Ensihoitajille ja palomiehille luodinkestävät kypärät ja suojaliivit kohonneen uhka-arvion takia

Sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitoksia hankkimaan tarvittavat suojavarusteet työntekijöilleen kohonneen uhka-arvion vuoksi. Pelastuslaitosten henkilökuntaa on myös ohjeistettu välttämään virkapuvun käyttöä vapaa-aikana.

Ensihoitajat ja palomiehet varustetaan tämän ja ensi vuoden aikana luodinkestävillä kypärillä ja suojaliiveillä.

Syynä tähän varautumiseen on viranomaisiin kohdistunut väkivalta ja sen uhka sekä Euroopassa että myös kotimaassa. Varatumisen taustalla on poliisin kanssa tehty riskiarvio.

– Pelastuslaitos joutuu yhä useammin ensihoitotehtävissä tilanteisiin, joissa sen ensihoidon lisäksi saattaa olla arvaamatontakin väkivaltaa taustalla. Turun tapahtuma on osa eurooppalaista todellisuutta. Kun tällainen on Suomeenkin rantautunut, johtopäätös on se, että olemme ajoissa liikkeellä, valaisee pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriöstä.

Helsingissä liivejä tarvitaan kerran viikossa

Esimerkiksi Helsingin pääpelastusasemalla Kalliossa ensihoidon henkilökunnalla on ollut jo pitkään käytössä viiltosuojaliivit uhkatilanteita varten. Pelastustyöntekijät kohtaavat Helsingissä väkivaltaisia tilanteita keskimäärin kerran viikossa.

– Äskettäin ensihoitajat menivät potilaan luokse ja heitä lähestyttiin veitsen kanssa. Ensihoitajat joutuivat pakenemaan ambulanssiin ja sulkemaan ovet, mutta lopulta tilanne päättyi ihan hyvin, kertaa ensihoitomestari Jorma Riihelä Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta hoitajien kokemaa vaaratilannetta.

Suositus: Virkapuku vain virka-aikana

Sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitosten henkilökuntaa myös virkapuvun käytössä. Ministeriö suosittelee välttämään vapaa-aikana virkapuvussa liikkumista ja toivoo lisäksi, että virkapukuiset henkilöt välttävät julkisten liikennevälineiden käyttöä.

– Euroopassa on sattunut useita tilanteita, joissa virkapukuista henkilökuntaa vastaan on hyökätty. Silloin kohteena ovat olleet lähinnä poliisi ja puolustusvoimat. Ajatus on niin, että jos tämä ilmiö rantautuu Suomeen, olisimme jo etukäteen varautuneet siihen tilanteeseen, pelastusylijohtaja Esko Koskinen taustoittaa.

Lähde: Yle

4 thoughts on “Ensihoitajille ja palomiehille luodinkestävät kypärät ja suojaliivit kohonneen uhka-arvion takia

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.