18-vuotias hakkeri nöyryytti valtion tietoturva-asiantuntijoita – Murtautui 3500 tietokoneeseen

Helmi-maaliskuussa 2016, 18 vuotias nuori mies oli onnistunut murtautumaan ainakin 3500 tietokoneeseen kehittämänsä haittaohjelman avulla.

Mies tuomittiin vuoden ehdolliseen rangaistukseen noin 5 000 törkeästä tietomurrosta, törkeistä tietojärjestelmien häirinnöistä ja vaaran aiheuttamisista tietojenkäsittelylle. Maalis-huhtikuussa hän jäi kiinni teoistaan, oli tutkintavankeudessa reilun viikon verran ja vapaalle päästyään jatkoi toimiaan.

Tuomitun palvelunestohyökkäyksien kohteeksi joutuivat yksityishenkilöiden lisäksi mm. eduskunta, valtiovarainministeriö, valtioneuvosto, sosiaali- ja terveysministeriö, puolustusvoimat ja kansaneläkelaitos. Sen lisäksi hän sai yli 50 käyttäjän työpöydän hallintaansa. Poliisille tuomittu on kertonut nähneensä muunmuassa ihmisten nettipankkitunnuksia ja muuta vastaavaa.

Pojan luoman haittaohjelman graafinen käyttöliittymä löytyi myöskin kahden nuoremman pojan koneelta mutta nämä eivät tutkinnan perusteella varsinaisesti käyttäneet ohjelmaa. Nämä myönsivät rikokset mutta oikeus jätti heidät tuomitsematta. Syynä tähän oli poikien yhteistyöhalukkuus ja alaikäisyys tekojen aikaan.

Lähde: IS

 

2 thoughts on “18-vuotias hakkeri nöyryytti valtion tietoturva-asiantuntijoita – Murtautui 3500 tietokoneeseen

  • 6.10.2017 at 09:33
    Permalink

    Olisi nyt käynyt tämän lahkolaisen koneella eduskunnassa katsomassa löytyykö sieltä kiellettyjä sivuja. Tämä lahko on tunnettu siitä että duunaavat omia lapsiaan ja siitä ei saa puhua. Muuten kyllä en suosittele kyseistä harrastusta.

    Reply
  • 6.10.2017 at 10:48
    Permalink

    Tämä on mahdollista vain windows-käyttöjärjestelmissä. Ja niin kauan kun ihmiset käyttävät wintoosaa, eivätkä Linuxia, niin näitä tulee.

    Koskahan muuten valtiohallinto ja yhteiskunta alkaa säästämään verovaroja ja vaihtavat wintoosat Linuxeihin? Konekohtainen suorituskyky kasvaisi ja verkkoliikenteenkin siirtokyky kasvaisi. Ja kas kummaa… Kun luovutaan Oraclen tietokannoista, säästetään selvää rahaa miljoonia vuodessa.

    Olemme kuitenkin saaneet juuri sellaiset päättäjät kuin olemme ansainneet. Olemme äänestäneet eduskuntaan henkilöitä joilla ei ole mitään edellytyksiä hallita niitä asioita joita heidän eteensä tuodaan päätettäviksi.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.