Dove joutui poistamaan saippuamainoksensa rasismikohun vuoksi

Ihonhoitotuotteita myyvä Dove  julkaisi Facebook-sivullaan Isossa-Britanniassa mainosvideon, joka jouduttiin pian poistamaan siitä nousseen rasismikohun vuoksi.

Videolla tummaihoinen nainen riisuu ihonsa värisen paidan muuttuen samalla vaaleaihoiseksi naiseksi, joka on pukeutunut vaaleaan paitaan. Tämän jälkeen vaalea nainen muuttuu paitaa vaihtamalla toiseksi vaaleaksi naiseksi, jolla on aasialaisia piirteitä. Mainoksen etualalla näkyy Doven suihkusaippua.

Video katosi Facebookista nopeasti, mutta sitä ennen meikkitaiteilija Naomi Blake oli ehtinyt julkaista Facebook-sivullaan kuvakaappaukset videosta huomauttaen, että mainos osoittaa aikamoista ymmärryksen puutetta.

”Tämä mainos ei tunnu oikealta mustien naisten näkökulmasta. Huomaattehan, että kaikessa on piiloviestejä. Mitä haluatte kertoa pienille mustille tytöille, jotka katsovat tätä?” Blake kirjoitti Dovelle.

Black Girl Magic udelleenjulkaisi Naomi Blaken kuvakaappaukset Twitterissä, jonka jälkeen kuvat levisivät nopeasti ja aiheuttivat kummastusta siitä, miten ihmeessä on voitu hyväksyä mainos, joka vihjaa, että ihonhoitotuote saa tumman muuttumaan vaaleaksi. Tumman ihon vaalentaminen saippualla on mainoksen arvostelijoiden mielestä ikivanha rasistinen mainoskikka. Vaalean ja punatukkaisen naisen muuttuminen edelleen melko vaaleaksi, tummatukkaiseksi naiseksi ei kriitikoiden mukaan pelasta videota sen rasistisuudelta.

Dove julkaisi eilen Twitterissä lyhyen anteeksipyynnön videon johdosta:

”Kuva, jonka julkaisimme hiljattain Facebookissa, epäonnistui värillisten naisten esittämisessä. Kadumme syvästi sen loukkaavuutta.”

Independent-lehti korostaa, että Dove ei varsinaisesti pyytänyt anteeksi rasistista mainosta, vaan sen aiheuttamia reaktioita. Anteeksipyyntöä pidetää erilaisissa somekohuissa varsin tavalliseksi muodostuneena pahoitteluna, jossa ei olla pahoillaan itse asiasta vaan siitä, että joku on pahoittanut mielensä.

Doven emoyhtiö Unilever totesi, ettei videota olisi pitänyt julkaista: ”Emme suvaitse tekoja tai kuvia, jotka loukkaavat mitään yleisöä,” Unilever väitti.

Internetin keskustelupalstoilla moni oli sitä mieltä, että Doven olisi pitänyt tajuta yhteys ikivanhoihin rasistisiin saippuamainoksiin.

Oman kommenttinsa mainoksesta antoi myös sateenkaariaktiivi, Pride-marsseille osallistunut Puolustusvoimien palveluksessa oleva ylikersantti Juho Pylvänäinen Twitterissä:

Lähteet: Twitter, Me Naiset

 

3 thoughts on “Dove joutui poistamaan saippuamainoksensa rasismikohun vuoksi

 • 9.10.2017 at 17:58
  Permalink

  Neiti Ylikersantti loukkaantui taas kerran. Oumaigaard ettäs kehtaavat. Torsti neiti varmaan komppaa.

  Reply
 • 9.10.2017 at 18:14
  Permalink

  Miksi Nykysuomi näyttää Juho Pylvänäisen kuvan ilman asianmukaista K-18 varoitusta? Otatteko vastuun lapsille aiheutuvista psyykkisistä oireista mitkä kyseisen lärvin näkeminen aiheuttaa?

  Reply
 • 10.10.2017 at 05:51
  Permalink

  Tämän nykyisen armeijan touhun ja julkiskuvan takia erosin reserviläistoiminnasta. Tulihan siinä oltua yli 20 vuotta.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *