Jussi Halla-aho: Äärioikeiston äärimmäisyys

5

Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ruotii Iltalehden pääkirjoitusta Facebook-sivullaan.

”…mutta sitä suuremmalla syyllä hälytyskellojen pitäisi soida, kun ensimmäisen kerran sitten natsivallan äärioikeisto nousee Saksassa liittopäiville.”

Aloin miettiä, mitä se oikeastaan tarkoittaa, kun sanotaan, että hälytyskellojen pitää soida. Ensinnäkin: Eikö se ole juuri sitä hälytyskellojen soittamista, että kirjoitellaan tällaisia juttuja? Ja niitähän on kirjoiteltu jo vuosikausia. Hälytyskellot soivat koko ajan. Media ja poliitikot ovat jatkuvasti ja äänekkäästi huolissaan ja tyrmistyneitä äärioikeiston noususta. Pitäisikö hälytyskellojen soida vielä jollakin toisella tavalla?

”Hälytyskellot” ovat kielikuva. Niiden reaalielämän vastineita ovat esimerkiksi palohälyttimet. Jos palohälytin alkaa soida, se on merkki siitä, että on poistuttava rakennuksesta, oltava käyttämättä hissiä, suljettava ovet ja ikkunat jne. Palohälyttimen soiminen on siis ohje ja käsky ryhtyä toimimaan. Mutta entä ne hälytyskellot, joita soitetaan, kun äärioikeisto nousee? Mitä silloin pitää tehdä? Vai onko siitä itsessään jotain hyötyä tai iloa, että niitä soitetaan koko ajan? Esimerkiksi Kreeta Karvala on soittanut hälytyskelloa ainakin vuoden 2011 eduskuntavaaleista lähtien.

Toinen tänään miettimäni asia on äärioikeiston äärimmäisyys. Kun AfD perustettiin vuonna 2013 Bernd Lucken johdolla, sitä kutsuttiin äärioikeistolaiseksi, koska se mm. vastusti euroa ja euroalueen yhteisvastuuta. Kun AfD hajosi vuonna 2015, puolueen sanottiin joutuneen Frauke Petryn johtaman äärioikeistosiiven käsiin. Bernd Luckesta oli julkisissa kommenteissa tullut maltillisen siiven edustaja. Kun Frauke Petry tänä vuonna otti etäisyyttä puolueeseensa, sen sanottiin joutuneen Alexander Gaulandin ja Alice Weidelin johtaman äärioikeistosiiven käsiin. Frauke Petrystä oli tullut maltillisen siiven edustaja.

Jos äärisiiven edustaja on aina esimerkiksi kaksi kertaa äärioikeistolaisempi kuin maltillisen siiven edustaja, nykyinen AfD on jo neljä kertaa äärioikeistolaisempi kuin alkuperäinen, vuonna 2013 perustettu puolue, joka sekin kuulemma oli äärioikeistolainen. Lisäksi on huomattava, että AfD:n oikealla puolella on vielä NPD, jolla on edustus useissa osavaltioparlamenteissa ja mm. Euroopan parlamentissa, ja jonka mielestä AfD on liian nynny. Miten äärioikeistolainen se on, jos AfD edustaa ”äärimmäistä oikeistoa”, kuten lehdistä olemme oppineet? Onko ”äärellä” mitään äärtä tai määrää?

Lähde: Facebook

5 KOMMENTIT

 1. Niinpä, nämä jotka kuulevat hälytyskelloja voisivat tutkituttaa päänsä.
  Muutenkin tämä natsihysteria on lähtenyt lapasesta jo aikaa sitten.
  Kansallissosialismihan on aate ohjelmineen kuten mikä tahansa poliittinen puolue.
  Ja sitten vielä populismi, täysin TURHA termi jota käytetään vain haukkumasanana.
  Kaikki puolueethan ovat populistisia.
  Ei tarvitse kuin olla Euroa ja holtitonta pakolaispolitiikkaa vastaan ja olet sekä äärioikeistolainen ja populisti.
  MIKSI????

 2. Olen ehdottomasti vasemmistolainen, en äärivasemmistolainen. Näen että Kokoomus on oikeistoa ja ääriryöstäjiä. Näen Sauli Niinistön, äärioikeistolaisena populistina jolla ei ole mitään muuta sanomaa tai aatetta, kuin raha ja valta. Se että olen hallitsemattoman maahanmuuton vastustaja, ei tee minusta natsia, rasistia tai äärioikeistolaista. Lopuksi onko realismia, 5 miljoonan kansa elättää jonkun paljon suuremman ja rikkamman kansan? Katsokaa Somalian, Irakin, Afganistanin väkiluku. Miettikää sen jälkeen mitkä ovat realistiset mahdollisuudet? Miksi Suomen köyhät ja vanhukset kärsivät? Koska Sauli Niinistöt, Juha Sipilät ja petturi orpot, eivät koe heidän auttamista taloudellisesti ja vallanhakuisuudellisesti riittävän kiihoittavaksi.

  • hyvin kirjoitettu , mutta miksi vasemmisto valitsi puh.johtajaakseen täysin tollon lisää pakolaisia haluavan ja entinen puh. johtaja heilutti vain satennkaarilippua työväen vanhusten, eläk. ym. asiat on unohdettu pakolaiset on se tärkein asia

 3. Ultraoikeistolainen nimitystä ei ole vielä näkynyt median leimakirvessanastossa mutta tarjoan sen tässä maksutta käyttöön. Ääri- sitä ja ääri-tätä on jankutettu merkityksettömyyteen asti kuten rasistia, natsia, ja fasistiakin. Poika ja Susi. Kukaan ei usko. Media sanojen vankina.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.