Ministeriö selvittää, pitäisikö aikuisia panna pakkohoitoon löyhemmillä kriteereillä

Sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään, toimisiko aikuisilla pakkohoitoon määräämisessä sama järjestelmä kuin alaikäisillä.

Alaikäisen pakkohoitoon määrääminen ei Suomessa välttämättä edellytä mielisairautta, vaan alaikäinen voidaan määrätä hoitoon myös vakavan mielenterveyden häiriön vuoksi. Alaikäisillä sellaiseksi katsotaan esimerkiksi vakava itsetuhoisuus.

– Uudistuksessa mietitään, onko psykoosi aikuiselle liian korkea käsite, kertoo THL:n ylilääkäri, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen.

Suomen mielenterveyslain mukaan henkilö voidaan määrätä pakkohoitoon, jos hän täyttää kolme kriteeriä. Henkilön on oltava mielisairas ja hän on mielisairautensa vuoksi hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan ja potilas vaarantaisi vakavasti itsensä tai muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta. Vaatimuksena on lisäksi se, että mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi tai ovat riittämättömiä henkilön hoidossa. Kaikkien näiden kriteerien on täytyttävä samanaikaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa pakkohoitoon määräämisen kriteerien muutoksen istuvan hallituksen käsiteltäväksi.

Suomessa määrätään tuhansia ihmisiä pakkohoitoon vuosittain. Jos lähete hoitoon voitaisiin tehdä vakavan mielenterveyden häiriön perusteella, tarkoittaisi se myös lisää hoidettavia. THL:n Kärkkäinen ei osaa arvioida tarkkaa määrää, mutta sanoo sen olevan melko paljon. Hän muistuttaa, että myös hoitamatta jääneet potilaat maksavat yhteiskunnalle.

Lähde: MTV

7 thoughts on “Ministeriö selvittää, pitäisikö aikuisia panna pakkohoitoon löyhemmillä kriteereillä

 • 12.9.2017 at 11:41
  Permalink

  Olisikohan esim. tietynlainen mielipide jatkossa peruste pakkohoidolle.

  Reply
 • 12.9.2017 at 11:43
  Permalink

  Eduskunta ja hallitus muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, samoin kaikki demlan jäsenet, Suomi olisi parempi paikka elää.

  Reply
 • 12.9.2017 at 11:56
  Permalink

  Tämähän tuli hyvään rakoon. Sipilä ja Orpo haluavat Halla-Ahon ja tulevan Suomen pressan Lauran pois kuvioista. Näin pääsee helpolla,piikki hanuriin ja lepareihin ja Sipilä ja Orpo voivat taas myydä Suomea pala palalta ulkomaille kenenkään estämättä.

  Reply
 • 12.9.2017 at 12:37
  Permalink

  Totuuskomissio määrittämään terveen mielen mielipiteet, loput leireille uudelleenkoulutukseen ja hankalimmat monttuun?

  Reply
 • 12.9.2017 at 12:50
  Permalink

  Tämä merkitsee samaa kuin Neuvostoliitossa, jossa toisinajatteliijoita laitettiin mielisairaaloihin kovan lääkityksen alle kovakouraiseen ”hoitometodien” vallitessa.
  Jos onnistuessaan. Ilja Janitskin olisi heti ensiheitolla Suomeen väkisin rahtaamisen jälkeen laitettu Niuvanniemen vankimielisairaalaan suoralla passituksella kovan lääkityksen alaiseksi, vaikka kyseessä on terve mies. Mitä nyt vähän slaavilaista verta virtaavana miehenä hieman toisesta puusta vestetty, mutta kuitenkin täysin terveen papereilla kulkeva mies mielenterveydellisesti. Nythän mies on 4 -tason syövän kourissa, johon väliin Suomen polpo mafioineen iski päivää paria ennen aiottua Janitskinin syöpäleikkausta. Että sellaisia ”hali nalleja” Suomen ”demokraatit” ovat. Sen siitä saa kun tallaa isoille varpaille, jotka ovat yhtä viatomat kuin vastasyntynyt lapsi.
  On ilmiselvää, että ns. ”pakkohoitolaki” aikuisten kansallismielisten ja haittamaahanmuuttoa vastustavien ihmisten osalta merkitsee sitä, että lääkärin valansa seteli kourassa vannonut puoskari kirjoittaa pakkohoitoon määräyksen ja poliisi noutaa karhukoplan kanssa. Ihmettelijöille vastataan: ”Poistukaa. Täällä ei ole mitään nähtävää.”
  Eipä niin.

  Reply
 • 12.9.2017 at 13:14
  Permalink

  THL on menettänyt uskottavuutensa. Se oli homopridessäkin muun paskaValtioVallan kanssa hyväksymässä sairasta luonnotonta elämäntapaa. Meidän veronmaksajien rahoilla. Totta kai totalitaristinen ValtioValta haluaa leimata toisinajattelijat mielisairaiksi ja panna ns. Vihapuhujat eli systeemiä kritisoivat hullujenhuoneeseen. Suomi ei ole mikään lintukoto eikä sitä koskaan ole ollutkaan…!

  Reply
 • 12.9.2017 at 21:12
  Permalink

  Yritän löytää sanoja… Siltä varalta että näissä uutisissa on oikeasti jotain perää: Tulen ensimmäisten joukossa kirjelmöimään Amnesty Internationalille ja YK:n ihmisoikeusneuvostolle, jos vielä kuulen jotain sen suuntaista, että tällaisia lakimuutoksia ollaan todella tekemässä…

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *