukaan aina puhunut kriittisesti lääkehoidosta, parhaan tietonsa mukaan ja kenties yksi mielenkiintoisimpia kannanottoja löytyy hänen omasta blogistaan.

ADHD, suomeksi tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöluokittelun voi saada jos on arvioijan mielestä tarkkamaton sekä liian aktiivinen ja impulsiivinen.

-Aivotutkijoiden johtava teoria, jonka mukaan ADHD liittyy keskushermoston hitaaseen kypsymiseen ei ole ristiriidassa tämän havainnon kanssa. Kriitikot ovat kuitenkin kysyneet, milloin hitaasta kypsymisestä tuli sairaus. .

Häiriö sai tautiluokituksen psykiatri Allen Francisin ympättyä ADHD:n sairauksien listalle. Francis on katunut tätä jälkeenpäin ja todennut että kyseessä ei tosiasiassa ole sairaus laisinkaan. Francisin mukaan lääkefirmat jyräsivät heidän konservatiivisen tutkimuksensa haistettuaan uuden markkina-alueen.

Lääkehoidon tehokkuutta ja mielekkyyttä arvostelevan Kopakkalan mukaan ADHD-lääkkeiden tutkimus keskittyy lyhytaikaisiin vaikutuksiin vaikka niihin useimmiten kehittyy riippuvuus eikä lääkityksen lopettamiseen saa apua.

-ADHD-pulmiin on kehitetty monenlaisia hoitomenetelmiä. Sen lääkitys on kuitenkin yleistynyt muutaman vuosikymmenen aikana runsaasti. Lääkkeet ovat piristeitä, jotka toimivat amfetamiinin ja kokaiinin tavoin.

Lähteet: akukopakkala.fi, abc.net.au, mielenterveysseura.fi

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.