Uusi ihmeliima saattaa syrjäyttää tikit – ”Kuin saniteettisilikonia haavoihin”

Amerikkalais-Australialainen biolääketieteen työryhmä on keksinyt aivan uudenlaisen ”ihmeliiman”. Sitä ei ehkä saa markkinoiden helppoheikeiltä mutta toki käyttötarkoituskin on eri.

”MeTroksi” nimetty keksintö on joustavaa, jähmettyy jopa 60 sekunnissa ja pysyy nestemäisenä tarpeeksi pitkään tukkiakseen haavan täysin. UV-valo aktivoi varsinaisen kuivumisen mutta osuessaan ihoon, se muuttuu geelimäiseksi, eikä täten valu pois haavasta. MeTron liukeneminen kestää muutamasta tunnista muutamaan viikkoon ja tämä saattaakin nopeuttaa potilaiden toipumista huomattavasti

Liiman valmistusmateriaali on tropoelastiini niminen elastiini-proteiinin esiaste, joka on yksi tärkeimmistä verisuonten seinämien sidekudosproteiineista. Sitä ei ole vielä testattu ihmisiin mutta eläinkokeissa jopa eläinten sisäisiä vammoja on onnistuttu korjaamaan. Sydneyn yliopiston biokemisti, professori Anthony Weiss pitää keksintöä mullistavana.

-”Potentiaaliset sovellukset ovat mahtavia! Onnettomuuksissa tapahtuvat sisäiset vammat, sotakentät ja jopa leikkaussalit missä leikkaukset saattavat helpottua huomattavasti.”

Weiss vertaa MeTroa ominaisuuksiensa puolesta esimerkiksi märkätilalaatoituksien tiivistämiseen käytettävään saniteettisilikoniin. Liiman odotetaan olevan kelvollinen ihmisille käytettäväksi kolmen vuoden sisällä.

Lähde: Dailymail

One thought on “Uusi ihmeliima saattaa syrjäyttää tikit – ”Kuin saniteettisilikonia haavoihin”

 • 6.10.2017 at 23:08
  Permalink

  Öööö… ja mitenkäs tämä eroaa nykyisin käytettävästä kollageenijauheesta? Kollageenijauhe valmistetaan siten että ensin luita rikotaan säleiksi. Sitten niitä matalassa lämmössä liotetaan niin pitkään että ne sulavat. Neste kaadetaan pelleille ohuiksi liuskoiksi ja sen jälkeen annetaan kuivua. Kuivuneet kollageenilevyt murskataan joko ”luuliima pelleteiksi” tai sitten jauhetaan jauhoksi. Tätä jauhoa taistelukentillä kutsutaan ”sulfaksi”. Sitä kun kaadetaan haavaan, se tyrehdyttää verenvuodot ja liimaa revenneet lihakset/kudokset yhteen. Ja elimistö voi aloittaa paranemisprosessin.

  Sanoisin että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Luuliima-jauho on kuitenkin täysin orgaaninen ja keittämisen jälkeen steriili tuote. Joka sulaa elimistöön aja kuluessa eikä jätä mitään ylimääräistä. Onhan se biologinen tuote. Ja se on nimenomaan se kollageeni joka pitää meidät kasassa. Niin hampaat kuin lihakset.

  Mutta voi olla että luuliimaa ei pääse patentoimaan ja siitä tässä on kyse.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.