Uusi ihmeliima saattaa syrjäyttää tikit – ”Kuin saniteettisilikonia haavoihin”

1

Amerikkalais-Australialainen biolääketieteen työryhmä on keksinyt aivan uudenlaisen ”ihmeliiman”. Sitä ei ehkä saa markkinoiden helppoheikeiltä mutta toki käyttötarkoituskin on eri.

”MeTroksi” nimetty keksintö on joustavaa, jähmettyy jopa 60 sekunnissa ja pysyy nestemäisenä tarpeeksi pitkään tukkiakseen haavan täysin. UV-valo aktivoi varsinaisen kuivumisen mutta osuessaan ihoon, se muuttuu geelimäiseksi, eikä täten valu pois haavasta. MeTron liukeneminen kestää muutamasta tunnista muutamaan viikkoon ja tämä saattaakin nopeuttaa potilaiden toipumista huomattavasti

Liiman valmistusmateriaali on tropoelastiini niminen elastiini-proteiinin esiaste, joka on yksi tärkeimmistä verisuonten seinämien sidekudosproteiineista. Sitä ei ole vielä testattu ihmisiin mutta eläinkokeissa jopa eläinten sisäisiä vammoja on onnistuttu korjaamaan. Sydneyn yliopiston biokemisti, professori Anthony Weiss pitää keksintöä mullistavana.

-”Potentiaaliset sovellukset ovat mahtavia! Onnettomuuksissa tapahtuvat sisäiset vammat, sotakentät ja jopa leikkaussalit missä leikkaukset saattavat helpottua huomattavasti.”

Weiss vertaa MeTroa ominaisuuksiensa puolesta esimerkiksi märkätilalaatoituksien tiivistämiseen käytettävään saniteettisilikoniin. Liiman odotetaan olevan kelvollinen ihmisille käytettäväksi kolmen vuoden sisällä.

Lähde: Dailymail

1 KOMMENTTI

  1. Öööö… ja mitenkäs tämä eroaa nykyisin käytettävästä kollageenijauheesta? Kollageenijauhe valmistetaan siten että ensin luita rikotaan säleiksi. Sitten niitä matalassa lämmössä liotetaan niin pitkään että ne sulavat. Neste kaadetaan pelleille ohuiksi liuskoiksi ja sen jälkeen annetaan kuivua. Kuivuneet kollageenilevyt murskataan joko ”luuliima pelleteiksi” tai sitten jauhetaan jauhoksi. Tätä jauhoa taistelukentillä kutsutaan ”sulfaksi”. Sitä kun kaadetaan haavaan, se tyrehdyttää verenvuodot ja liimaa revenneet lihakset/kudokset yhteen. Ja elimistö voi aloittaa paranemisprosessin.

    Sanoisin että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Luuliima-jauho on kuitenkin täysin orgaaninen ja keittämisen jälkeen steriili tuote. Joka sulaa elimistöön aja kuluessa eikä jätä mitään ylimääräistä. Onhan se biologinen tuote. Ja se on nimenomaan se kollageeni joka pitää meidät kasassa. Niin hampaat kuin lihakset.

    Mutta voi olla että luuliimaa ei pääse patentoimaan ja siitä tässä on kyse.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.