Ahvenanmaalainen poliitikko vastusti suomen kielen aseman vahvistamista Pohjoismaiden neuvostossa

0

Pohjoismaiden neuvostossa on keskiviikkona äänestetty kielioikeuksien laajentamista ajavasta aloitteesta. Aloite olisi muunmuassa mahdollistanut että suomalaiset ja islantilaiset olisivat voineet tehdä aloitteita omalla kielellään.

Äänestys oli tiukka ja lopulta Suomen esityksen vastainen kompromissiehdotus voitti äänin 5-6. Äänestyksessä vaa’ankielen asemassa oli Pohjoismaiden neuvoston ahvenanmaalainen presidentti Britt Lundberg joka perusteli päätöstään sillä että tahtoi saada edes jotain muutosta aikaiseksi.

-”Kannatin kompromissia koska halusin, että saamme aikaiseksi edes jonkinlaisia muutoksia”.

Kompromissiehdotuksella oli parempi läpimenomahdollisuus neuvostossa. Sen sisältö on kovin lavea ja käsittää käytännössä vain lupauksen siitä että suomalaiset ja islantilaiset voivat tulevaisuudessa käyttää kieliään enemmän.

Ahvenanmaalainen kansanedustaja Mats Löfström ei ollut lainkaan samoilla linjoilla Lundbergin kanssa.

-”Haluan painottaa, etten ymmärrä päätöstä ja irtisanoudun siitä. Minulle on itsestään selvää, että suomen kielen asemaa vahvistetaan Pohjoismaiden neuvostossa, ja tuen Suomen delegaation linjaa.”

Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta oli tyrmistynyt Lundbergin äänestyskäyttäytymisestä.

-”Suomen valtuuskunta esitti Lundbergia aikanaan Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi. Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan.”

Asia on ollut tapetilla aiemminkin. Viralliset työkielet pohjoismaiden neuvostossa ovat ruotsi, tanska ja norja, suomi ja islanti eivät siis ole kelvollisia kieliä esimerkiksi aloitteita tehtäessä. Viimeksi vuonna 2016 Feldt-Ranta ja Juho Eerola avasivat keskustelua ja vaativat suomen ja islannin tasa-arvoista kohtelua asiassa.

Lähde: norden.orgIS

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.